Velikonoční špaldový mazanec

Ingredience

300 g špaldové mouky
2 vejce (jen žloutky)
60 g másla (přepuštěného)
120 ml mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
50 g třtinového cukru
20 g čerstvého droždí
1 hrst rozinek
1 hrst mandlových plátků
1 citron (jen kůra)
1 špetka soli

Postup přípravy

1

V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, lžíci třtinového cukru, 1 lžíci mouky a 20 g droždí. Necháme vzejít kvásek. Rozšleháme 2 žloutky, přidáme mouku, cukr a špetku soli. Ke směsi přimícháme hotový kvásek, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a postupně přiléváme mléko. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne vláčné těsto.

2

V případě, že je těsto tuhé, přidáme ještě víc mléka. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout. Po vykynutí těsta do něho vmícháme namočené rozinky.

3

Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem. Mazanec posypeme nasekanými plátky mandlí a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 40-45 minut.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3