Recepty Dětská jídla Velikonoční mazanec z celozrnné mouky
Ingredience
250 ml plnotučného mléka
1 kostka (42 g) droždí
500 g celozrnné mouky (bezlepkové)
špetka soli
100 g třtinového cukru do těsta + do kvásku
1 cukr
1 citron – kůra
80 g rozinek
80 g loupaných plátkových mandlí
3 žloutky
120 g másla
1 vejce na potření
Popis

Tip: Podávejte potřené máslem.

Postup přípravy
1
Do vlažného mléka rozdrobte droždí a lžičku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2
Mezitím prosejte do mísy mouku, přidejte sůl, cukry a kůru z citronu.
3
Přidejte horkou vodou spařené rozinky a část mandlí.
4
Nakonec vmíchejte žloutky, vzešlý kvásek a rozehřáté, ne však horké máslo.
5
Vypracujte těsto. Je-li tekuté, můžete přidat ještě mouku. Bochánek přikryjte čistou utěrkou nebo fólií a nechte v teple kynout 1 hodinu.
6
Během kynutí těsto ještě dvakrát propracujte.
7
Z těsta připravte dva menší mazance, dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
8
Mazance na plechu přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut v teple kynout.
9
Mazance shora nařízněte do kříže, pomažte je rozšlehaným vejcem a zasypte plátky mandlí. Pečte při 180 °C přibližně 10 minut. Poté stáhněte teplotu na 150 °C a dopečte dozlatova, asi 30 minut.
Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
Před více než 1 rokem