Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Připravíme si krokety. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Uvaříme je v osolené vodě 20 minut nebo doměkka. Scedíme je a pořádně rozmačkáme. Přidáme máslo a 2 žloutky, potom sýr, vše osolíme a opepříme. Necháme vychladnout. Ze vzniklého těsta pak vytvarujeme malé krokety. Mouku, celá vejce a strouhanku dáme do tří oddělených mělkých misek. Vejce rozšleháme. Každou kroketu obalíme v mouce, namočíme do vajíčka a potom obalíme ve strouhance. Olej na smažení rozpálíme na pánvi a krokety smažíme 3–4 minuty. Osušíme je kuchyňskou utěrkou a podáváme.
Steaky rovněž osušíme papírovou utěrkou a potom je z obou stran osolíme a opepříme.
Slunečnicový olej rozpálíme na velké pánvi na středně vysokou teplotu. Přidáme steaky. Necháme opékat 2–4 minuty z každé strany, podle požadovaného stupně propečení. Hned, jakmile je steak hotový, si ho odložíme na talíř a přikryjeme, aby zůstal teplý.
Na té samé pánvi rozpustíme 30 g másla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Restujeme na mírném ohni asi 3–5 minut dozlatova. Přidáme kakao, mleté chilli, bobkový list a tymián a restujeme další 2 minuty. Přidáme portské a červené víno a necháme zredukovat alespoň na polovinu (přibližně 10 minut). Přidáme vývar a znovu necháme zredukovat (asi 10 minut). Omáčku scedíme do čistého hrnce a přidáme nadrobno nasekanou hořkou čokoládu a zbylé máslo, aby vznikla hladká, lesklá omáčka. Podle chuti ji osolíme a opepříme.
Hovězí steak položíme na talíř, polijeme omáčkou, ozdobíme čerstvým tymiánem a ihned podáváme s kroketami.