Recepty Dětská jídla Hlavní jídla Tvarohový knedlík zalitý jahodovou a vanilkovou omáčkou

Ingredience

260 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky
30 g margarínu
2 vejce
1 lžička krupicového cukru
120 ml polotučného mléka
jahody (čerstvé, tvrdé, dle potřeby)
1 špetka soli
Na jahodovou omáčku
130 g jahod
50 g krystalového cukru
½ lžíce solamylu
3 lžíce vody
Na vanilkovou omáčku
250 ml smetany ke šlehání
30 g moučkového cukru
2 vejce (jen žloutky)
1 vanilkový lusk

Postup přípravy

1

Nejprve si v míse utřeme tvaroh s cukrem, vejci, rozpuštěnou Herou a špetkou soli. Postupně přisypáváme prosátou mouku a přiléváme mléko. Promícháváme, dokud nám nevznikne vláčné těsto.

2

Těsto přemístíme na pomoučněný vál, nakrájíme ho na čtverečky cca 5x5 cm, záleží na velikosti jahod, které máme. Na každý čtvereček umístíme jednu důkladně omytou a osušenou jahodu a balíme do knedlíků. Vkládáme do vroucí vody a vaříme přibližně 5–7 minut.

3

Po uvaření knedlíky propíchneme, aby z nich vyšla pára. Nyní si připravíme jahodovou omáčku – rozpustíme si solamyl v trošce vody a zbytek vody svaříme s cukrem. Přimícháme solamyl a přivedeme k varu. Poté přidáme rozmačkané jahody a chvíli společně povaříme.

4

Chcete-li si připravit i vanilkovou omáčku, vezmeme si smetanu a dáme ji vařit do vodní lázně. Z vanilkového lusku vyškrábeme zrníčka a dáme je do smetany. Společně se smetanou je za občasného míchání udržujeme asi pět minut těsně pod bodem varu. Mezitím si v míse smícháme žloutky s moučkovým cukrem. Do nich pak za stálého míchání žloutků vlijeme smetanu. Tuto směs přecedíme přes jemné sítko a opět prohříváme těsně pod bodem varu do zhoustnutí.

5

Oběma hotovými omáčkami dle chuti polijeme knedlíky a podáváme.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3