Tipy a rady 12 receptů s mletým masem pro všechny příležitosti

Mleté maso má hned dvě výhody: koupíte ho hotové v Tescu a jídlo z něj je připravené raz dva. Pokud vám již docházejí nápady, co uvařit z mletého masa, zkuste některý z našich receptů.

Polévka z mletého masa

Polévka s mletým hovězím masem je stejně chutná jako pravá nedělní masová polévka, jen je hotová o poznání rychleji. Podávat ji můžeme za hodinku, resp. jakmile se uvaří zelenina.

Potřebujeme:
250 g mletého hovězího masa
1 cibuli
1 stroužek česneku
3 mrkve
2 petržele
½ kedlubny
¼ celeru
3 kuličky nového koření
5 kuliček celého pepře
1 menší bobkový list
sůl
olej
Na oleji osmažíme mleté ​​maso a zalijeme vodou. Přidáme očištěnou zeleninu, sůl, pepř, koření a vaříme, dokud zelenina nezměkne.

Masovosýrové kuličky

Když potřebujete rychlé pohoštění, kuličky z masa a sýra jsou dobrá volba. Dají se jíst teplé i studené, zasytí a jsou rychle hotové.

Recept na masovosýrové kuličky


Lilky plněné mletým masem

Masová nádivka pečená v „miskách“ z lilku se sýrovou kůrkou na povrchu má výhodu jídla s přívlastkem „co lednice dala“. Jednotlivé ingredience můžeme totiž přidávat, ubírat či zaměňovat podle toho, co právě máme doma. Na základní náplň potřebujeme:
2 větší lilky
500 g mletého masa
1 stroužek česneku
400 g kompotovaných rajčat
4 PL strouhaného sýra
2 PL olivového oleje
sůl

Umyté lilky rozřízneme a jadérka vydlabeme. Dužinu posolíme a necháme odstát alespoň 20 minut. Zatím mleté ​​maso zprudka osmažíme a pak smícháme s prolisovaným česnekem, rajčaty, solí a pepřem. K tomu můžeme přidat další suroviny, například nakrájené žampiony, sušená rajčata, černé olivy, konzervované fazole. Lilky zevnitř osušíme, potřeme olejem a opepříme. Naplníme je masovou směsí a dáme péct na 175 °C na půl hodiny. Pak je posypeme sýrem a zapékáme, dokud se sýr nerozpustí.

Tip: Šťávou z rajčat podlijte lilky před pečením a před servírováním je touto omáčkou polijte.

Lasagne bolognese

Mleté maso prokládané plátky těstovin s rajčaty a bešamelem. Lasagne v sobě nesou kus slunné Itálie, ať si je připravíte kdekoliv. Zkuste si to dnes i sami!

Videorecept na lasagne

Karbanátky z vepřového masa

Na recept na karbanátky přece nemůžeme zapomenout! Hodí se k vařeným bramborám a stejně tak dobře doplní různé omáčky i speciality, jako je guláš. Přitom je jejich příprava velmi jednoduchá.

Potřebujeme:
500 g mletého vepřového masa
1 rohlík z předešlého dne
100 ml mléka
1 vejce
strouhanku
pepř
sůl
½ lžičky mletého kmínu
2 PL majoránky

olej nebo sádlo na smažení

Rohlík namočíme do mléka. Maso dáme do mísy, přidáme vejce, sůl, pepř, kmín a podrcenou majoránku. Rohlík vyždímáme a přidáme k masu. Rukou vytvoříme kompaktní hmotu, kterou tvarujeme do karbanátků. Ty obalíme ve strouhance a smažíme na oleji nebo na sádle.

Variace pečených karbanátků: Hmotu na sekanou upečte v olejem vytřené formě.

Špagety s masovými kuličkami

Masové kuličky v rajčatové omáčce můžete podávat se špagetami, ale výborně budou chutnat i s jinými druhy těstovin. Než se vám jídlo dovaří, otestujte si své znalosti o těstovinách.

Recept na špagety s masovými koulemi

Krůtí burrito

Mexičané toto jídlo jedí s pořádnou dávkou chilli papriček nebo jalapeños. Nemusíte se bát, náš recept vám chuťové buňky nespálí. Kdo to má rád pálivé, ten si chilli papričky přidá zvlášť. Krůtí burrito podáváme s rýží nebo jím plníme domácí tortilly.

Potřebujeme:
500 g mletého krůtího masa
250 ml rajčatové šťávy
450 ml vývaru nebo bujónu
400 g sterilovaných fazolí bez šťávy
150 g sterilované nebo mražené kukuřice
1 lžičku kmínu
½ lžičky sušeného česneku
¼ lžičky oregana
¼ lžičky mleté ​​sladké papriky
¼ lžičky mletého pepře
špetku sušených chilli papriček
sůl
olej

Na rozpáleném oleji prudce osmažíme mleté ​​maso, osolíme a přidáme všechno koření. Zalijeme rajčatovou šťávou a vývarem, přivedeme k varu. Přidáme fazole a kukuřici a vaříme odkryté asi 20 minut.

Plněné cannelloni

Větší těstovinové trubky jsou určeny pro plnění a zapékání. Že jste o nich ještě neslyšeli? Nejvyšší čas seznámit se s fantastickou surovinou na syté obědy i rychlé večeře!

Potřebujeme:
500 g mletého hovězího masa
12 ks cannelloni
300 ml smetany na vaření
1 středně velkou cibuli
3 velké hrsti baby špenátu
200 g strouhaného sýra
½ lžičky oregana
½ lžičky sušené bazalky
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
sůl
pepř
olej

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme mleté ​​maso, osolíme, opepříme a restujeme asi 5 minut. Do orestovaného masa přidáme baby špenát, oregano, bazalku a muškátový oříšek. Směs necháme trochu vychladnout, přidáme polovinu strouhaného sýra a plníme cannelloni. Ty poklademe vedle sebe do olejem vymazaného pekáče a zalijeme smetanou smíchanou se zbylým sýrem. Pečeme při teplotě 170 °C asi 15–20 minut dozlatova.

Pastevecký koláč

Název je poněkud matoucí. Pastevecký koláč nebo-li Cottage pie pochází z Irska a ke skutečnému koláči má velmi daleko. Je to pečené mleté ​​maso pod bramborovou „peřinou“.

Potřebujeme:
500 g mletého hovězího masa
1 cibuli
2 mrkve
100 g čerstvého nebo mraženého hrášku
4 žampiony
100–150 ml vývaru nebo bujónu
1 kg brambor
mléko
máslo
sůl
pepř

Cibuli nakrájíme na kostky, osmahneme a na ní orestujeme maso. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a žampiony, hrášek, zalijeme vývarem nebo bujónem, osolíme a opepříme. Směs dáme do zapékací mísy. Maso nesmí ve vývaru plavat! Oloupané brambory nakrájíme na kostky, uvaříme a scedíme. Rozmícháme je na kaši s trochou mléka a másla a rozetřeme na masovou směs. Pečeme při 200 °C asi 30 minut, dokud brambory nevytvoří křupavou kůrku. Podáváme s kyselou okurkou nebo kvašenou zeleninou.

Domácí hamburger

Věděli jste, že původně byl prý hamburger jen plátek osmaženého mletého masa mezi dvěma krajíci chleba. Opravdu dobrý hamburger připravíme z hovězího masa s 10–15procentním podílem tuku, které dochutíme pouze trochou soli a pepře. Opečeme z obou stran a podáváme v housce potřené majonézou se zeleninou podle chuti. Jak jednoduché!

Sendvič plněný mletým masem

Tento sendvič je podobný jako hamburger, jen o něco tenčí, a proto praktičtější. Recept na masový sendvič najdete na Hello Tesco.

Mleté maso zapečené v listovém těstě

Vypadá to slavnostně, co říkáte? Zapečeným mletým masem neurazíte ani tchyni, když k vám přijde na návštěvu.

Potřebujeme:
1 balení listového těsta
500 g mletého masa mix vepřového a hovězího
1 cibuli
1 vejce
1 stroužek česneku
2 PL hořčice
1 PL tymiánu
1 PL čerstvé petrželky
sůl
pepř
vejce na potření
sezam na posypání

Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, tymián a petrželku nasekáme nadrobno. Vše smícháme s masem a vejcem, osolíme, opepříme a z masové hmoty vytvarujeme válec. Listové těsto trochu rozválíme a položíme do něj masový válec. Těsto na krajích nařízneme na proužky a ty přeložíme přes maso. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Podáváme vychladlé.

Náš tip: Servírujte s hotovou ochucenou rajskou omáčkou Tesco Finest.


Publikováno: před 7 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7