Velikonoční beránek z celozrnné mouky

Ingredience

4 vejce
120 g třtinového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 citron (jen kůra)
180 ml plnotučného mléka
250 g žitné mouky (celozrnné)
3 lžíce kakaa (na vaření)
1 sáček prášku do pečiva
50 ml řepkového oleje
máslo (na vymazání formy)
hrubá mouka (na vysypání formy)
moučkový cukr (na posypání)

Popis

Tip: Pro bezlepkovou variantu vyměňte žitnou mouku za pohankovou.

Postup přípravy

1

Utřete vejce se třtinovým a vanilkovým cukrem.

2

Přidejte kůru z citronu, mléko, mouku, kakao a prášek do pečiva. Nakonec vmíchejte olej.

3

Pečlivě vymažte a vysypte obě části formy na beránka.

4

Do dílu s obličejem nalijte těsto, přiklopte formu druhým dílem.

5

Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 1 hodinu a 15 minut.

6

Ke konci kontrolujte propečení špejlí, horní část formy již bude možné oddělit. Bude-li špejle suchá, je pečení u konce.

7

Při vyklápění beránka pomůže, když formu přikryjete mokrou studenou utěrkou.

8

Beránka posypte moučkovým cukrem a ozdobte mašlí.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3