Tipy a rady Mexická kuchyně: Zdravá, svěží a vynikající

Mexická kuchyně si svůj význam vydobyla dlouhou historií ještě z dob, než do Ameriky zavítal Kryštof Kolumbus. I základní suroviny dnes stále vycházejí z toho, co kdysi měli k dispozici domorodci – kukuřice, chilli papričky, rajčata, fazole nebo kakao.

Současnou mexickou kuchyni ale ovlivnila kolonizace. Ta do Mexika přinesla změny a v jídlech se více začaly používat obiloviny, rýže a hlavně maso. Právě maso je dnes základem tolik oblíbeného mexického tacos. Recept na něj je jednoduchý a zvládnete ho i doma.

Svěží chutě a jejich kombinace

Mexická kuchyně má v zásobě mnohem víc než jen tacos, nachos, pálivé papričky jalapeño nebo tequillu. Oplývá chutěmi čerstvé zeleniny a ovoce i nečekanými a pestrými exotickými kombinacemi.

Základem mexické kuchyně jsou fazole, maso a kukuřice

Základem mexického jídla je zelenina, hodně zeleniny, zejména fazole. Chybět ale nesmí ani chutné maso a tortilly – placky z kukuřičné či pšeničné mouky. A nesmíme zapomenout ani na chilli. Bez toho to není to pravé mexické jídlo.

Velmi důležitá je také kukuřice. Jedná se o tradiční obilovinu celého kontinentu a své místo v mexické kuchyni si drží už velmi dlouho. Nejčastěji se využívá při přípravě tortill. Svou roli dnes hraje i rýže, která také patří mezi základní ingredience.

Vynechat nesmíme ani bylinky a koření. Hodně se používá koriandr, chilli, oregano, skořice, kmín nebo kakao.

Tortilla místo chleba

Tortilla je mexickou náhradou za náš chléb. Už Aztékové si pochutnávali na kukuřičných plackách. Dnes se připravují i z pšeničné mouky. Dát si je můžete ke každému jídlu. Namáčejte si je do omáček nebo je naplňte směsí z fazolí, rajčat, paprik a masa.

Mexické tacos jsou nedílnou součástí mexické kuchyně

Z tortill se připravuje i nám dobře známé tacos, které vzniknou přeložením placky na půl. Tacos jsou neoddělitelnou součástí mexické kuchyně, zejména co se týče rychlého občerstvení. Jistě je znáte plněné zeleninovou náplní nebo masovou směsí.

Z kukuřičné mouky se vyrábějí i nachos. Mexická obdoba chipsů ve tvaru trojúhelníku. Mexičané si je s oblibou dopřejí zejména k salse – tradiční mexické omáčce.

Nejznámější mexické omáčky

Mexická kuchyně bez omáček je jako tělo bez duše. Jedno bez druhého neexistuje. Mnoho receptů je rodinným tajemstvím a v rodině se předává z generace na generaci. Které omáčky jsou nejznámější?

Guacamole – tradiční mexická omáčka, kterou určitě můžete ochutnat i u nás. Připravuje se z avokáda, cibule, limetkové šťávy, koriandru, soli a koření. Na osvěžení můžete přidat pokrájená rajčata a trochu jalapeño papriček.

Salsa verde – zelená pasta ze zelených rajčat a zelených chilli papriček. Jedna z nejčastěji podávaných omáček k nachos.

Salsa roja – tradiční červená salsa z červených rajčat, koriandru a česneku. Právě recept na salsu roja si mnohé rodiny střeží jako oko v hlavě, aby se originální recept nedostal k někomu jinému.

Chipotle – mírně pikantní salsa skládající se z uzených papriček jalapeño, rajčat, cibule, česneku, koření, oregana a drceného kmínu.

Která jídla byste v Mexiku měli ochutnat?

Mexiko má mnoho chutných jídel. Která z nich byste určitě měli zkusit?

Fajitas z kuřecího masa

Jedno z nejpopulárnějších mexických jídel. Získá si vás kombinací kuřecího masa, cibule, papriky a rajčat zabalených v tortille. Často se podává se salsou, zakysanou smetanou nebo barbecue omáčkou.

Pravé chilli con carne z hovězího masa

Zapomeňte na to, co pod tímto názvem najdete v tuzemských restauracích. Pravé chilli con carne je směsí hovězího masa, rajčat, červených fazolí, chilli papriček a koření. Ideální jídlo na doplnění energie po náročném dni. Ale dejte si pozor – pro některé žaludky může být trochu těžší.

Polévka pozole z kukuřice

Pozole u nás není příliš známé jídlo. Jak pozole připravit? Jde o polévku, jejímž základem je kukuřice hominy – speciálně upravená sušená kukuřice. Dále budete potřebovat vepřové maso, vývar a něco navrch – typicky cibuli, avokádo, limetku nebo chilli papričky.

Mexické dezerty a oblíbené Churros

Přepadla vás chuť na něco sladkého? Mexické dezerty si určitě zamilujete. Většina rodinných slavností se v Mexiku neobejde bez čerstvého ovoce a ovocných salátů. Ty jsou ideální na zmírnění pálivosti po chilli papričkách. Kromě ovoce byste ale neměli vynechat ani sladkou pochoutku v podobě churros.

Churros jsou smažené tyčinky. Podobají se našim šiškám s nadýchanou texturou. Oblíbené jsou obalované ve skořicovém cukru, polité karamelem nebo namáčené v čokoládě. Churros jsou skvělé na oslavy a namáčení do různých sladkých omáček.

Mexickou čokoládu s medem, vanilkou a trochou chilli musíte ochutnat. Je to úplně něco jiného než horká čokoláda v našich končinách.

Tequilla – tradiční mexický alkohol

Tequillu jistě znáte i od nás. S tou pravou mexickou se ale často nedá porovnávat. Originální mexická tequilla se totiž podle zákona smí vyrábět pouze z modré agáve (Agave Tequilana).

Jak se tequilla pije?

Tradičně se tequilla pije se solí a s kouskem citronu nebo limetky. Sůl si nasypete na ruku mezi palec a ukazováček, kde držíte kousek citronu nebo limety. Jako první olíznete z ruky sůl, pak vypijete tequillu, a nakonec zakousnete citron. Odvážlivci mohou vyzkoušet i tequillu s červíkem.

Hledáte něco s nižším obsahem alkoholu? Tepache je obdoba piva, které je ale sladké. Vyrábí se z fermentovaného ananasu a dochucuje skořicí a jiným kořením.

Kromě toho jsou v Mexiku oblíbené i ovocné šťávy, pulque – nápoj ze zkvašené agáve (podobné jako náš burčák) – nebo mezca – pálenka z agáve nebo kaktusů peyotl.

Je mexická kuchyně zdravá?

Díky používání velkého množství zeleniny jsou mexická jídla celkem zdravá. Samozřejmě to nesmíte přehánět a jíst tacos od rána do večera. Nicméně pokud jste v Mexiku, o svou štíhlou linii se bát nemusíte. Téměř žádné uzeniny, hodně zeleniny a ovoce, rozmanitost ingrediencí a chilli dělají z mexické kuchyně jednu z těch zdravých, a hlavně chutných kuchyní světa.

Zajímavosti z mexické kuchyně

Hned na začátku jsme zmínili, že mexická kuchyně patří na seznam UNESCO. Je to proto, že se považuje za vysoce kvalitní a dodnes si uchovává velké množství tradic. Mexičané považují jídlo za společenskou událost, proto ho provázejí různé tradice a symboly. U jídla se často sejde i celá rodina se širokým příbuzenstvem.

Tex-mex kuchyně

Věděli jste, že typické mexické jídlo fajitas vlastně vzniklo v Texasu? Je součástí tzv. Tex-Mex kuchyně.

Rádi zkoušíte netradiční jídla? I v Mexiku si přijdete na své. Do pokrmů totiž mnohdy přidávají zvláštní ingredience, jako jsou komáři, mravenci nebo vajíčka much.

Jak připravit domácí tacos?

Příprava tacos není nic složitého. S náplní si navíc můžete vyhrát podle své chuti.

Mexické tacos se zeleninou a šťavnatým kuřecím prsíčkem

Mexická kuchyně: Zdravá, svěží a vynikající

Publikováno: před 2 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek