Recepty Polévky Tradiční česká kulajda

Ingredience

2 vejce
3 brambory (menší)
1 cibule (větší)
1 hrst žampionů
2 lžíce kopru
1 lžíce bílého vinného octa
200 ml smetany na vaření
l kuřecího bujónu
1 lžička kmínu
slunečnicový olej
sůl
mletý černý pepř
Na jíšku
30 g hladké mouky
1 lžíce másla

Popis

TIP: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!

Postup přípravy

1

Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet.

2

Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky.

3

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

4

Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo.

5

Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky.

6

Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem.

7

V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem.

8

Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3