Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Nejprve si v míse utřeme tvaroh s cukrem, vejci, rozpuštěnou Herou a špetkou soli. Postupně přisypáváme prosátou mouku a přiléváme mléko. Promícháváme, dokud nám nevznikne vláčné těsto.
Těsto přemístíme na pomoučněný vál, nakrájíme ho na čtverečky cca 5x5 cm, záleží na velikosti jahod, které máme. Na každý čtvereček umístíme jednu důkladně omytou a osušenou jahodu a balíme do knedlíků. Vkládáme do vroucí vody a vaříme přibližně 5–7 minut.
Po uvaření knedlíky propíchneme, aby z nich vyšla pára. Nyní si připravíme jahodovou omáčku – rozpustíme si solamyl v trošce vody a zbytek vody svaříme s cukrem. Přimícháme solamyl a přivedeme k varu. Poté přidáme rozmačkané jahody a chvíli společně povaříme.
Chcete-li si připravit i vanilkovou omáčku, vezmeme si smetanu a dáme ji vařit do vodní lázně. Z vanilkového lusku vyškrábeme zrníčka a dáme je do smetany. Společně se smetanou je za občasného míchání udržujeme asi pět minut těsně pod bodem varu. Mezitím si v míse smícháme žloutky s moučkovým cukrem. Do nich pak za stálého míchání žloutků vlijeme smetanu. Tuto směs přecedíme přes jemné sítko a opět prohříváme těsně pod bodem varu do zhoustnutí.
Oběma hotovými omáčkami dle chuti polijeme knedlíky a podáváme.