Tipy a rady 14 rad, jak využít mixér: Zvládá víc, než jen smoothie

Kolik prstů budete potřebovat pro výpočet toho, na co používáte doma mixér? Zkusme to spolu – smoothie, koktejly. To jsou nejčastější činnosti, pro které hospodyňky mixér používají. Jenže tento praktický nástroje je tak všestranný, že toho zvládne mnohem více.

Jak vybrat mixér?

Na začátek je dobré vědět, který mixér na co použít. Stačí sáhnout po tom správném, aby vám byl opravdovým pomocníkem, šetřícím čas i energii. My se nyní budeme bavit pouze o mixérech s noži, ne o šlehačích na krémy, těsta či šlehačku.

Tyčový nebo ponorný mixér je již běžnou součástí každé domácnosti. Poslouží, pokud potřebujete rozmixovat menší množství surovin, polévku, omáčku či pomazánku dohladka.

Sekáček je malá nádoba s noži, která se uzavře hlavicí s motorem. Sekáček je ideální pro sekání bylinek, cibule, ořechů, zeleniny, ovoce, sýra.

Stolní mixér, "blender", je z mixérů největší. Je robustní, uzavírá se víčkem a motor má na spodní straně, většinou v samostatné části. Nože jsou umístěny vespod nádoby na mixování. Je ideální na mixování tekutin a proto se v něm nejčastěji mixují smoothie a koktejly či drtí led. Pozor však při mixování tuhých surovin - bez tekutiny ve spodní části nádoby se vám to nemusí podařit a navíc hrozí, že mixér přehřejete a rozbijete.

Mixér na smoothie? Jeho využití je mnohem širší!

Mixérem nasekáte bylinky, rozmixujete zeleninu, rozdrtíte led. Pojďme se tedy podívat na to, co všechno ještě tento multitalent v domácnosti dokáže.

1. Domácí ořechové máslo

Obliba ořechových másel roste spolu s jejich dostupností. Doma si v sekáčku za pár minut vyrobíte vlastní máslo arašídové, mandlové nebo třeba z kešu ořechů. Odvážnější mohou kombinovat a vytvářet nové chutě.

Recept na domácí arašídové máslo

Oloupané arašídy pražíme na suché pánvi asi 3 minuty, dokud nezačnou vonět. Pražené arašídy již není třeba opékat. Necháme vychladnout, nasypeme do sekáčku, přidáme špetku soli a mixujeme dohladka. Pokud chceme arašídové máslo s kousky arašídů, odebereme na začátku asi třetinu rozmixovaných arašídů a ty vmícháme do hotového másla.

Tip: Do ořechového másla vmíchejte, na co máte chuť: med, kakao, přírodní sladidlo ...

2. Dokonalé bramborové pyré

Perfektně hladké bramborové pyré bez kousků vařených brambor se vám podaří docílit s tyčovým mixérem nebo s pomocí stolního mixéru.

Recept na dokonale hladké bramborové pyré

Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a po uvaření slijte. Přidejte trochu másla, horké mléko a vymixujte tyčovým mixérem na kaši. Pokud budete používat stolní mixér, nalijte mléko do spodní části a až potom dejte uvařené brambory.

Mléko musí být horké, jinak bude bramborová kaše lepkavá, škrobová.

3. Moučkový cukr

Došel vám moučkový cukr? Máte dvě možnosti: Buď si ho objednáte v Tescu a přivezou vám ho domů, nebo si ho doma vyrobíte za pár minut z krystalového cukru.

4. Domácí strouhanka

Podobně jako práškový cukr z krystalového vytvoříte domácí strouhanku ze suchého pečiva. Ideální je na to mixér sekáček.

5. Maso na rybí prsty či hamburgery

Maso na karbanátky, rybí prsty, hamburgery nebo pomazánky zvládne rozdrtit i sekáček. Nakrájejte maso na malé kousky a pořádně ho rozsekejte. Co vám zbyde, dejte zamrazit.

Domácí šťavnatá sekaná ve slaninovém kabátku

6. Domácí dětská výživa

Naše babičky a prababičky se trápily pasírováním ovoce přes síto, my tu máme mixér! Připravené ovoce a zeleninu na svačinu vymixujeme i ručním mixérem. Pokud si chcete připravit dětskou výživu z čerstvého sezónního ovoce do zásoby, poslouží stolní mixér.

Broskvovomrkvové pyré pro děti od 6 měsíců


7. Oběd pro nejmenší děti

Malé děti toho ještě moc rozkousat nemohou a tak je potřeba jim tuhou stravu mixovat. Připravte jim sametově hladké pyré třeba z kuřete s karotkou a hráškem. Pyré pro děti si můžete navařit i do zásoby, zavařit v skleničce a budete tak mít kdykoliv po ruce jídlo, které jste svému děťátku připravila vy sama.

Mrkvovocuketové pyré s kuřetem


8. Čerstvě namletá káva

Mletá káva je prostě mletá káva. Jejímu aroma a plné chuti se nevyrovná žádná jiná forma kávy. Když budete potřebovat umletou kávu, dříve, než začnete uvažovat nad koupí mlýnku, nasypte ji do mixéru – sekáčku. Princip je stejný, výsledek také.

9. Domácí rýžová mouka

Tak jako pomelete kávu, pomelete i rýži nebo ovesné vločky. Prosetím přes jemné síto získáte přirozeně bezlepkovou mouku, kdykoliv ji budete potřebovat.

10. Krémová polévka

K dosažení hedvábně hladké konzistence polévky nebo omáčky budete potřebovat pouze pár minut a tyčový mixér. Jednoduše ho strčte do hrnce a on už udělá vše, co je třeba, aby byla polévka tak jemná, že sama sklouzne do hrdla.

S tyčovým mixérem se vám podaří dokonale krémová bramborovokaštanová polévka


11. Salsy, pomazánky, dipy, pesta

Rychlé snídaně, večeře, pohoštění či jen tak něco na zub připravíte s mixérem ještě dříve, než se ozve hlad. Jednoduše naházejte všechny přísady do mísy nebo do nádoby mixéru a rozmixujte podle chuti dohladka, nebo na kaši s malými kousky jednotlivých ingrediencí.

Recept na jemně pálivou salsu

Rozmixujte jednu konzervu kompotovaných rajčat i se šťávou, 1/4 jalapeno papričky (podle chuti i více), 2 lžíce šťávy z limety, 1 malou šalotku, 2 stroužky česneku, 1 lžičku mletého kmínu, ½ lžičky oregana, ½ lžičky soli, špetku cukru a větvičku koriandru. Podávejte s nachos.

12. Těsto na palačinky

Základem zdařilých palačinek je těsto jemné konzistence bez hrudek. Proč byste ho měli pracně šlehat ručně, když stačí vzít mixér a ten se už s radostí postará a tu správnou strukturu tekutého těsta?

13. Vejce na omeletu, míchaná vejce

Ptáte se, nač vytahovat mixér, když vejce na omeletu nebo míchaná vejce máte vyšlehaná raz – dva? To je pravda, pokud připravujete vaječná jídla pro vás nebo pro menší počet lidí. Na naši dobrou radu si vzpomenete, jakmile se o míchaná vejce na snídani nebo vaši pověstnou omeletu přihlásí hned několik hladových krků najednou.

14. Domácí peeling

Mixér využijete i pro krásu. Na domácí peeling použijte cokoliv tvrdé – rýži, kávu, ovesné vločky, sušené banány, kokos ... Vyberte si, rozmixujte na požadovanou konzistenci a velikost zrníček a přírodní peeling máte doma, kdykoli ho potřebujete.

Náš tip: Na pokožku obličeje používejte jemnější peeling, na tělo hrubší a na chodidla nejhrubší.

Zdroj: tefal.sk

Publikováno: před 2 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6