Štědrovečerní večeře: Jak ji připravit v klidu a na jedničku

Štědrovečerní večeře: Jak ji připravit v klidu a na jedničku


Vánoce se pomalu, ale jistě blíží. A s nimi nejen rodinná pohoda, cukroví a pohádky, ale i stres a spěch při přípravě veškerého občerstvení. Pokud vás na Štědrý den čeká role hostitele, jistě se vám bude hodit pár tipů, díky kterým vše zvládnete v klidu a na jedničku. Pomůže správná organizace času, promyšlené menu i předpříprava.

Recept na tradiční vánoční večeři: Ke stolu, kapr volá!

I když se v posledních letech na Štědrý den stále častěji setkáváme s nejrůznějšími pochoutkami, jako je losos, krůta nebo pečená husa, česká klasika stále převládá. Prim hraje rybí polévka, bramborový salát, kapr a řízek. A mnozí z nás se na toto menu těší po celý rok. Abyste vše zvládli s klidem, je důležité se začít připravovat s předstihem. Kapra klidně kupte už v listopadu, naporcujte ho a připraveného ho prozatím „ukliďte do mrazáku“. Brambory na salát dejte vařit klidně den dopředu. 24 hodin předem můžete vlastně připravit i celý salát – alespoň se v chladu hezky rozleží a jednotlivé chutě se dobře spojí.

Ideální je vařit podle ozkoušených nebo rodinných receptů. Tím snížíte pravděpodobnost, že se na poslední chvíli něco pokazí. Pokud vánoční menu vaříte poprvé, vytiskněte si postup a mějte ho neustále při ruce. Tady je pár receptů, které můžeme s klidným svědomím doporučit my. Můžete si vybrat mezi klasickou smaženou variantou a lehčí variantou kapra pečeného v troubě:

Tip Pokud trávíte každý rok Štědrý večer v rodinném kruhu, jistě víte, kdo má raději kapra, kdo dává přednost kuřecímu nebo vepřovému řízku i to, kdo nemá rád v bramborovém salátu šunku, hořčici nebo cokoli dalšího. Pokud ale čekáte nové hosty, nebo budete trávit první Vánoce s novým protějškem, nezapomeňte se dopředu zeptat, co kdo má a nemá rád. Předejdete zklamání u štědrovečerní večeře, které dovede pokazit celý večer.

Štědrovečerní večeře na poslední chvíli? Nepanikařte

„Miláčku, v práci jsem se bavil s Petrem a říkali jsme si, že bychom si před svátky mohli udělat takovou hromadnou večeři i s dětma, tak jsme to na zítra domluvili. Není to problém, že ne?“ Ať už chceme nebo ne, téhle situaci se alespoň jednou v životě nevyhneme. A i když máte chuť vyjmenovat všechny nadávky, stejně se nakonec pustíte do plánování menu. Sepsali jsme pro vás pár rad, které vás při hostině na poslední chvíli, zachrání.

  1. Nevařte žádné složitosti. Čím jednodušší příprava, tím lepší. Nejlepší kombinace „cena/výkon“ bude losos na másle, pečené brambory v troubě a jako příloha hráškové pyré. Ingredience seženete bez problémů a za hodinu budete mít hotovo.
  2. Sepište si seznam všeho, co budete potřebovat, a objednejte suroviny online na stránkách Tesco Online nákupy. Ušetříte tím čas i nervy ze zběsilého pobíhání po obchodech na poslední chvíli.
  3. Zapojte do přípravy svého partnera a další členy rodiny.
  4. Domluvte se s přáteli, že každý z nich donese něco malého k zakousnutí. Ať vše nestojí jen na vás.

Když se sejde celá rodina

Vánoce nejsou jen o dárcích. Především jsou to svátky, během kterých se sejde celá rodina, navštěvujete se s přáteli a užíváte si klid a pospolitost. Jenže k takovým sešlostem patří i pořádná hostina. Ať už budete chystat přímo štědrovečerní večeři nebo půjde o jinou příležitost, jistě se vám budou hodit tipy, které vám ušetří čas, nervy a co si budeme povídat – občas i slzy.

1) Nenechávejte plánování menu na poslední chvíli

Když budete vymýšlet sváteční menu den předem, snadno se stane, že nebudete mít dostatek času ani surovin. 25. a 26. prosince jsou dny pracovního volna, takže ve většině obchodů velký nákup nenakoupíte. 

2) S počtem chodů to nepřehánějte. Nezkoušejte nové věci

Každý hostitel chce ohromit tím, kolik nejrůznějších dobrot zvládl přichystat, ale věřte, že méně je někdy více. Raději zvolte 3 ověřené chody, než abyste chystali 7 nových jídel, které neurazí ani nenadchnou (a navíc skrývají riziko, že se něco napoprvé nepovede). Kolik je tak akorát? Většinou se mluví o předkrmu, hlavním jídle a dezertu, tak na to myslete a neplašte. A nezapomeňte, že dezert může přinést i návštěva 😉.

3) Udělejte si hrubou přípravu

Co jde, to připravte dopředu. Zeleninu můžete oloupat, maso naložit. U dezertu je skvělé, že ho lze připravit dokonce den předem. Díky předpřípravě budete při samotném vaření více v klidu a nebudete se bát, že nestíháte.

4) Začínejte s čistou linkou a prázdnou myčkou

Než se pustíte do vaření, ukliďte si kuchyň. Prázdný dřez, čistá pracovní linka a prázdná myčka jsou základem dobrého vaření. Také se pokuste průběžně odmývat nádobí, ať se vám pak z pohledu na tu hromadu nechce brečet.

5) Nebojte se říct si o pomoc

Ano, možná se vám dostane obdivu, když řeknete, že jste celou hostinu nachystali sami, co na tom, že vás to málem stálo život. Ale upřímně, stojí vám to za to? Nestyďte se říct si o pomoc, do přípravy se mohou zapojit všichni členové domácnosti, ať už jen tím, že nekrájí zeleninu nebo si rovnou vezmou na starost přípravu jednoho chodu. Když spojíte síly, vše půjde lépe a vám po vaření zbydou síly i na konzumaci vašich dobrot.

Tip Na přípitek nemusíte mít nutně šampaňské, zkuste trochu experimentovat. Vyzkoušejte třeba novoroční punč, který voní i chutná po Vánocích.

Romantika ve dvou

Rozhodli jste se oslavit Vánoce ve dvou? Asi neexistuje lepší načasování pro romantiku. Když pomineme společné snídaní cukroví při sledování vánočních pohádek s hrnkem kakaa v ruce, nesmíte vynechat vaření ve dvou. Nalijte si sklenku dobrého vína a pusťte se do příprav. Výhodou toho, že nevaříte pro více lidí je, že můžete nachystat i dezert. Vyzkoušejte například koláč Gerbeaud, který bude sladkou tečkou za večeří. Dejte si záležet na výzdobě slavnostní tabule, použít můžete například okvětní plátky růže nebo (ve vánočním stylu) větvičky jehličnanu v kombinaci se svíčkami.

Tip Díky společnému vaření (které může být samo o sobě romantické) se vyhnete situaci, kdy jeden vaří – je unavený, zpocený a bez nálady – a ten druhý přijde v slavnostním oblečení, odpočatý a s dobrou náladou.
Ohodnoťte vaše zkušenosti s touto stránkou