Vefčiny tříbarevné koláčky

Autor

Lukáš B.
Havířov
Hlasujte pro tradiční recepty, které si podle vás zaslouží zvítězit.
0

Autorův příběh

Moje babička by letos oslavila 105 let. Jmenovala se Jenovefa a říkali jí Vefka. Dožila se téměř 90 let. Byla vynikající kuchařinkou a její koláčky byly vyhlášené nejen po rodině, ale také v blízkém i dalekém okolí. Recept dostala od své babičky a koláče pekla ona sama i pro svou početnou rodinu, vychovala 6 synů. Vefčiny koláčky, teda recept na ně zůstal nadále v naší rodině. Peče je maminka, zkouší je i sestra a brzo bude trénovat i malá neteř. Není oslavy, kde by koláčky chyběly!

Ingredience

Těsto:

500 gramů polohrubé mouky

2 hrst cukru (mletého)

1 špetka soli

1 vejce

1 žloutek

½ kostky hera (rozehřatá)

kůra z 1 citronu

3 lžíce oleje

1 kostička droždí

mléko (vlažné na zadělání těsta)

Náplň tvarohová:

1 kostka měkkého tvarohu

1 žloutek

1 pár rozinek

3 lžíce cukru

Náplň maková:

10 dkg mletý mák

4 lžíce cukr (mletý)

1 dcl mléka

Náplň borůvková:

10 dkg borůvky (může být i borůvkový džem)

Drobenka:

½ másla

10 dkg cukr krupice

20 dkg hrubá mouka

Autorův příběh

Moje babička by letos oslavila 105 let. Jmenovala se Jenovefa a říkali jí Vefka. Dožila se téměř 90 let. Byla vynikající kuchařinkou a její koláčky byly vyhlášené nejen po rodině, ale také v blízkém i dalekém okolí. Recept dostala od své babičky a koláče pekla ona sama i pro svou početnou rodinu, vychovala 6 synů. Vefčiny koláčky, teda recept na ně zůstal nadále v naší rodině. Peče je maminka, zkouší je i sestra a brzo bude trénovat i malá neteř. Není oslavy, kde by koláčky chyběly!

Postup přípravy

1

Uděláme si kvásek z trochy cukru, mouky a vlahého mléka, poté přidáme zbývající cukr, mouku, sůl, kůru z citrónu, 3 lžíce oleje, rozehřátou Heru, vejce a žloutek a zaděláme těsto vlahým mlékem. Necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně, u tvarohové smícháme tvaroh s rozinkami, cukrem a žloutkem. Na makovou náplň dáme povařit mletý mák, cukr a mléko, necháme odpočinout, udělá se hmota. Borůvky trochu osladíme, v případě džemu budeme jen klást doprostřed koláče. Drobenku připravíme tak, že všechny ingredience smícháme. Po vykynutí těsta tvoříme tenké koláčky o průměru cca 10 cm, ale pokud chceme, můžeme si udělat i koláče větší podobné frgálům. Doprostřed dáme postupně všechny náplně nebo jen ty, které nám nejvíce chutnají. Poté sypeme drobenkou. Koláče je nejlepší péct na plechu s pečícím papírem, dokud nejsou okraje růžové/cca 20 minut na 180 st. Pro křehkost a lahodnou chuť můžeme ještě hotové a horké potřít rozpuštěným máslem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Prohlédněte si letáky a katalogy

Tesco Leták - aktuální týden

Více informací  Informace



Platí pro hypermarket a obchodní domy.
Letáková nabídka platí v hypermarketech a obchodních domech od 21. 8. od 8:00 do 27. 8. 2019 dle otevíracích dob jednotlivých obchodních jednotek nebo do vyprodání zásob, s výjimkou odlišné platnosti na vybraných stranách. Uvedené ceny jsou v českých korunách. V letáku jsou použity ilustrační fotografie. Za případné tiskové chyby se omlouváme. Tesco Stores ČR, a. s., Vršovická 1527/68 b, Praha 10. ID. č. 2019/26_5k.
Údaje o platnosti
Údaje o platnosti
1 / 8

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4