Velikonoční jidáše z kynutého těsta

Ingredience

500 g polohrubé mouky
1 balíček sušeného droždí
1 lžička krupicového cukru
100 g másla (rozpuštěného)
3 vejce (jen žloutky)
250 ml mléka
1 citron (nastrouhaná kůra z půlky)
1 špetka soli
1 vejce (na potření)
1 lžíce medu (na potření)

Postup přípravy

1

Do mísy si připravíme mouku, droždí, cukr, máslo, žloutky, mléko, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Vše důkladně promícháme a zpracujeme rukama v konzistentní těsto, vrátíme do mísy a necháme pod utěrkou 1 hodinu kynout.

2

Po vykynutí si pomoučíme pracovní plochu. Prohněteme těsto a odtrháváme z něj malé kousky, ze kterých uválíme válečky. Ty zaplétáme do různých tvarů a tvoříme různé krucánky, uzlíky a spirálky.

3

Vajíčko smícháme s medem a každý kousek potřeme. Jidáše pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3