Recepty Hlavní jídla Tradiční vánoční šneci

Ingredience

50 ks zahradních šneků
zeleninový bujón (nemusí být, ale s ním je chuť vždy lepší)
čerstvý rozmarýn
tymián
máslo (slané)
česnek
sůl
mletý černý pepř

Popis

Myslíte si, že jsou šneci pochoutkou moderní doby? Kdepak! Na šnecích si pochutnávali lidé již za první republiky, konkrétně se jednalo o vánoční postní pokrm. 

Postup přípravy

1

Očištěné (ulity) šneky uvařte ve vývaru/vodě (do změknutí), poté ještě za horka vyjměte tělíčka hlemýžďů silnou jehlou nebo úzkým nožem z ulit. Měkké vnitřnosti, umístěné na horní části tělíčka, jakož i špičku hlavy a špičku černého ocásku, odkrojte, přičemž současně vytáhněte i střívko. Prázdné ulity vyvařte v citronové šťávě, aby na nich nezůstaly žádné nečistoty a dalo se z nich jíst. Poté šneky vraťte zpět do ulit.

2

Do lehce změklého slaného másla, ochuceného špetkou pepře, nastrouhejte stroužek česneku, přidejte rozmarýn a tymián a promíchejte. Naplňte cukrářský pytlík takto vyrobeným máslem a nastříkejte na šneky (těsníte tak jejich ulitu).

3

Takto připravené šneky vložte do trouby vyhřáté na 200 °C na 5 až 6 minut. Díky teplotě se bylinkové máslo krásně propojí se šneky. Podávejte s čerstvým pečivem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3