Recepty Dětská jídla Hlavní jídla Cibulový koláč se zakysanou smetanou

Ingredience

Těsto:
200 g hladké mouky
90 g másla (lechce změklého)
3 lžíce vody
sůl
Náplň:
1 červená cibule (velká)
15 dkg anglické slaniny
15 dkg eidamu
4 vejce
250 ml zakysané smetany
tymián (podle chuti)
slunečnicový olej (na vymazání formy)

Popis

Víte, že nemusíte plakat při krájení cibule? 

Cibule je neodmyslitelná součást kuchyně a základ téměř každého pokrmu. Je jednou z nejstarších známých plodin používanou již ve starém Egyptě. Její zdraví je nezpochybnitelné. Toto přírodní léčivo nás však dokáže pořádně rozplakat. Jak tomu zabránit? 

Pokud cibuli a nůž před krájením pořádně opláchnete pod vodou, zabráníte tím nepříjemnému slzení. Vtipnějším způsobem, jak zabránit slzám, je použití brýlí. Stejně tak pomáhá, pokud budete při práci s cibulí dýchat ústy namísto nosem. Někdo si zase při krájení zapálí svíčku nebo žvýká chleba, díky čemuž tuto reakci eliminuje. 

Postup přípravy

1

Z mouky a másla uděláme drobenku. Přidáme sůl a vodu a vypracujeme hladké těsto. Neměli bychom však s jeho zpracováním příliš otálet. Máslo by se v našich rukách mohlo začít čím dál více rozpouštět a těsto by potom nepříjemně lepilo.

2

Připravíme si kulatou formu na koláč, kterou vymažteme olejem a poklademe v tenké vrstvě těstem.

3

Na pánvi orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky, později k ní přidáme cibuli také pokrájenou na kostičky a restujeme dozlatova.

4

Směs rovnoměrně rozprostřeme na připravené těsto a posypeme sýrem. V misce metlou promícháme vejce, sůl, kysanou smetanu a bylinky a vlijeme do formy.

5

Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme, dokud nezíská zlatavou barvu, což je asi 30–40 minut.

Pochutnali jste si? Inspirujte se dalšími recepty třeba na sladké koláče – tvarohový koláč s jahodami nebo svěží jablečný koláč s vanilkovým krémem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3