Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
TIP 1: V závěru pečení zvyšte teplotu na 200 °C, aby se vytvořila křupavá kůrčička.
TIP 2: Před pečením odstraňte křídla. Ta se při pečení rychle přichytávají a je na nich nejméně masa. Použijte je raději na přípravu vývaru.
Kachnu opláchneme (i zevnitř), osušíme a očistíme. Důkladně ji osolíme ze všech stran a nezapomeneme ani na vnitřek.
Všechny pomeranče dobře opláchneme. Na náplň kachny budeme potřebovat jeden pomeranč, který oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
Z jedné větvičky rozmarýnu otrháme snítky, česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kousky oloupaného pomeranče promícháme v misce s připraveným česnekem, jednou lžičkou majoránky a rozmarýnem. Touto směsí naplníme vnitřek kachny.
Tři zbylé pomeranče rozpůlíme, poté z jednoho a půl pomeranče důkladně vymačkáme šťávu. Zbylý jeden a půl pomeranče nakrájíme na větší kousky i s kůrou.
Do pekáče nalijeme trochu oleje a kachnu nejprve ze všech stran orestujeme, aby se zatáhla a zůstala šťavnatá.
Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Stonky celeru dobře očistíme a nakrájíme nadrobno.
Zeleninu vložíme do pekáče ke kachně, ochutíme ji snítky ze zbylé větvičky rozmarýnu a lžičkou majoránky. Vše zalijeme pomerančovou šťávou, vývarem a bílým vínem.
Pekáč přikryjeme poklicí a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme 1 hodinu a 30 minut.
Po této době přidáme do pekáče nakrájené kousky pomeranče a kachnu pečeme dalších 40 minut bez poklice dozlatova.