Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Grilované maso bez dipu je jako mojito bez máty. Dá se to, ale něco tomu prostě chybí. Potěšte během letní grilovačky strávníky domácími dipy. Bez éček a jen z toho, co všem chutná a mají rádi. Příprava dipů k masu zabere pár minut a malý kulinářský zázrak často umícháte z toho, co najdete doma v ledničce.
Majolka, jogurt, kysaná smetana, tvaroh, ale třeba i podmáslí, rajčatový protlak nebo aioli, tedy domácí majonéza s česnekem. To všechno můžete použít jako základ domácího dipu. Záleží, zda si chcete dopřát a malinko zahřešit, nebo právě řešíte figuru do plavek. Pak už jen smícháte s kořením, bylinkami nebo nasekanou zeleninou a perfektní doplněk (nejen) ke grilovanému masu je na světě.
Že příprava domácího dipu zabere příliš času? Ušetřit ho můžete tím, že si všechny potřebné suroviny necháte přivézt. Spolehněte se na Tesco Online nákupy na stránkách itesco.cz. Nakupování vám zabere jen pár minut a kurýr vám vše přiveze až domů. Na první nákup tady navíc dostanete slevu až 150 Kč.
Ale zpátky k dipům: Jsou skvělé nejen ke grilovanému masu. Ty hutnější můžete použít i jako pomazánku, řidší jogurtové dipy zase skvěle zafungují jako zálivka do salátů.
Kvalitní bílý jogurt je nejen zdroj vápníku (1 kelímek obsahuje asi čtvrtinu denní dávky), bílkovin a látek, které pozitivně působí na stěny střeva, ale v podobě dipu i velký gurmánský zážitek. Při výběru jogurtu vždy dbejte na to, aby jogurt obsahoval jen mléko, mléčné bílkoviny a živé kultury. Žádný škrob ani další látky.
Nejlepší volbou jsou bílé jogurty s obsahem maximálně 3 % tuku. Smetanové jogurty s 10 a více procenty tuku jsou sice hutnější a pro mnohé chutnější, ale „tučné“ prostředí nesvědčí probiotickým kulturám. A když už kvalitní bílý jogurt máte, můžete se pustit do experimentů.
Přemýšlíte, který jogurt bude pro váš domácí dip nejlepší? Vyberte si z široké nabídky třeba hned teď. Na stránkách Tesco Online nákupy jsme pro vás připravili přehled všech bílých jogurtů i s jejich výživovými hodnotami.
S bílým jogurtem smíchejte třeba:
Výhodou jogurtových dipů je, že jsou snadné na přípravu. Váha i odměrky můžou klidně zůstat ve skříni. Všechny ingredience jen stačí promíchat a ochutnávat, dokud není poměr a chuť ideální. Jogurtový dip upotřebíte nejen při grilování masa, ale je i skvělou zálivkou na zeleninový salát.
Česnek je přírodní zázrak pro naše zdraví. Tahle chuťově výrazná zelenina má antibakteriální a antioxidační vlastnosti, snižuje krevní tlak i cholesterol a chrání naše srdce. Samozřejmě jen za předpokladu, že jako základ česnekového dipu nezvolíte půl kilogramu majonézy, ale sáhnete po něčem lehčím. Jak tedy na domácí česnekový dip?
Připravte si základ:
Chcete-li česnekový dip v „light“ verzi, sáhněte po méně tučné kysané smetaně nebo prohoďte poměry zakysané smetany a jogurtu. Základ česnekového dipu pak bude jogurtový, nikoli smetanový.
A teď základ dochuťte. Použít můžete:
Sůl a pepř jsou základ. S chutí česneku také krásně ladí pažitka nebo jarní cibulka. Vzpomínky na dovolenou ve Středomoří pak vyvolá kombinace s oreganem nebo provensálskými bylinkami. Jejich chuť je dobré smísit s pár kapkami citronu a trochou cukru, který chutě vyváží.
Česnekový dip ze zakysané smetany nebo z jogurtu je skvělý ke grilovanému masu, ale skvěle chutná i k bramborám pečeným ve slupce, nebo ke grilované zelenině. Na variantu s bramborami navíc ani nepotřebujete gril. Brambory ve slupce stačí vložit na 30 minut na rošt do rozpálené trouby.
TIP: Na stránkách itesco.cz v sekci Tesco Online nákupy naleznete široký výběr masa, zeleniny a sýrů vhodných na gril. Připravte skvělou grilovací párty i bez čekání ve frontách!
Avokádový dip upotřebíte nejen ke grilovanému masu, chutný je i jako pomazánka na čerstvém pečivu, náplň do tortily nebo dip pro namáčení křupavých nachos. Výborná je základní a velmi jednoduchá varianta. Přidáním několika málo dalších surovin pak můžete avokádový dip variovat – zjemnit ho nebo naopak zostřit a přiblížit k jeho mexickým kořenům.
Jako základ potřebujete:
Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte se zbylými surovinami. A voilá! Základ, který už sám o sobě výborně chutná, máte hotový. Teď můžete kouzlit a ladit.
Přidejte třeba:
Lučina nebo kysaná smetana avokádový dip krásně zjemní. Tahle varianta je skvělá třeba ke kvalitnímu hovězímu masu. S trochou česneku a cibulky dostane avokádový základ zase příjemný říz a dip je výraznější. Varianta s papričkami jalapeňo a koriandrem odkazuje na mexickou kuchyni.
Pozor: Základem dobrého dipu je „tak akorát zralé” avokádo s tmavou slupkou. Jestli je zralé, poznáte po hmatu. Musí být měkké a pružné. Dobrým vodítkem je i stav stopky: Pokud stopka nejde snadno odloupnout, avokádo ještě není zralé. Když jde odloupnout snadno a dužina pod ním je hnědá, je avokádo přezrálé. Je-li dužina nazelenalá a nažloutlá, trefa! Máte v ruce ideální kousek.
Věděli jste, že před odesláním váš online nákup v Tesco důkladně kontrolujeme? Díky tomu se k vám dostanou jen ty nejlepší produkty z našich regálů, a váš nákup tak bude vypadat stejně dobře, jako byste potraviny ukládali do košíku sami.
Hořčice nabíraná ze zašpiněného plastového kelímku, nebo dip v jednoduché skleněné misce? Nejspíš se shodneme na tom, že druhá varianta je lepší.
Všechny dipy nechte před podáváním alespoň 2 hodiny odležet, aby se spojily všechny chutě. Servírujte je v samostatných miskách uprostřed stolu. Do každé misky patří také samostatná lžička – aby hosté jednotlivé omáčky (a především jejich chutě) nepomíchali.