Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
TIP: Nejste si jistí, jestli je i po uplynulé době bábovka dobře upečená? Existuje na to jednoduchý trik! Vezměte si špejli a bábovku s ní propíchněte. Pokud bude špejle po vytáhnutí suchá, máte moučník hotový.
Věděli jste, že...?
Bábovka je tradiční dezert střední Evropy? Takzvaný Gugelhupf, jak se bábovce říká v Německu, se po válce stal oblíbený také v Americe. V dalších zemích se připravují pokrmy bábovce podobné, ve Francii je to Baba au rhum, v Itálii pak Panettone.
Bábovka se připravujeme v nejrůznějších podobách. U nás se nejčastěji peče ve dvou barvách – světlá a tmavá část. Často se také přidává tvaroh i přesto, že do tradiční bábovky nepatří. V některých českých městech se dokonce pořádá soutěž o nejlepší výtvor tohoto slavného dezertu.
Nejdříve si smícháme dohromady sypké ingredience - mouku, cukr (vanilkový i krystalový) a prášek do pečiva. Potom si spojíme dohromady tekuté suroviny - vejce, mléko a olej.
Sypké suroviny pomalu po lžících zamícháme do tekuté směsi vajíček, mléka a oleje.
Těsto si vlijeme do vymazané formy. Troubu si zahřejeme na 180 °C a bábovku v ní pečeme 20 minut.
Pochutnali jste si? Inspirujte se dalšími recepty na bábovky – tvarohová bábovka nebo rychlá tvarohová bábovka.