Vánoční cukroví: recepty na tradiční, nepečené i zdravé cukroví

Vánoční cukroví: recepty na tradiční, nepečené i zdravé cukroví


Pečete vánoční cukroví 2 měsíce dopředu (a pak ho až do Vánoc hlídáte před nezvanými hosty), nebo se snažíte vše zvládnout na poslední chvíli? Pokud patříte spíše do druhé skupiny, zbystřete. Připravili jsme pro vás seznam tradičních druhů i recepty na nepečené a zdravé cukroví. Naplánujte si s TESCO své vánoční pečení třeba hned teď a zapomeňte na předvánoční shon.

Tradiční cukroví, na které nedáme dopustit

Aby vás návštěvy nepomluvily a všichni členové rodiny si na vánoční tabuli našli „to své“, vsaďte na tradiční cukroví, které mají rádi všichni. Abyste se nemuseli zdržovat tvořením nejrůznějších seznamů, dali jsme dohromady nejoblíbenější cukroví i s recepty za vás. To je výzva, co říkáte?

vanilkové rohlíčky
pracny
klasická linecká kolečka nebo linecká srdíčka s čokoládou a ořechy
kokosky
kakaové ořechy s krémem (i v bezlepkové variantě)
kakaová kolečka s čokoládou a mandlí
medové perníčky
vosí hnízda
ořechové cukroví s krémem

Tip Cukroví dolaďte originálním zdobením. Díky tomu při servírování krásně vynikne, kolik druhů cukroví jste letos připravili.

Ingredience, bez kterých se neobejdete, když se vydáte tradiční cestou

Než se pustíte do práce, nezapomeňte svou kuchyň vybavit vším, co budete k pečení potřebovat. Mezi základní ingredience pro pečení vánočního cukroví patří:

 

  • hladká mouka
  • máslo
  • cukr krystal, krupice, moučka nebo třtinový cukr, případně med
  • vejce
  • ořechy


TIP: Víte, že všechno potřebné můžete nakoupit z pohodlí domova?
Stačí zajít na Tesco Online nákupy, objednat vše potřebné online a nechat si nákup přivézt až domů. Anebo si ho vyzvednout v prodejně TESCO, až se vám to bude hodit. 

Pokud nefandíte ingrediencím, jako je mléko, cukr nebo mouka, přeskočte rovnou k receptům na zdravé vánoční cukroví. Najdete je v druhé polovině tohoto článku.

Zdobení na cukroví: Aby vaše cukroví vypadalo jako od cukráře

Kromě samotného těsta budete potřebovat ještě ingredience na zdobení. Bez nich by totiž většina cukroví měla podobně zlatou nebo hnědou barvu a při servírování by tolik nevynikly jednotlivé druhy. Do zásoby si pořiďte:

Upéct, nebo koupit? Obojí je správně!

V době, kdy každý spěchá, je mnohdy těžké najít si čas na kouzelný rituál pečení vánočního cukroví. Rozhodně tedy není žádnou ostudou si cukroví objednat.

TIP: Většinu cukroví si objednejte na Tesco Online nákupy. Napekli jsme za vás a vánoční dobroty vám klidně dovezeme až domů.

Aby vám nebylo líto, že jste letos pečení úplně vynechali, najděte si jeden večer čas a upečte rohlíčky nebo linecké, které provoní celý byt. Zapojit můžete i své děti, a strávit tak pár chvil v předvánočním shonu společně.

Nepečené cukroví: Ušetřete čas a pochutnejte si

Nepečené cukroví je trendem už několik let a jeho sláva neuvadá ani letos. Naopak! Ačkoli byly nejrůznější kuličky a rolády dříve pouze doplňkem, dnes mohou být tím hlavním, co bude kralovat vaší vánoční tabuli. Dobrou zprávou je také to, že na nepečené cukroví je ještě čas. Stačí na něm zapracovat až den nebo dva před Vánocemi, protože nejde o trvanlivou dobrotu. Udržujte ho tedy v chladu a nenechte ho před konzumací příliš zteplat. A tady je pár oblíbených receptů:

Čokoládové košíčky s arašídovým máslem


Jestliže dáváte přednost vysokoprocentní čokoládě a taky chcete vyzkoušet její kombinaci s arašídovým máslem, tento recept si určitě oblíbíte. Milovníci čokolády si zamilují také Čokoládové kuličky s ořechy.

Ingredience:

  • vysokoprocentní čokoláda, arašídové máslo, celé mandle

Postup:

  • Rozehřejte si na plotně čokoládu s trochou másla. Jakmile bude směs rozehřátá, nalijte ji vždy na dno většího papírového košíčku. Pak ji v košíčcích nechte ztuhnout, můžete ji dát do lednice nebo mrazáku.
  • Až bude čokoláda v košíčcích pevná, dejte na ni lžičku arašídového másla a zalijte ještě troškou rozpuštěné čokolády. Vršek ozdobte celou mandlí a nechte ztuhnout.

Kokosové kuličky à la Raffaello z mascarpone


Milujete pralinky Raffaello? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Ve zdravější verzi je připravíte během dvou hodin. Vyzkoušet můžete také klasický (méně zdravý, ale stejně dobrý) recept na kuličky à la Raffaello.

Ingredience:

  • mascarpone a tvaroh
  • strouhaný kokos, celé mandle
  • cukr nebo jiné sladidlo


Postup:

  • Smíchejte mascarpone, tvaroh a cukr nebo sladidlo v takovém množství, které uznáte za vhodné. Záleží na počtu strávníků i na tom, jestli jim budete chtít dávat ochutnat už v průběhu tvorby.
  • Přidejte strouhaný kokos a přisypávejte tak dlouho, dokud nevznikne hmota, která se bude dát tvarovat do kuliček.
  • Dovnitř kuličky vždy vložte celou mandli. Kuličku pak ještě znovu poctivě obalte ve strouhaném kokosu. Servírovat můžete v malých papírových košíčcích.

Banánové jednohubky


Zbožňujete slaďoučké banány? Vychutnejte si je i na Vánoce. Vyzkoušet můžete také variantu s chilli nebo kokosem pro dospělé.

Ingredience:

  • banány, dětské piškoty
  • vysokoprocentní čokoláda, máslo

Postup:

  • Nechte si rozpustit čokoládu s troškou másla. Mezi dva piškoty vložte vždycky kolečko banánu. Vše zpevněte párátkem, aby se jednohubky nerozpadaly.
  • Nakonec je celé namočte v rozpuštěné čokoládě. Nechte jednohubky ztuhnout a podávejte druhý den.

Zdravé vánoční cukroví – recepty, které si zamilujete

Jestli si hlídáte figuru i o Vánocích nebo ani o Vánocích nechcete spořádat kila cukru, protože to není zdravé, jistě vás zaujmou zdravější verze cukroví. Ty jsou stejně dobré jako to klasické. Ve zdravějších variacích obvykle není cukr nebo bílá mouka. Ke slazení můžete použít alternativní sladidlo, jako je stévie či xylitol nebo ovoce. Místo klasické mouky pak můžete použít jinou, třeba kokosovou či mandlovou (anebo žádnou).

 ✔pistáciovo-sezamové kuličky  

raw datlové kuličky

jáhlové kuličky

nepečené cukroví matcha

rýžové kiwi-koko koule

nepečené knoflíčky

kakaový krém z avokáda s lískovými oříšky

dvoubarevné raw dortíky s avokádovým krémem

Perníková chaloupka: Překvapte svým pečením děti!

Připravte pro své ratolesti opravdovou perníkovou chaloupku! Recept na těsto najdete hned v úvodu článku. Na střechu chaloupky pak můžete čokoládou nebo cukrovou polevou připevnit lentilky, oříšky a jiné dobroty. Ty pak budou skvěle fungovat jako adventní kalendář!


Vyrobit perníkovou chaloupku není nic těžkého. Z papíru si vystřihejte jednotlivé díly, které použijete jako šablonu. Připravte si obdélník, který bude sloužit jako části střechy (nezapomeňte ho vykrojit dvakrát), přidejte šablonu pro štíty a práci zakončete šablonou pro boky chaloupky. Upečené díly nejprve ozdobte, aby vám poleva zaschla a nestekla. Poté je spojte – nemusíte se stresovat s lepením pomocí cukrové polevy. Jednoduše díly „sešpendlete“ dřevěnými párátky a jejich konce potom zakryjte polevou. Na párátka ale nezapomeňte, abyste do nich na konci adventu nekousli.

Tip Perníkovou chaloupku můžete postavit na dřevěné kuchyňské prkénko, nebo mu z perníku vyrobit podklad, na který můžete naaranžovat perníkový vánoční stromeček, zvířátka nebo plot.
Ohodnoťte vaše zkušenosti s touto stránkou