Recepty Dezerty Pečené Švestkový koláč na plech s drobenkou

Ingredience

500 g švestek
máslo (na vymazání plechu)
hladká mouka (na vysypání plechu)
Kynuté těsto
½ kostky čerstvého droždí
500 g hladké mouky
300 ml mléka
2 vejce (jen žloutky)
80 g krupicového cukru
90 g másla
3 špetky soli
Drobenka
120 g másla
180 g hrubé mouky
100 g krupicového cukru

Popis

TIP: Hotový koláč nechte vychladnout a podávejte se šlehačkou.

Postup přípravy

1

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Z uvedeného množství mléka si odlijeme 100 ml. Do mléka rozdrobíme droždí a vmícháme lžíci cukru. Kvásek necháme vzejít.

2

Máslo nakrájíme na plátky a necháme změknout. Mouku prosejeme, smícháme se zbytkem cukru a třemi špetkami soli.

3

Zbytek vlažného mléka vyšleháme se žloutky, změklým máslem a vše zapracujeme do mouky. Nakonec přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut kynout na teplé místo.

4

Než nám těsto vykyne, nachystáme si plech a uděláme drobenku. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou.

5

Máslo na drobenku necháme rozpustit, přidáme do něj cukr a nakonec vmícháme mouku a vypracujeme drobenku.

6

Vykynuté těsto vyválíme, aby velikost odpovídala plechu. Švestky zbavíme pecek, poklademe je na koláč a posypeme drobenkou.

7

Koláč necháme ještě 15 minut kynout a dáme ho péct do přehřáté trouby na 180 °C a pečeme 25 minut.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3