Recepty Hlavní jídla Ryby Zapečený losos s cuketou

Ingredience

4 lososové filety
6 brambor (menších)
1 cuketa
1 citron
1 bobkový list
1 kulička celého nového koření
1 kulička celého pepře
250 ml smetany na vaření
50 ml mléka
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
60 g parmazánu
1 špetka muškátového oříšku
2 lžíce čerstvé bazalky
mořská sůl
olivový olej

Postup přípravy

1

Lososa očistíme, vysušíme papírovým ubrouskem a osolíme mořskou solí. Pokapeme ho šťávou z jednoho citronu.

2

Cuketu nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Přebytečnou vodu vysajeme papírovým ubrouskem.

3

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem, na dno naskládáme plátky brambor, dvě třetiny cukety a na cuketu položíme lososa.

4

Na lososa pak poklademe zbytek cukety a připravíme si omáčku.

5

V hrnci rozpustíme máslo a zasypeme ho moukou, důkladně zamícháme a lehce orestujeme. Mouku zalijeme trochou mléka a mícháme, aby se hrudky mouky spojily s mlékem.

6

Přidáme zbytek mléka, smetanu a vaříme na mírném ohni. Omáčku ochutíme muškátovým oříškem, bobkovým listem, pepřem, novým kořením, solí. Jakmile bude omáčka teplá, mícháme ji, aby se zahustila.

7

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Bobkový list, pepř a nové koření z omáčky odstraníme. Sýr nastrouháme, nasypeme do ještě teplé omáčky, přidáme na drobno nakrájenou bazalku a zamícháme.

8

Hotovou omáčku nalijeme do zapékací misky. Rybu pečeme asi 50 minut.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3