Zavřít
Vítejte na
Byl jste přesměrován na naši novou stránku plnou skvělých inspirací stvořených přímo pro Vás.
Pokračovat
Recepty Dětská jídla Hlavní jídla Vánoční perník se slaným karamelem

Ingredience

Perník
540 g hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
1 špetka soli
3 lžíce perníkového koření
4 vejce
1 pomeranč (1 lžíce kůry)
240 g třtinového cukru
3 lžíce medu
250 g másla
200 ml smetany ke šlehání (37%)
300 ml mléka
100 g rozinek
70 g vlašských ořechů
1 jablko
Slaný karamel
220 g krystalového cukru
100 g másla
125 g smetany ke šlehání (37%)
1 lžička soli

Postup přípravy

1

Předehřejeme troubu na 180 ° C. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou a odložíme stranou.

2

Smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, perníkové koření a pomerančovou kůru v misce.

3

Ve druhé míse vyšleháme vajíčka s cukrem, šleháme přibližně 4-5 minut, přidáme med a vše spolu promícháme.

4

V kastrolu necháme rozpustit máslo a přidáme smetanu spolu s mlékem. Mírně ohřejeme, ale nevaříme.

5

Smícháme všechny tři směsi společně v misce, aby vznikl hladký krém. Přidáme rozinky, jablko nakrájené na drobné kostičky a mleté ​​oříšky.

6

Pečeme zhruba hodinu, ale koláč kontrolujeme už po 50 minutách. Pokud začne vrch příliš rychle tmavnout, přikryjeme ho alobalem nebo papírem na pečení.

7

Než se koláč upeče, připravíme si slaný karamel. Cukr ohřejeme v kastrolu na mírném ohni, začnou se vytvářet hrudky a pomalu roztaje na tekutou směs. Stále mícháme, aby se nespálil.

8

Když se cukr rozpustí, okamžitě přidáme máslo. Máslo přidáváme opatrně, protože karamel začne velmi rychle bublat.

9

Mícháme přibližně 2 minuty, následně pomalu vmícháme smetanu. Vaříme ještě minutu a odložíme stranou. Přidáme sůl podle chuti.

10

Hotový perník polijeme karamelem a necháme ztuhnout.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 2