Recepty Hlavní jídla S masem Telecí kýta s meruňkovo-mátovou krustou podávané se zeleninou

Ingredience

kg telecí kýty
2 lžíce olivového oleje
3 jarní cibule
4 lžíce kmínu
3 stroužky česneku (oloupané)
1 lžíce mletého koriandru
300 g sušených meruňek
3 lžíce medu
1 hrst mátových listů
1 lžíce hrubé soli
½ lžičky pepře
5 g dijonské hořčice
Zelenina na citronovém másle:
½ pórku
2 mrkve
1 celer
2 kořenové petržele
3 lžíce másla
1 citron
125 ml bílého vína
½ lžičky soli
½ lžičky pepře
1 hrst čerstvého rozmarýnu

Postup přípravy

1

Telecí maso položíme na plech, osolíme, opepříme a polijeme lžící olivového oleje.

2

Dáme ho do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 1 hodinu a 20 minut.

3

Mezitím si na oleji osmažíme na kostky nakrájené cibulky, dokud nezrůžoví. Potom je odložíme do misky. Přidáme kmín, koriandr, med, česnek, nadrobno nakrájené sušené meruňky, olivový olej, najemno nakrájenou mátu, hořčici a mícháme, dokud nevznikne hustá pasta.

4

Telecí opatrně vyndáme z trouby, potřeme připravenou směsí a znovu dáme asi na 20 minut péct. Po vychladnutí maso nakrájíme a podáváme se zeleninou osmaženou na citronovém másle.

5

Zeleninu připravíme tak, že ji nakrájíme na menší kousky a oblanšírujeme – vložíme ji na 4 minuty do vroucí vody a následně přelijeme studenou vodou. Potom ji přendáme na středně rozpálenou pánev s rozpuštěným máslem, přidáme sůl, pepř, čerstvý rozmarýn, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru z půlky citronu a víno. Dusíme do té doby, než se víno zredukuje.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3