Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
TIP: Hotový koláč nechte vychladnout a podávejte se šlehačkou.
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Z uvedeného množství mléka si odlijeme 100 ml. Do mléka rozdrobíme droždí a vmícháme lžíci cukru. Kvásek necháme vzejít.
Máslo nakrájíme na plátky a necháme změknout. Mouku prosejeme, smícháme se zbytkem cukru a třemi špetkami soli.
Zbytek vlažného mléka vyšleháme se žloutky, změklým máslem a vše zapracujeme do mouky. Nakonec přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut kynout na teplé místo.
Než nám těsto vykyne, nachystáme si plech a uděláme drobenku. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Máslo na drobenku necháme rozpustit, přidáme do něj cukr a nakonec vmícháme mouku a vypracujeme drobenku.
Vykynuté těsto vyválíme, aby velikost odpovídala plechu. Švestky zbavíme pecek, poklademe je na koláč a posypeme drobenkou.
Koláč necháme ještě 15 minut kynout a dáme ho péct do přehřáté trouby na 180 °C a pečeme 25 minut.