Recepty Dezerty Pečené Velikonoční mrkvový chlebíček

Ingredience

150 g krystalového cukru
110 ml slunečnicového oleje
200 g mrkve
125 g pekanových ořechů
2 vejce
120 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
½ lžičky mletého zázvoru
1 špetka mletého muškátového oříšku
1 špetka mletého hřebíčku
1 špetka soli
Krém:
120 g smetanového sýra (pokojové teploty)
60 g másla (pokojové teploty)
1 špetka soli
120 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
200 g mrkve
20 g pistácií
čerstvý rozmarýn (větvičky)
med (na polití)

Postup přípravy

1

Troubu si předehřejeme na 175 °C.

2

V středně velké misce smícháme mouku, sodu bikarbonu, prášek do pečiva, skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek, mletý hřebíček a sůl a odložíme stranou.

3

Do jiné mísy dáme cukr a olej. Elektrickým šlehačem vyšleháme dohladka. Následně zašleháme vejce. Přidáme oloupanou a nastrouhanou mrkev a promícháme špachtlí. Pekanové ořechy nasekáme nadrobno a přidáme je do těsta. Následně po částech jemně přimícháváme moučnou směs, dokud nedocílíme hladkého těsta.

4

Formu na chlebíček s rozměry 23 × 13 × 8 cm vyložíme pečicím papírem. Těsto nalijeme do připravené formy.

5

Pečeme v předehřáté troubě 40– 50 minut nebo tak dlouho, dokud špejli po zapíchnutí do středu nevyndáme čistou. Necháme úplně vychladnout.

6

Mezitím si připravíme krém. V misce smícháme smetanový sýr, máslo, sůl, moučkový cukr a vanilkový extrakt. Pomocí kuchyňského robota nebo ručního šlehače vyšleháme na hladký krém.

7

Na vychladlý koláč naneseme krém. Mrkve oloupeme a pomocí škrabky získáme tenoučké plátky – hoblinky. Smotáme je a položíme na krém. Podle svého vkusu dozdobíme nasekanými pistáciemi a polijeme medem. Chlebíček můžeme ozdobit i větvičkami rozmarýnu.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3