Exotické ovoce: Objevte o Vánocích nové chutě

Exotické ovoce: Objevte o Vánocích nové chutě


Vánoce nemusí být jen obdobím přejídání a nezdravých jídel. Postarejte se o pohodu svých blízkých a zapojte do jídelníčku ovoce. Slibujeme, že to nebude žádná nuda. Vyzkoušejte některé z exotických druhů ovoce a objevujte nové chutě společně s námi.

Exotické ovoce. Postarejte se během Vánoc o zdraví a pohodu svých blízkých

Banány a mandarinky, to je klasika, na kterou se těšíme každý rok. Překvapte letos rodinu a objevte úplně nové chutě. Kromě příjemných a zábavných chvil při ochutnávce na vás čeká ještě jeden benefit. Exotické ovoce je plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek, které zejména v zimních měsících potřebujeme pro posílení imunity. Pokud si každý den k svačině dopřejete alespoň jednu porci ovoce (ideálně místo pečiva, cukroví nebo těžkého smaženého jídla), udržíte si snadněji svou váhu, budete se cítit svěžejší, lehčí a v lepší psychické i fyzické pohodě.

TIP: Podle odborníků je dobré denně sníst 5 porcí ovoce a zeleniny v množství, které se vejde do dlaně. Jablko, banán, na kostičky nakrájené mango, půlka pomeranče, karambola, kaki, maracuja nebo mangostana. Slyšíte některé názvy poprvé? Pojďte se s námi podívat, které z exotických druhů ovoce stojí za vyzkoušení.

Karambola


Tohle ovoce vypadá na vánočním stole prostě báječně. Díky jeho strukturovanému povrchu po rozkrojení vypadá jako hvězdička. I proto se často objevuje naaranžované v ovocné míse na štědrovečerní tabuli. V regálech obchodů karambolu poznáte snadno: 8–15 cm velké, zelené až tmavě žluté plody vonící po jasmínu. Křehká a šťavnatá dužina je mírně kyselá až sladká, něco jako jablko s citronem. Obsahuje hodně vitamínu C, vápník, hořčík, fosfor, železo a antioxidanty, které z těla pomáhají odvádět škodlivé látky. Další výhodou je nízký obsah cukru.

Kaki


Kaki neboli kakichurma je v nákupních košících Čechů k vidění čím dál častěji. I díky neodolatelně sladké chuti, kterou lze přirovnat ke kombinaci broskví a melounu s nádechem vanilky. Výborné je jen tak, ale i v salátech, dezertech, se zmrzlinou nebo v rýžovém nákypu. Obsahuje velké množství vlákniny, vitamín C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan. Kaki posiluje imunitní systém, zrychluje metabolismus, pomáhá se stresem, nervozitou a únavou. Pomáhá se svalovými, srdečními, arteriálními onemocněními a onemocněními jater a ledvin. Působí také jako prevence proti skleróze. Kaki je prostě zázrak, který byste si měli dopřát nejen na Vánoce!

Maracuja


Modré nebo lehce fialové oválné plody velké až 7 centimetrů. Takhle vypadá maracuja, která nabízí výraznou chuť podobnou černému rybízu a vůni připomínající meruňky či mango. Maracuju neboli Passion Fruit stačí nakrájet a můžete jíst. Skvělá je také do koktejlů, ovocných smoothies nebo koláčů a cheesecaků. Vyniká vysokým obsahem vitamínu A, B, C, vápníku, fosforu, železa a vlákniny.

Mangostana

Trochu nezvyklý tvar, vynikající chuť. Mangostana je považovaná za jedno z nejchutnějších ovocí na světě. Pod slupkou najdete bílou nebo růžovou měkoučkou šťavnatou dužinu, která je na povrchu trochu kluzká. Je rozdělená do 4–8 segmentů (tím trochu připomíná třeba mandarinku) s několika semínky, které můžete po opražení sníst. Jak ovoce chutná? Jeho chuť připomíná broskev s nádechem citrusů a hroznů, voní trochu po karamelu nebo másle. Nejčastěji se podává samotná jako dezert. Obsahuje látky, které působí proti bakteriím a zánětům.

Čerstvé ovoce vám doručíme až domů. Jen ty nejlepší kousky

Bezpečné nakupování z domova, které ušetří čas a zbaví vás tahání těžkých tašek, je mezi zákazníky čím dál oblíbenější – vždyť online můžete nakoupit nejen potraviny, ale také drogerii, pochoutky pro vaše zvířecí miláčky nebo vše potřebné pro ty nejmenší. Pomocí služby Tesco Online nákupy se nemusíte bát nakoupit ani exotické ovoce. Do košíku vám vložíme jen ty nejkrásnější kousky – stejně jako byste u regálu stáli sami a vybírali si. Zásilku vám doručíme ve smluvený den a čas přímo k vašim vchodovým dveřím.

→ Zjistěte více o službě Tesco Online Nákupy

Ovoce, o kterém jste ještě neslyšeli: Poznejte nové chutě

Využijte na Vánoce volný čas a vyzkoušejte s rodinou chutě, které ještě neznáte. Po čem sáhnout? V následujícím seznamu jsme na první místa dali známější ovoce. Na konci najdete exotiku, kterou překvapíte i návštěvu.

  • Granátové jablko
  • Mango
  • Papája
  • Fíky
  • Čínské (žluté) kiwi
  • Liči
  • Naši (asijská) hruška
  • Kumquat
  • Jackfruit
  • Mochyně
  • Opuncie (kaktusový fík)
  • Červený banán
  • Longan
  • Pitahaya
  • Salak
  • Lilek rajčenka (tamarillo)

Jak ovoce konzumovat (nejen o Vánocích)

Většina z těchto druhů je dobrá sama o sobě a před podáváním stačí jednotlivé kousky jen oloupat, popřípadě nakrájet. Chybu neuděláte s ovocným salátem, ve kterém se chutě krásně promíchají. Slavnostně bude vypadat i na svátečním stole. Rodinu jistě překvapíte lahodným smoothie, které zvládne každý, kdo má doma (tyčový) mixér. Skvělé je ovocem odlehčit některé moučníky. Třeba na povrchu cheesecaku budou skvěle chutnat všechny druhy. Zvlášť efektně moučníky ozdobí hvězdičková karambola.

→ Prozkoumat celou nabídku exotického ovoce dostupnou online

Citrusy: Klasika na vánočním stole

Mandarinky, pomeranče, grepy nebo citrony. Právě tohle exotické ovoce v našich domovech natolik zdomácnělo, že už nám ani nepřijde nějak výjimečné. Minimálně mandarinky a pomeranče v Čechách k adventu zkrátka patří.

 

  • Věděli jste, že citrusy jsou velice zdravé? Většina citrusů obsahuje vysoké množství vitamínu C a dalších živin. Pomáhají s imunitou, únavou a zlepšují stav vlasů a pokožky. Kromě toho také pomáhají předcházet křečovým žilám a zlepšují pohyblivost spermií. Chrání před cukrovkou a rakovinou.
  • Díky vitaminu A v citrusech posílíte svoje oči a vaše tělo bude lépe odolávat různým zánětům. Draslík a hořčík pomáhají udržet správnou funkci nervového a svalového systému. Vápník prospívá kostem a zubům.
  • Především šťavnaté mandarinky a pomeranče lákají k výrobě nejrůznějších moučníků a dezertů.
  • Největší z citrusových plodů je jednoznačně pomelo. Chutí připomíná jemnější a sladší grapefruit, je velmi šťavnaté a voní trochu po medu. Dužina se jí syrová (stejně jako zmíněné pomelo). Lahodné je v ovocných i zeleninových salátech, ovocných šťávách i v míchaných nápojích. V zahraničí se pomelo často využívá i jako ingredience do hlavních pokrmů a polévek.

→ Prozkoumat celou nabídku pomerančů, mandarinek a dalších citrusů

Věděli jste, že…

Citrusy mají v českých domácnostech zejména o Vánocích speciální funkci. Milujeme je nejen jako zdravou svačinku, ale i jako voňavou přírodní dekoraci – jak v podobě sušených plátků, tak v kombinaci s hřebíčkem jako doma vyrobený svícen. Vyzkoušejte i vy naše dekorace z pomerančů.

Jak usušit pomeranče a další ovoce? 

Existuje celá řada způsobů, jak využít sušené pomeranče. Aby dlouho dělaly radost a nezačaly se kazit, je důležité je správně usušit. Stejným způsobem pak usušíte i další druhy ovoce. Z nich si připravíte zdravou svačinku i voňavou dekoraci.

 

  • Pomeranče nakrájejte na plátky tenké 4 milimetry. Tenčí plátky mají větší tendenci se kroutit a trhat. Širší plátky je zase těžké důkladně prosušit, a tak mohou plesnivět.
  • Plech vyložte pečícím papírem. Na ten položte jednotlivé plátky vedle sebe tak, aby se nepřekrývaly. Plech vložte do trouby vyhřáté na 50 °C. Každých 45–60 minut plátky otočte, aby se nezkroutily.
  • Sušit pomeranče můžete i na vyšší teplotu (až 120 °C). Platí ovšem, že čím vyšší teplota, tím častěji je třeba plátky obracet a kontrolovat. Jen pro představu: na 100 °C se pomeranče suší cca 4 hodiny.
  • Pomeranč usušíte rychleji v horkovzdušné troubě. Pokud tuto funkci vaše trouba má, určitě ji využijte.
  • Další alternativou jsou sušičky na ovoce, topení, krb nebo další zdroje tepla. Především v krbu nebo na topení však hrozí, že se kolečka zkroutí.

Usušené plátky pak můžete použít různě: na svícen, na stromeček, na věnec. Anebo je naaranžujte do misky a vyrobte si dekoraci, která krásně provoní celý byt.

Svícen z pomeranče: Provoňte celou domácnost a zabavte děti

Když v obyváku voní sladká vůně pomerančů a hřebíčku, je domov hned útulnější. Přivítejte hřejivou atmosféru přicházejících Vánoc u sebe doma i vy. Zabavíte i malé rošťáky. Vyrobit svícen z pomeranče totiž není žádná věda. Starší děti zvládnou rozkrojit a vydlabat celý pomeranč, ty malé mohou napíchat hřebíčky do měkké kůry a vytvořit tak třeba sněhuláka, vločku, srdíčko nebo jiný obrazec.

Vyzkoušet můžete více způsobů. Pomeranče ve všech případech vydrží voňavé a hezké minimálně dva nebo tři dny. Potřebovat budete jen krásný zralý pomeranč, hřebíčky (myslíme ty voňavé, kovové hřebíky nechte v dílně 😊), nožík, lžíci, oblíbené vykrajovátko na perníčky a čajovou svíčku.


Jako první představíme tu lehčí variantu.
Postavte pomeranč na stůl, abyste přišli na to, jak bude nejlépe stát a nekutálet se hned pryč. Na talířku mu pak udělejte „postýlku“ třeba z badyánu, abyste ho udrželi na jednom místě. Na špičce pomeranče si obkreslete čajovou svíčku. Podle obrysů vykrojte kůru a vydlabejte dovnitř pomeranče díru, která bude stejně vysoká jako vaše čajová svíčka. Svíčku pak umístěte do připraveného důlku. Do pomeranče napíchejte hřebíčky a svíčku zapalte. Kolem pomeranče můžete naaranžovat kousky skořice, badyán, další hřebíčky, smrkovou větvičku nebo třeba jablka. A voňavý svícínek je hotový.

Druhý způsob je trochu náročnější. Je ale mnohem voňavější. Pomeranč rozkrojte na dvě části (mohou to být přesné poloviny, nebo můžete schválně udělat základnu trochu vyšší). Prostředek pomeranče vydlabejte. Nahoru na špičku „víčka“ vykrojte svým oblíbeným maličkým vykrajovátkem na perníčky jeden tvar. Další pak můžete udělat i po stranách. Nesmí jich být ale moc, aby slupka pomeranče držela svůj tvar. Dovnitř pomeranče umístěte svíčku, přiklopte ji víčkem a přivoňte. Za pár okamžiků začne prohřátá kůra pomeranče krásně vonět.

I v tomto případě můžete do kůry pomeranče zapíchat hřebíček nebo nožíkem zlehka vyrýt nějaký vzor, a odhalit tak bílou vrstvu, která se nachází hned pod svrchní vrstvou kůry. V kreativitě se meze nekladou!

Nejmenší šikulové mohou voňavé překvapení vyrábět i bez svíčky. Stačí pomeranč a hřebíčky. A vy budete mít alespoň na hodinu klid na pečení!

Tip Sušit se dají i další druhy exotického ovoce. Třeba plátky karamboly ve tvaru hvězdičky vypadají na stromečku krásně. Děti je pak navíc mohou mlsat místo čokolády.
Ohodnoťte vaše zkušenosti s touto stránkou