Velikonoční chléb

Ingredience

1 kg hladké mouky (výběrové)
1 lžička kmínu
1 lžička krystalového cukru
1 lžička soli
50 g kvasnice
50 g másla
500 ml vody
Slaná voda na potření
voda
sůl

Postup přípravy

1

Připravíme si mísu, do které vložíme čtyři lžíce vlažné vody. Do vody rozdrolíme kvasnice a přidáme cukr. Vše pečlivě rozmícháme a kvásek uložíme na teplé místo.

2

Hladkou mouku prosejeme a smícháme s lžičkou solí a kmínem, přidáme půl litru vlažné vody a smícháme, nakonec přidáme kvásek a vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáme mouku nebo vodu.

3

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu a 30 minut kynout. Hotové těsto rozdělíme na dva díly a vypracujeme kulaté bochánky. Vložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě kynout.

4

Hotové bochánky dáme péct do předehřáté trouby asi na 15 minut, poté je potřeme slanou vodou a na každý z nich dáme kousek másla.

5

Chléb pečeme asi 25 minut na 180°C.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3