Tsoureki (řecký velikonoční pletenec)

Ingredience

4 vejce (uvařená a obarvená na červeno)
3 vejce (syrová)
750 g hladké mouky
70 g krupicového cukru
80 g másla
380 ml mléka
35 g čerstvého droždí
1 pomeranč (šťáva a nastrouhaná kůra)
slunečnicový olej
1 špetka soli

Postup přípravy

1

V hrnci ohřejeme mléko. Do něj přidáme máslo a necháme ho rozpustit.

2

100 g mouky smícháme s droždím, cukrem, pomerančovou kůrou a jednou lžičkou cukru. Přilijeme mléko, propracujeme hladké těsto a to necháme přikryté kynout alespoň 30 minut.

3

Poté přidáme do těsta zbývající mouku a cukr, špetku soli, pomerančovou šťávu a dvě vejce. Těsto přendáme do mísy, kterou jsme si předtím vymazali olejem, přikryjeme a necháme ho ještě 100 minut kynout.

4

Poté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme válečky a z těch upleteme cop. Těsto opět necháme alespoň 20 minut kynout.

5

Po uběhnuté době do něj vtlačíme obarvená vajíčka a dáme ho péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 35 minut.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3