Ostatní Plýtváme potravinami, vyhazují se miliardy tun

Podle statistik Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), se ročně nezkonzumuje až jedna třetina vyprodukovaných potravin, což je přibližně 1,3 miliardy tun potravin. Tyto ztráty však nevznikají jen v domácnostech ale i u pěstitelů, zpracovatelů, přepravců a obchodníků.

V rozvojových zemích, které mají slabou dopravní infrastrukturu a neefektivní způsob pěstování, přepravy a zpracování potravin, dochází k největším ztrátám ještě dříve, než se stihnou dostat do obchodní sítě. Vyspělé země mají naopak největší problém s plýtváním na úrovni koncového zákazníka - v domácnostech.

Plýtvání jídlem v domácnostech je největší v USA, Evropě a vyspělých asijských zemích

Podle odhadů, které byly zpracovány pro Evropskou komisi, se v Evropě ročně vyhodí přibližně 88 tun potravin, přesné údaje, jaké množství se vyprodukuje v jednotlivých zemích na jednotlivých úrovních potravinového řetězce, však nejsou k dispozici. Co se týče plýtvání potravinami v domácnostech, podle odhadů jsou na tom z evropských domácností nejhůře britské a německé.

V České republice plýtváme jídlem také. Každý rok každý z nás vyhodí v průměru 81 kilo jídla. Ročně tedy znehodnotíme skoro  830 000 tun potravin. Za celý život průměrný Čech vyhodí cca 5 300 kilo jídla.

Plánujte, co koupíte

Každý z nás totiž může přispět svou troškou do mlýna a situaci po krůčcích zlepšovat. Jednou z příčin, proč potraviny vyhazujeme, je to, že nakupujeme příliš. Abyste se vyhnuli plýtvání jídlem v domácnostech, mějte doma jen takové množství jídla, jaké jste schopni sníst včas. Proto je dobré naučit se plánovat - jídelníček i nákupy. Díky plánování nákupů se vyhnete koupi nepotřebných potravin. Právě přílišné nákupy, nakupování bez rozmyslu a podléhání akciovému zboží často způsobuje, že doma máte jídla více, než jste schopni sníst a to pak končí v koši.

Co patří do ledničky?

Skladování potravin je další oblast, kde děláme chyby, které přispějí k vyhazování potravin. Ne všechno ovoce či zeleninu je vhodné skladovat v lednici. Do lednice například nepatří:

  • brambory,
  • cibule,
  • česnek,
  • rajčata,
  • okurky,
  • dozrávající ovoce, protože chlad v lednici proces zrání zastavuje.

Naopak, pokud chceme udržet přezrálé ovoce déle čerstvé, pobyt v lednici mu naopak prodlouží životnost. Pozor je třeba dávat i na skladování potravin v plastových obalech, zvláště pokud jde o potraviny jako čerstvé pečivo či některé druhy ovoce a zeleniny. Teplo a vlhko jsou totiž ideálním prostředí pro vznik plísní a životnost potraviny mohou zkrátit. Jelikož mnoho čerstvých potravin se skladuje v lednici, je třeba vědět, že správná teplota v lednici jsou maximálně 4 stupně Celsia. Při vyšší teplotě se začínají v jídle množit bakterie a hrozí, že potraviny rychleji podlehnou zkáze.

Maximální teplota v lednici jsou 4 °C

Lednici kontrolujte každý den

Obsah lednice i chlebníku kontrolujte každý den. V lednici sledujte data spotřeby a kondici potravin, které v ní máte, abyste uměli včas vyhodnotit, kterou potravinu zařadit do jídelníčku. Kontrolu vám usnadní nepřeplňovaní lednice. Přibližně jednou za tři měsíce je dobré udělat revizi mrazáku a jednou za půl roku revizi potravin ve spíži. Vařte jen tolik, kolik sníte. I na našich stránkách najdete recepty a tipy na vaření ze zbytků potravin.

Ani list nazmar: Využijte každou část zeleniny 

5 tipů, jak zužitkovat zbytky chleba nebo pečiva? 

Publikováno: Před více než 1 rokem
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7