Recepty Hlavní jídla S masem Topinka s hovězím steakem a žampiony

Ingredience

4 plátky chleba (silnější)
200 g žampionů (hnědých, nebo jiných hub podle chuti)
1 špetka mletého kmínu
čerstvý tymián
1 cibule
400 g květové špičky (vyzrálého hovězího masa na steak)
slunečnicový olej
sůl
mletý černý pepř
3 stroužky česneku
20 g másla (+ máslo na potření topinky)
čerstvé špenátové listy

Postup přípravy

1

Očistíme houby a nakrájíme je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky.

2

Na pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme žampiony a dál restujeme.

3

Osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín.

4

Až budou žampiony hotové, odstavíme a dochutíme lístky čerstvého tymiánu.

5

Na jiné pánvi připravíme steak. Maso necháme odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřeme olejem.

6

Pánev rozpálíme na vysokou teplotu a položíme na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočíme a teplotu plotny snížíme na polovinu.

7

Na maso položíme máslo a až se rozteče na pánev, přidáme dva rozbité stroužky česneku.

8

Maso na pánvi stále posouváme a přeléváme česnekovým máslem.

9

Když je steak propečený tak, jak ho máme rádi (pro tento recept je nejlepší medium, nebo medium rare), odstavíme ho z pánve, zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžeme ho nechat dopéct v troubě.

10

Na pánvi po steaku z obou stran opečeme chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky, osolíme ho a opepříme.

11

Topinku potřeme česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolíme. Poté na ni poklademe listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3