Tipy a rady Citrusy – do smoothie, koláčů a jako vánoční ozdoby

Jeden citrus do každého smoothie

Každý zná smoothie. Kdyby náhodou ne, tak je to hustý krémový nápoj z čerstvého ovoce a zeleniny s přidáním mléčné složky nebo její rostlinné náhrady. Kromě těchto přísad může obsahovat vodu, ovocnou šťávu, různá sladidla jako med, cukr, javorový sirup nebo sirup z agáve. Dochutit a obohatit ho můžete ořechy, semínky, kakaem, skořicí nebo různými potravinovými doplňky. A co je nejdůležitější, citrus v podobě citronové nebo pomerančové šťávy je jeho neoddělitelnou součástí, protože jsou citrusy výborným zdrojem důležitého vitamínu C a dodají každému smoothie tu správnou chuť.

Zelené smoothie

Největší vitamínovou bombou je zelené smoothie. Obsahuje až 40–50 % syrové listové zeleniny (špenát, zelí, mangold, celer, petržel, brokolice), ostatní složky jsou mléčné nebo ovocné. Smoothie je kombinace se sušenou spirulinou, chlorellou nebo zeleným ječmenem. Na zjemnění se doporučuje použít sladký banán a citronovou nebo pomerančovou šťávu. Právě proto jsou citrusy nenahraditelnou složkou zelených smoothie. Je ale důležité nezapomenout na to, že váš mixér zvládne víc než jen smoothie.

Ovocno-zeleninové smoothie chutná i dětem

Pokud chcete své děti naučit jíst zeleninu, zejména tu listovou, tak řešení spočívá právě v zeleném smoothie. Připravte si spolu s dětmi jednoduché špenátové smoothie s banánem.

Co na to potřebujete:

Všechny suroviny společně rozmixujte a získáte zelené smoothie s vůní banánu, které si oblíbí všichni, včetně dětí. Vyzkoušíte ho?


Využijte citrusy na maximum

Citrusy jsou vhodné nejen do smoothie, ale také na vaření, pečení nebo udržování čisté domácnosti. Existuje několik způsobů, jak využít citrusové slupky.

Co s citrusy? Udělejte si kvašené citrony a marmeládu! Princip je stejný, jako když se nechává kvasit zelenina. Jednoduše je očistíte, naložíte do sklenic spolu s cukrem a necháte kvasit. Nakládané citrony nejsou vhodné pro přímou konzumaci, ale výrobně dochutí omáčky, saláty nebo masová jídla. Navíc obsahují množství probiotických bakterií prospěšných pro váš organismus.

Ocet z citrusů má pak plné využití jako ekologický čisticí prostředek, který si poradí se špínou i plísněmi.

V zimním období vás určitě potěší domácí marmelády, které jste si na konci léta zpracovali. Pokud jste to nestihli, pořád máte čas. Využijte zimní sezónu citrusů na maximum, zakonzervujte si jejich chuť a vůni společně se zázvorem a vytvořte pikantní citrusovou marmeládu.



Citrusové vánoční ozdoby

Umíte si představit krásnější vánoční vůni, než je ta ze sušených citronů a pomerančů? Sušené ovoce se může stát součástí vaší vánoční výzdoby. Kromě toho, že si uděláte program na dlouhé zimní večery, vytvoříte také voňavé a ekologické vánoční ozdoby. Kde všude se dá sušené ovoce použít?

  • Nejdůležitější vánoční ozdobou je adventní věnec. Kromě jehličí a čtyř adventních svíček si ho můžete ozdobit sušenými plátky citrusů.
  • Chcete mít originální vánoční ozdoby na stromeček? Skrz plátky sušeného ovoce jednoduše provlékněte šňůrky a zavěste je na stromeček. Pokud máte stromeček laděný do jedné barvy, můžete je nastříkat na zlato nebo stříbrno. Přijdete sice o krásnou přírodní vůni citrusů, ale ozdoby budete mít sladěné.
  • Příjemnou a voňavou vánoční ozdobou svátečního stolu je pomeranč se zapíchnutým hřebíčkem, který provoní váš byt.
  • A co přírodní pomerančová svíčka? Její výroba je jednoduchá. Nožem vyřízněte do pomeranče otvor, do kterého vložíte čajovou svíčku. Po obvodě svíčky přibližně ve vzdálenosti jeden centimetr od sebe zapíchejte hřebíček.

Zdroj: wikipedia.org, abeautifulmess.com

Publikováno: před 2 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek