Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Místo jahod lze použít i menší sezónní ovoce. Vyzkoušejte rebarboru, borůvky, maliny nebo třeba rybíz. Pokud používáte mražené ovoce, ujistěte se, že na něm nejsou zbytky vody, které by zředily těsto. V tomto receptu je použita špaldová mouka – jde o výživově hodnotnější verzi, než je klasická mouka. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete připravit těsto z kukuřičné nebo pohankové mouky. Stejně tak lze vyměnit klasickou obilnou semolinu za bezlepkovou. Dosladit můžete koláč pomocí javorového sirupu nebo klasického cukru. Pokud se vám ani jedno sladidlo nelíbí, je tu ještě jedna možnost: použijte rozmixované sladké ovoce, jako je banán nebo meruňka.
Koláč je ideální s domácí limonádou, jednu dobrou najdete zde.
Tvarohový koláč s jahodami děti milují. Hodí se i jako svačina do školy nebo narozeninový dort. Ale není to jen o dortu – podívejte se na další tipy, jak přichystat dětem super párty.
Smícháme tvaroh, vejce a máslo a necháme změknout při pokojové teplotě. Do mísy dáme špaldovou mouku, semolinu a prášek do pečiva a promícháme. Přidáme vejce a rozehřáté máslo.
Přilijeme šťávu z citronu. Vše důkladně promícháme. Vezmeme polovinu jahod nakrájených na malé kousky (zbylé jahody necháme na dekoraci) a vmícháme je opatrně do těsta.
Vymažeme formu na pečení máslem a vysypeme moukou nebo semolinou, aby se těsto nepřichytilo.
Dáme těsto do formy a pečeme na 180 °C asi 30–35 minut.
Koláč podáváme vychladlý, ozdobený jahodami a posypaný moučkovým cukrem. Pokud však chcete zdravější verzi, moučkový cukr vynechejte.