Recepty Dezerty Velikonoční jidáše bez lepku
Ingredience
60 g krupicového cukru
500 g bezlepkové mouky
300  ml smetany
40 g droždí
150 g změklého másla
citronová kůra
2 lžičky citronové šťávy
špetka soli
2 žloutky
med na pokapání
vejce na potření
rozinky
Postup přípravy
1
Připravíme si kvásek. Smetanu lehce ohřejeme, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí, které vidličkou rozkvedláme, aby se rozpustilo. Necháme 15 minut odležet na teplém místě.
2
Ve větší míse smícháme zbylou mouku s cukrem, přidáme žloutky, rozinky, měkké máslo, citronovou kůru a šťávu a špetku soli.
3
Do mísy přidáme připravený kvásek. Vše důkladně smícháme a vypracujeme těsto.
4
Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
5
Po vykynutí těsta začneme tvarovat jidášky, které rovnou vkládáme na připravený plech s pečícím papírem. V misce rozmícháme vajíčko a jidášky potřeme.
6
Před pečením necháme jidášky ještě 10 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 20 minut.
7
Hotové jidášky podáváme s marmeládou, medem, moučkovým cukrem nebo potřené máslem.
Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
před 2 měsíci