Tipy a rady Marinády na grilování: Základem jsou 3 přísady

Hledáte-li tu správnou marinádu, která podpoří chuť masa nebo i grilované zeleniny, vězte, že existuje univerzální formulka, podle které se můžete řídit. Pak jen stačí obměňovat přísady a zkoušet, až vytvoříte vyvážené chutě a recepty na grilování masa i jiných surovin.

3 základní přísady do marinády na grilování

Ať už připravujete marinádu na cokoliv, držte se základní rovnice, která je zárukou výborné chuti.

  1. Kyseliny nebo enzymy jsou základem chuti marinády. Díky nim bude marináda jemnější a maso křehčí.
  2. Přidejte do marinády něco kyselého:
    1. Ocet
    2. Víno nebo pivo
    3. Podmáslí
    4. Broskvový nektar
    5. Citrusovou šťávu
      Brusinkový džus
      Rum
       
      Nebo něco s enzymy
      Jogurt (řecký jogurt např.)
      Mléko
      Ananasový džus
      Papáju
      Med
      Tuky například v oleji pozvednou chuť marinády. Praktickou výhodou je, že se grilovaná potravina nebude připalovat na grilu.

„Základem naprosté většiny marinád je olej,” popisuje Roman Paulus, „olivový, slunečnicový, jaký máte rádi. Díky němu už není třeba k masu či jiné surovině žádný další tuk přidávat – ať už je budete připravovat na grilu, v pánvi nebo v troubě. Kromě toho tuk tzv. nese chuť a zabraňuje vysušování.”

  • Extra panenský olivový olej
  • Lanýžový olej
  • Chilli olej
  • Bazalkový olej
  • Sezamový olej
  • Majonéza
  • Podmáslí
  • Mandlový olej

Koření nebo bylinky vytvoří v marinádě finální chuť. Fantazii se meze nekladou. Přidejte:

  • Čerstvé i sušené bylinky
  • Koření všeho druhu
  • Česnek
  • Cibuli nebo šalotku
  • Citronovou kůru
  • Nastrouhaný zázvor
  • Melasu
  • Javorový sirup

V případě, že se chystáte marinovat a grilovat sýry, z trojice přísad vynechte kyselou část. Chutě sýru by se s ní bily.

Jakékoliv přísady vám dovezeme až domů.

Zkuste recept na grilovaný hermelín s tymiánem a chilli nebo grilovaný hermelín s rukolou a hroznovým vínem.

Výborným sýrem ke grilování je halloumi, vyzkoušejte ho s melounem a bazalkovo-mátovou zálivkou.

Vegetariáni si také mohou připravit grilovaný lilek s česnekem a sýrem feta.

Jak dlouho marinovat?

Další trik pro lahodnou chuť grilovacích receptů tkví v délce marinování. Držte se doporučení a nic nezkazíte. Nejkratší dobu se marinují krevety a nejdelší dobu zase hovězí a jehněčí maso.

Krevety nechte v marinádě jen 15 minut.

Ostatní mořské plody nechte vymáchat 20 - 30 minut.

Zeleninu marinujte 30 minut.

Drůbeží a vepřové maso budou potřebovat 3 - 12 hodin.

Hovězímu a jehněčímu masu dopřejte marinádovou lázeň klidně 3- 24 hodin. 

Zrajícím sýrům neuškodí ani několik dní v marinádě.

Praktické tipy na marinování

  • Oleje a kyselé přísady se těžko smíchávají dohromady. Použijte tedy mixér pro snadnější smísení těchto složek.
  • Pokud do marinády použijete sladké přísady jako melasu, med nebo javorový sirup, na grilovaném masu nebo zelenině se vytvoří lahodná tenká karamelová vrstva.
  • Šetřete solí. Slané marinády potraviny spíše vysuší. Solte tedy až těsně před grilováním, kdy sůl vyzdvihne přírodní chuť masa a zeleniny.
  • Pozor na hliníkové nádoby, do kterých byste chtěli marinádu připravovat. Hliník reaguje s kyselými přísadami a může změnit jejich barvu a chuť. Použijte raději nerezové, skleněné nebo plastové misky, výborné jsou uzavíratelné plastové sáčky.
  • Marinujte v uzavřené nádobě a v ledničce. Je dobré marinované maso nebo zeleninu alespoň jednou otočit, aby marinádou nasákly obě strany rovnoměrně.
  • Zbylou marinádu můžete použít jako omáčku. Před podáváním ji ale nejméně 3 minuty vařte.

Chystáte se na grilování? S námi na nic nezapomenete.

Zdroj: lidovky.cz, dish.allrecipes.com,


Publikováno: před 5 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek