Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Víte, že nemusíte plakat při krájení cibule?
Cibule je neodmyslitelná součást kuchyně a základ téměř každého pokrmu. Je jednou z nejstarších známých plodin používanou již ve starém Egyptě. Její zdraví je nezpochybnitelné. Toto přírodní léčivo nás však dokáže pořádně rozplakat. Jak tomu zabránit?
Pokud cibuli a nůž před krájením pořádně opláchnete pod vodou, zabráníte tím nepříjemnému slzení. Vtipnějším způsobem, jak zabránit slzám, je použití brýlí. Stejně tak pomáhá, pokud budete při práci s cibulí dýchat ústy namísto nosem. Někdo si zase při krájení zapálí svíčku nebo žvýká chleba, díky čemuž tuto reakci eliminuje.
Z mouky a másla uděláme drobenku. Přidáme sůl a vodu a vypracujeme hladké těsto. Neměli bychom však s jeho zpracováním příliš otálet. Máslo by se v našich rukách mohlo začít čím dál více rozpouštět a těsto by potom nepříjemně lepilo.
Připravíme si kulatou formu na koláč, kterou vymažteme olejem a poklademe v tenké vrstvě těstem.
Na pánvi orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky, později k ní přidáme cibuli také pokrájenou na kostičky a restujeme dozlatova.
Směs rovnoměrně rozprostřeme na připravené těsto a posypeme sýrem. V misce metlou promícháme vejce, sůl, kysanou smetanu a bylinky a vlijeme do formy.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme, dokud nezíská zlatavou barvu, což je asi 30–40 minut.
Pochutnali jste si? Inspirujte se dalšími recepty třeba na sladké koláče – tvarohový koláč s jahodami nebo svěží jablečný koláč s vanilkovým krémem.