Tipy a rady Marinády, dipy a dressingy, které musíte zkusit!

Marinování

Marinování je nakládání nejčastěji kuřecího či vepřového masa, zeleniny, sýrů nebo ovoce do různých směsí oleje, octa, vína a koření. Naložené suroviny tak mohou získat nejen úžasnou chuť, ale i vůni. Speciálně u vepřového masa plní marináda také funkci změkčovadla. Marinování může trvat pár minut, ale i několik hodin. Základem všech marinád je olej, nejlépe olivový. Díky němu není nutné k vepřovému masu či jiné surovině přidávat další tuk a kromě toho také zabraňuje vysušení.

Jak marinovat maso?

Čím kyselejší je marináda, tím se vazivo začne rychleji rozkládat, což ulehčuje přijímání vlhkosti a výsledkem je šťavnatější svalovina. Pozor však na příliš kyselé marinády, které mohou jemnější maso zničit, rozložit jeho povrchovou vrstvu a udělat z něj nepříjemnou kašovitou hmotu.

Syrové maso může obsahovat škodlivé bakterie, které mohou marinádu zničit. Marinování musí probíhat v ledničce, aby se zamezilo vzniku dalších bakterií. Z již použité marinády nikdy nedělejte omáčku, pokud ji před podáváním dostatečně neprovaříte. Nádoba, v níž se maso marinuje, by měla být ze skla nebo plastu, který je vhodný na potraviny.

Nejznámější marinády na maso pro gurmány, ale i nejoblíbenější pro zeleninu či sýry:

  • Na kuřecí maso: chimichurri marináda
  • Na vepřové maso: hořčicová marináda s vinným octem a bylinkami
  • Na zeleninu: citrón, bazalka, rozmarýn, česnek, olivový olej
  • Na sýry: pomerančová kůra, česnek, hořčice, koriandr, římský kmín
  • Na ovoce: kokosové mléko, zázvor a chilli

Jak vidíte, připravit marinádu není tak těžké. Postačí Vám na to tři přísady.

Když se řekne grilovačka, každý si představí maso a zeleninu. Zkoušeli jste však někdy grilovat a marinovat ovoce? Výbornou pochoutkou je například ananas marinovaný v kokosovém mléku se zázvorem a chilli. Nezapomeňte, že ovoce je nutné grilovat na samostatném roštu, aby se chutě vzájemně nemíchaly.


Dressing nebo zálivka

Pokud si doma připravujete salát, nesmí Vám k němu chybět ani jedno, ani druhé. Jejich úlohou je zvýraznit chuť salátu a doplnit ho. Dressing i zálivku do salátu přidáváme až těsně před konzumací. Zálivky zvýrazňují jeho chuť, zatímco dressing další chuť přidává. Zálivky bývají tekutější, doplněné o různé druhy octa. Dressingy mívají hustější konzistenci, obsahují jogurt, kysanou smetanu či majonézu.

Bylinkový dressing se výborně hodí na steakový salát s bylinkovým chlebem.

Tipy na dipy

Pokud kromě masa a salátů chystáme pro hosty i různé druhy sýrů, falafel, bramborové chipsy či tyčinky, připravme jim i různé druhy omáček, do kterých si tyto pochutiny mohou namáčet. Mezi nejznámější dipy patří:

  • čatní – převážně sladké omáčky původem z Indie
  • hummus – dip z cizrny a sezamové pasty, výborně se hodí k jarním rolkám
  • tzatziki – řecká omáčka z jogurtu, česneku, kopru a okurek
  • baba ganuš – dip z baklažánu (lilku)
  • guacamole – mexický dip z avokáda a chilli
  • salsa – španělská pikantní omáčka z rajčat a kukuřice
  • hořčicový dip – vhodný na grilované maso
  • avokádový dip – vhodný na bramborové či batátové hranolky

Vyzkoušeli jste někdy grilované broskve? Mají výraznou sladkou chuť a podáváme je s jogurtovým dipem se skořicí a medem. Lepší dezert ke grilovačce nenajdete.

Zdroj: wikipedia.org

Publikováno: před 3 týdny
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7