Tipy a rady Kuriozity i fakta: 25 zajímavostí o vejcích

Vejce natvrdo, naměkko, míchaná vajíčka, omeleta, sníh... O vejcích většinou víme pouze to, jak je připravit, abychom co nejchutněji využili výživný žloutek a bílek. Podívejme se však na ně trochu jiným pohledem.

Věděli jste, že ...?

  • Slepice snese v závislosti na plemeni 200 - 325 vajec ročně. Pro „výrobu“ jednoho vejce potřebuje 24 - 26 hodin.
  • Slepice mohou snášet vejce i bez kohouta, avšak kuřátka se z nich nevylíhnou.
  • Čím jsou slepice starší, tím větší vajíčka snášejí. Věkem slepice se skořápka vejce ztenčuje.
  • Slepice při hnízdění otočí vajíčko v hnízdě denně až 50 krát.
  • Slepice plemene Araucanía se nazývají také „velikonoční slepice“, protože snášejí modrá, zelená, růžová a hnědá vejce.
  • Tesco vám přiveze vždy pouze čerstvé vejce
  • Vaječné bílkoviny mají přesně tu správnou směs všech esenciálních aminokyselin, které člověk potřebuje k budování tkání. Z tohoto hlediska je lepší už jen mateřské mléko.
  • Žloutek je jednou z mála potravin, které přirozeně obsahují vitamin D. Obsahují ho také sardinky, losos, tresčí játra a mléko.
  • Ze syrových vajec nečekejte velký užitek. Pokud budete jíst vejce syrové, využijete asi jen polovinu jeho bílkovin. Nejlepší je proto jíst vajíčka tepelně upravená. Zkuste některý z našich tipů.

Nejlepší recepty s vejci najdete na Hello Tesco!

  • Navařili jste vejce natvrdo a pomíchaly se vám se syrovými? Roztočte vajíčko a když se bude točit hladce, je uvařené natvrdo. Tekutina v syrovém vajíčku způsobí, že se bude během točení hýbat.
  • Kuchařská čepice má prý tolik záhybů, kolik je způsobů vaření vajec.
  • Skořepina vajec má tenoučkou bílkovinovou ochrannou vrstvu, aby se přes ni dovnitř nedostali cizí mikroorganismy. Při mytí vajíček se tato vrstva zničí, proto se doporučuje vejce mýt až těsně před jejich použitím. V Americe však na to nedbají a do obchodů se dostávají jen pořádně umytá vajíčka. Proto musí být skladovány výlučně v chladničce, kdežto evropská vejce zvládnou mimo dosah slunečních paprsků i teploty kolem 15 °C bez újmy.
  • Na jedné vaječné skořápce je přes 17 tisíc pórů.
  • Přes póry ve skořápce vejce absorbují pachy. Proto se může stát, že když je máte v lednici blízko aromatických potravin, vaše vejce natvrdo nebo míchaná vajíčka budou chutnat třeba jako banány nebo zralý sýr.
  • Proč některá plemena snášejí modrá, zelená či hnědá nebo červená vajíčka? Mohou za to dva typy barviva. Protoporfyrin IX je zodpovědný za červené a hnědé odstíny skořápky a také za její větší pevnost, biliverdin IXa zas barví skořápky vajec modře a zeleně a ochraňuje vejce před volnými radikály. Tato barviva se do skořepiny vylučují ze žláz ve stěně dělohy a chrání vajíčko před ultrafialovým zářením ze slunce.
  • Největším světovým producentem vajec je Čína. Ročně jich vyprodukuje více než 160 bilionů.
  • V Číně ještě chvíli zůstaneme. Číňané dokážou vyrobit napodobeninu všeho, i slepičích vajec. Jsou k nerozeznání od pravých a vyrábějí se ze směsi pryskyřice, enzymů, škrobu a barviva. Jeden člověk jich denně dokáže vyrobit až 1500.

Vajíčkové rekordy



Křepelčí vejce mají délku asi 3 cm, pštrosí až 15 cm.

  • Nejmenší vajíčka snášejí kolibříci. Nejmenší vajíčko na světě snesl kanárek z Holandska. Měřilo 7 mm a vážilo pouhých 0,027 g.
  • Největší vejce snáší pštros, ale největší vejce v poměru ke své tělesné velikosti snášejí novozélandské kiwi. Pro lepší představu – vejce pštrosa tvoří pouze 2 % jeho váhy, dítě 5 % hmotnosti matky a vejce kiwi má až 20 % hmotnosti samičky.
  • Nejtěžší slepičí vejce vážilo 454 g. Mělo dvojitý žloutek i dvojitou skořápku a v roce 1956 ho snesla slepice v americkém New Jersey.
  • Největší vejce na světě bylo z pštrosí farmy ve Švédsku. Vážilo 2,589 kg. To není stále nic oproti vejcím, které snášel vyhynulý Vuron (Aepyornis maximus). Ty měřili 33 cm a jejich objem byl 8,5 litru, což je 7 pštrosích, 183 slepičích nebo 12 tisíc kolibřích vajec.
  • Největší slepičí vejce mělo v průměru přes 23 cm. Snesla ho britská slepice Harriet v roce 2010.
  • Světový rekord v pojídání vajec drží Sonya Thomas z Virginie z USA. Tato rozená jihokorejka díky svému abnormálně velkému žaludku dokázala sníst 65 vajec natvrdo za 6 minut a 45 sekund. Sonya je držitelkou několika rekordů v pojídání.
  • Pravděpodobně nejstarším glóbem je glóbus z roku 1504, vyhotovený ze dvou spojených polovin pštrosích vajec.
  • Největší porci míchaných vajec na světě vařilo přes 20 kuchařů na Mauriciu z 35 tisíc vajec, 430 kg másla, 246 litrů mléka, 10 kil soli a 2 kil mletého pepře. Z 2 466 kilové porce míchaných vajec se najedlo téměř 8 tisíc lidí.

Po troše zábavy si pozorně ještě více o tom, proč jsou pro vás vajíčka důležité a kolik byste je měli sníst pro zdraví.

Zdroj: Wikipedie, Kiwisforkiwi.org, kickassfacts.com, thinkegg.com, prirodovedci.cz, eatthis.com, guinessworldrecords.com

Publikováno: před 3 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7