Tipy a rady Recepty na sušená rajčata: Kdy chutnají nejlépe?

Sušená rajčata sice pocházejí z jižní Itálie, ale miluje je celý svět. Italští rolníci dostali kdysi výborný nápad. Chtěli si totiž rajčata vychutnávat během celého roku, a tak je začali sušit na horkém jižním slunci. Suchý a horký vzduch spolu se silou slunečních paprsků vysušil rajčata, která se vzápětí nakládala do extra panenského olivového oleje do sklenic. Tak se zrodil jeden z mnoha ikonických vývozních artiklů Apeninského poloostrova.

Nejlepší využití sušených rajčat

Jídel se sušenými rajčaty je nekonečné množství. Od různých předkrmů přes těstoviny, omáčky, rýži, maso až po ryby. "Řekněme, že nejlepší způsob, jak si je vychutnat, je tento -  vezměte domácí chléb a zlehka ho opečte. Postříkejte ho olivovým olejem a navrch rozmístěte sušená rajčata, kapary i ančovičky. Nejlépe chutná se sklenkou bílého vína," prozrazuje pro náš portál kuchař a spolumajitel Stupavská restaurace Ristorante pizzeria Da Mario e Nicola Mario Maglione.

Upečte slaný bezlepkový koláč - quiche se slaninou a sušenými rajčaty

Sušení rajčat zvládne každý

Na výrobu vlastních sušených rajčat sáhněte po velkých dužnatých odrůdách, vhodné jsou velká podlouhlá, takzvaná švestková rajčata, která obsahují méně vody. Můžete z nich při přípravě vydlabat vnitřek, ale tato možnost je pouze na vás. Rajčata můžete sušit několika způsoby.

Sušení rajčat na slunci

Původní procedura sušení rajčat je na slunci, na čerstvém vzduchu. Čím slunečnější a sušší počasí, tím lépe. Právě proto je nejjednodušší připravovat je v létě. A při našem podnebí to je hračka. V létě nás opět čekají horka, což sice není dobré pro nás, ale rajčata můžeme sušit ve velkém. "Příprava je jednoduchá, i když trošku zdlouhavá," upozorňuje Mario Maglione a přidává vlastnoručně vyzkoušený postup. "Vezměte rajčata, překrojte je po délce na polovinu a naskládejte je slupkou nahoru na mřížku. Posypte solí a nechte je na slunci asi deset dní. Důležité je vzít je na noc dovnitř v případě nepříznivého počasí. Můžete je také přikrýt síťkami, aby se k nim nedostal hmyz. Po deseti dnech je sterilizujte takto: vodu přiveďte k varu spolu s octem a ponořte tam na pár minut rajčata. Na vzduchu je pak vysušte utěrkou. Po jednom vkládejte rajčata do předem vysterilizované nádoby a současně je zalévejte extra panenským olivovým olejem. Důležité je, aby byla poslední vrstva zcela zalita olejem. Podle chuti můžete přidat bazalku, mátu nebo chilli papričky," dělí se o osvědčenou recepturu šikovný kuchař ze Sicílie.

Vyzkoušejte špagety se sušenými rajčaty

 Sušení rajčat v troubě

Sušení v troubě je pohodlné a podstatně rychlejší. Ale i když je tato metoda mnohem rychlejší, výsledný produkt je méně efektivní ve srovnání se sušením na slunci. Rajčata si totiž zachovávají čerstvost kratší čas.

Přichystejte si velké plechy, které vystelte pečicím papírem pro pozdější snadnější čištění. Překrojte rajčata, vymačkejte z nich šťávu a naskládejte je na plech. Speciálním tipem, který pomůže rovnoměrnému sušení rajčat, je pár píchnutí ostrým nožem do každého kousku. Postříkejte je zlehka olejem, aby se nelepila a zachovejte mezi nimi rozestupy. Rozehřejte troubu na 90 stupňů. Můžete dát rajčata i rovnou na pečicí papír, ale když je naskládáte na mřížku, usuší se rovnoměrně. Po dvou hodinách se začnou sušit, ale stále ještě budou trochu vodnatá. Zkontrolujte je a pokud používáte více plechů, vyměňte je nebo otočte, pokud se jedna strana suší rychleji než ta druhá. Někteří lidé mají rádi rajčata už v tomto stavu a používají je do omáček ze sušených rajčat na těstoviny či do salátů. Pokud to chcete vyzkoušet, vyndejte je a dejte po vychladnutí do chladničky. Spotřebujte do dvou dnů, nebo zamrazte.

Pokud je sušíte dál, kontrolujte je každou hodinu. Měla by být hotová za 6 až 8 hodin. Ověříte si to tak, že rajčata již nebudou vlhká a lepkavá, ale tvrdá. Kdybyste byli v pokušení zrychlit proces a přidat teplotu, nepřekračujte 120 stupňů. Pak se totiž rajčata začnou vařit a ne sušit.

Připravte špenátovo-pohankové palačinky s fetou a sušenými rajčaty 

Sušení rajčat v sušičce na ovoce a zeleninu

Rajčata vysušíte jednoduše i v sušičce na ovoce a zeleninu. Je to pohodlné a práci za vás v podstatě udělá stroj. Rajčata nakrájejte přibližně na půl centimetrové plátky. Menší kousky mají totiž tendenci ztmavnout, tlustší se zas vysuší nerovnoměrně. Když sáhnete po podlouhlých odrůdách, krájejte je po délce, kdyby byla příliš dlouhá, překrojte kousky raději na polovinu.

Položte rajčata slupkou dolů na síta, osolte, postříkejte olivovým olejem, můžete přidat i cukr. Nechte mezi nimi volný prostor, aby mohl cirkulovat vzduch. Nastavte přístroj na 60 stupňů a sušte 6 až 8 hodin. Během sušení síta několikrát mezi sebou přehoďte, aby se všechna rajčata usušila rovnoměrně.

Čas od času na ně dohlédněte a tenčí kousky vyndejte dříve, tlustší nechte pořádně přesušit. Dbejte však i na to, abyste to nepřehnali, protože by mohla začít tmavnout. I kdybyste je však nechali v sušičce příliš dlouho, nebojte se, ta skvělá chuť z nich nevymizí. Po uplynutí času síta vyjměte a nechte chladnout asi deset minut. Potom rajčata naložte a sterilizujte, nebo je vložte do vzduchotěsného sáčku či nádobky a dejte do lednice, kde vydrží 6 až 9 měsíců. Můžete je také zamrazit.

Výbornou chuťovkou jsou mini muffiny se sušenými rajčaty

Sušení rajčat v mikrovlnce

Ano, je to tak. Sušená rajčata se dají vykouzlit i v mikrovlnce, ale tento způsob se považuje za nejnespolehlivější. Můžete to však zkusit. Sušení rajčat vyžaduje dvě základní věci: proudění vzduchu a důslednost. A dosáhnout toho v mikrovlnce je výzva. Je potřeba mít trpělivost a raději trénovat s několika dávkami, abyste zjistili, jak vám to půjde nejlépe.

Když sušíte rajčata v mikrovlnce, sušíte je zevnitř směrem ven - na rozdíl od jiných metod. Přirozeně, tlustší části se suší déle než tenké. A když se vaří na silném výkonu příliš rychle, zvláště jejich konce se mohou rychle spálit. Mohou se také převařit a vznikne vám lepkavá hmota, která má na míle daleko od zamýšleného výsledku. Východisko mikrovlnkového sušení je tedy nastavení velmi nízkého výkonu na delší dobu. Budete je také muset pravidelně obracet, i když je lákavější pořádně to rozpálit a nechat tak. Vzduch musí cirkulovat, proto je nejlepší naskládat nařezaná rajčata na mřížku vhodnou do mikrovlnky. Sušte je na druhém stupni z deseti během 45 minut, každou čtvrthodinu je na podložce otáčejte a detailně kontrolujte. Jak vidíte, sušení v mikrovlnke je sice rychlé, ale zároveň i pořádně záludné.

Jako hlavní chod podávejte kuskus s jehněčím masem, sušenými rajčaty, hráškem a kukuřicí 

Nakládaná sušená rajčata

Když se vám rajčata podařilo vysušit, můžete je po vychladnutí naložit. Vložte je do předem vysterilizované zavařovací sklenice spolu se stroužkem česneku, bazalkou a trochou pepře. Stlačte je pevně tak, aby mezi nimi zůstalo co nejméně vzduchu. Zároveň však tlačte jemně, abyste je nezničili. Zalijte je až nahoru extra panenským olivovým olejem a ujistěte se, že nikde nejsou vzduchové bubliny. Pokud je to nutné, za pár hodin doplňte olivový olej, aby byla rajčata zcela zalitá. Měla by vám takto vydržet několik měsíců. Dříve, než se do nich pustíte, počkejte alespoň týden, aby se chutě dobře promíchaly.

Nemáte na sušení rajčat čas? Objednejte si je!

Recepty ze sušených rajčat

Když jste si už rajčata vlastnoručně vysušili, nenechte je dlouho ležet ladem. Sesbírali jsme pro vás skvělé recepty, jak tento chutný poklad využít. Každému jídlu dodají výraznou a originální chuť. Ať už v podobě pesta nebo naložené v oleji.

Pesto ze sušených rajčat

Ingredience

300 g sušených rajčat 

1 lžíce oregana 

1 lžíce kaparů 

chilli, bazalka, petržel, olivový olej

50 g piniových oříšků 

Postup

Opláchněte sušená rajčata a osušte je kuchyňskou utěrkou. Do vařící vody nalijte 70 ml octa a povařte v ní rajčata 5 minut. Pak je vyjměte a osušte. Mezitím orestujte na pánvi piniové oříšky. Do mixéru vložte rajčata, petrželku, kapary, chilli, bazalku a extra panenský olivový olej. Mixujte spolu a po chvilce přidejte piniové oříšky. V případě potřeby dolijte více oleje. Hotové pesto vlijte do vysterilizovaných sklenic.

Opičí chléb s parmazánem a pestem

Ingredience (8 porcí)

Na těsto:

500 g polohrubé mouky

7 g droždí 

1 lžička soli

½ lžičky cukru 

4 lžíce olivového oleje 

240 ml vody

Na náplň:

75 g rozpuštěného másla

100 g parmezánu

4 lžíce pesta ze sušených rajčat

Postup

Nejdříve si připravíte těsto na pizzu. V nádobě smíchejte mouku, sůl a cukr. Uprostřed vytvořte dírku, nalijte olej, polovinu vody a rozdrobte droždí. Vypracujte vláčné nelepivé těsto, nechte ho vykynout na suchém místě. Když zdvojnásobí svůj objem, rozkrájejte ho na 40 částí, z nichž vyformujte kuličky. Každou z nich ponořte do másla a potom do parmezánu. Pokryjte s nimi spodek dortové formy. Navrstvěte na ně pár lžic pesta a zasypte dostatkem parmezánu. Napěchujte druhou vrstvu kuliček, opět potřete pestem a zasypte parmazánem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte po dobu 40 minut. Povrch by měl být zlatavý.

Kuskus s pestem ze sušených rajčat

Ingredience (4 porce)

200 g kuskusu 

2 lžíce kaparů 

12 sušených rajčat 

1 pomeranč 

20 g fenyklové natě 

50 g loupaných mandlí 

Sůl, olivový olej, mleté ​​chilli papričky

Postup

Ponořte kapary do misky s horkou vodou. Mezitím přiveďte k varu 250 ml vody se špetkou soli a lžící olivového oleje a odstavte z ohně. Vsypte kuskus, nechte ho tam deset minut a promíchejte vidličkou. Omyjte a osušte fenyklovou natě, odložte si dvě - tři větvičky bokem, odložte si také dvě sušená rajčata a jednu lžíci opláchnutých a osušených kaparů. Do mixéru nasypte zbytek rajčat, fenyklu, kaparů, mandle, oloupaný pomeranč, šťávu z citrónu, špetku mletých chilli papriček a vymíchejte do hladké textury pesta. Přilijte 4 lžíce oleje, kapku studené vody a opět promixujte.

Zamíchejte kuskus s pestem a nechte spolu chutě působit alespoň hodinu. Zbývající rajčata, fenykl a kapary nakrájejte a ozdobte jimi každou porci. Jednoduché, rychlé a chutné.

Letní salát s jahodami, sušenými rajčaty a sýrem feta

Ingredience

300 g míchaného salátu 

12 sušených rajčat v oleji 

200 g sýru feta

24 jahod 

2 hrsti ořechů - lískové oříšky, mandle, vlašské ořechy ...

Na dresink potřebujete

100 g zralých hruškových rajčat 

60 ml jablečného octa 

40 ml dijonské hořčice

60 ml extra panenského olivového oleje

1 lžičku medu, 1 lžičku česneku v prášku, 1 lžičku sušené cibule, 1 lžičku oregana 

Postup

Nejdříve si připravíte zálivku. Dobře omyjte čerstvá rajčata, rozkrojte je na polovinu a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte směs do nádoby a přidejte jablečný ocet, dijonskou hořčici, olivový olej a med. Ochuťte solí, česnekem v prášku, sušenou cibulí a oreganem. Smíchejte tak, abyste dosáhli rovnoměrnou konzistenci. Na salát nakrájejte sušená rajčata na menší kousky, sýr feta na kostičky a očistěte jahody. Orestujte ořechy na pánvi. Na talíř naaranžujte listy salátu a na ně naskládejte ostatní suroviny. Polijte připraveným dresinkem.

Gnocchi s rukolou, piniovými oříšky a sušenými rajčaty

Ingredience (4 porce)

600 g gnocchi 

1 stroužek česneku

120 g rukoly 

3 lžíce piniových oříšků 

½ lžičky mleté ​​papriky 

12 sušených rajčat v oleji 

1 lžíce parmezánu, 1 lžíce olivového oleje, sůl

Postup

Do hrnce s dostatkem vody vložte sušená rajčata, aby se opět zavodnila. Když voda začne vřít, přidejte sůl a gnocchi. Když za pár minut vyplavou na povrch, vyjměte je z vody - znamená to, že jsou hotové. Na pánvi zahřejte trochu olivového oleje a opražte na jemno nakrájený česnekový stroužek s piniovými oříšky. Ještě předtím, než česnek a oříšky příliš zhnědnou, vložte rukolu. Na středním plameni vše orestujte. Přidejte uvařené gnocchi, ze kterých jste předtím vyndali sušená rajčata. Ty dochuťte mletou paprikou, troškou olivového oleje, nakrájejte je a vložte k ostatním surovinám na pánev. Řádně promíchejte a odstavte z ohně. Servírujte s hrstí čerstvé rukoly a hoblinkami parmazánu.

Hovězí se žampiony a sušenými rajčaty

Ingredience (4 porce)

1 kostka hovězího bujónu

800 g hovězího masa

1 střední cibule

400 g žampionů

2 lžíce mouky, 1 lžíce rozmarýnu 

125 g sušených rajčat 

Postup

Rozehřejte troubu na 170 °C. Nakrájejte maso na kousky a obalte v mouce. Nakrájejte cibuli, sušená rajčata a žampiony. Na pánvi zahřejte olej a opečte maso dozlatova. Pak ho vložte do hrnce. Mezitím osmahněte cibulku na pánvi, přidejte 500 ml vody, kostku bujónu a přiveďte k varu. Přidejte žampiony. Vše dohromady vařte na středním ohni hodinu a půl nebo vložte do rozehřáté trouby v hrnci s pokličkou a pečte 2 hodiny. 15 minut před koncem přidejte rajčata a rozmarýn.

Zdroje: pestovanie.blogspot.com, foodbloger.com. pequerecetas.com, thespruceeats.com, tomatodirt.com, pugliainesclusiva.it, gastronomiaycia.republica.com, rebanando.com, salepepe.it

Publikováno: Před více než 1 rokem
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7