Tipy a rady Domácí prášek z rajčatových slupek vzpruží cévy

Patříte k té skupině lidí, kterým rajská slupka v jídlech vadí natolik, že rajčata raději loupete? Pokud následně končí v koši, čtěte dál!

Rajčatová slupka obsahuje 400 až 500-násobně více flavonoidů než dužina rajčata. Zvláště rajčatové flavonoidy patří mezi nejsilnější antioxidanty, důležité pro zdraví cév. Je tak součástí prevence vzniku srdečně-cévních onemocnění či křečových žil. Rajčatová slupka tedy rozhodně do odpadků nepatří a pokud máte problém sníst ji, vyřeší to rajčatový prášek.

Jak oloupat rajče?

Způsobů, jak rajčata zbavit slupky, existuje hned několik. Snad nejrychlejší a nejpohodlnější je rajčata na povrchu naříznout do kříže, opařit horkou vodou, prudce zchladit ve vodě s ledem a ostrým nožem slupku stáhnout.

Méně šťavnatá rajčata nařežte na poloviny a dejte péct do trouby na 10 minut. Slupku raz dva stáhnete prsty.

Pokud nestíháte rajčata v kuchyni zužitkovat, klidně je můžete i zamrazit. Po rozmrazení se slupka od plodu oddělí.

Rajčatová polévka s písmenky 

Vyrobte z nich prášek

Kroutíte nevěřícně hlavou nad tím, na co by vám prášek ze slupek rajčat byl? Z jeho chuti a využití v kuchyni budete překvapeni. Slupky z rajčat nechte dobře vysušit na plechu nebo v sušičce na ovoce. Pokud chcete mít větší vločky, rozemelte je v mixéru. Jemný rajčatový prášek získáte, pokud slupky rozmixujete v mlýnku na kávu. Dochucovadlo plné chuti uskladněte v suché misce.

Na co využít slupky z rajčat?

Čerstvé slupky rajčat můžete použít s ostatní zeleninou jako základ polévky. Rajčatový prášek přimíchejte k mořské soli, použít ho můžete při:

  • pečení zeleniny a masa,
  • do pomazánek,
  • na pizzu jak chuťově méně výrazné, ale zajímavé koření. Prášek můžete použít při zahušťování omáček či výrobě domácího kečupu.

Naopak, rajčatové vločky pozvednou chuť rajské polévky do gurmánského nebe. Větší slupky osmažte v horkém oleji, získáte tak křupavé a chutné mini chipsy do salátů nebo na těstoviny.

Z oloupaných rajčat si připravte chutné ratatouille

Bez konzervantů

Rajčatový prášek si zamilujete nejen pro jeho chuť a všestranné využití v kuchyni. Výrobou domácího koření se vyhnete konzervačním látkám či umělým barvivům, které se do některých koření přidávají.

Zdroj: tasteofhome.com; brooklynfarmgirl.com

Publikováno: Před více než 1 rokem
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7