Tipy a rady Lněný olej – jak jeho benefity využít naplno

Co je to lněný olej?

Lisovaný olej z lněných semen má velmi jemnou ořechovou chuť. Je dostupný v tekuté formě v panenské nebo rafinované podobě anebo ve formě kapslí.

Zdravotní výhody

Lněný olej je nejznámějším zdrojem omega-3 mastných kyselin, a proto je považován za skvělý doplněk při léčbě onemocnění srdce. Zlepšuje trávení, léčí zánětlivé procesy v těle, zpomaluje růst rakovinových buněk a zlepšuje stav pokožky. Známý je také tím, že snižuje vysoký krevní tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi. Pokud berete léky na tlak, buďte s užíváním lněného oleje opatrní – mohl by vám až příliš snížit krevní tlak a způsobit mdloby. Lněný olej je rovněž vyhledáván pro své dermatologické účinky.

Jak ho používat?

Důležitou vlastností lněného oleje je mimo jiné nízká tepelná odolnost. Použitím oleje s nízkou tepelnou odolností, jako je například olej ze lnu nebo makový olej, dochází k tzv. přepalování. Proto je tento olej vhodný do studené kuchyně. Při teplotě vyšší, než je bod přepálení, začíná olej kouřit a zapáchat, znehodnocují se jeho důležité složky a vznikají zdraví škodlivé látky.

Lněný olej, stejně jako konopný nebo kokosový, je velmi hodnotný, protože zdravé omega-3 mastné kyseliny jsou v něm ještě koncentrovanější než v semínkách.

Lněný olej, podobně jako makový nebo konopný, patří do skupiny olejů vhodných do studené kuchyně. Používá se do salátů, hotových jídel, na dochucení, do vařených brambor a luštěnin, k přípravě dipů a do studených syrových dezertů. Různé oleje mají různé použití, proto jednoduše využijte sílu konkrétních olejů.

Lněný olej – jak jeho benefity využít naplno
Lněná semínka

Samotné lněné semínko, z něhož se tento zdravý lněný olej vyrábí, má rozmanité použití a zdravotní benefity.

Je výborné na trvalé odstranění chronické zácpy, je neškodné a ani po delším užívání nevede k návyku. Navíc nás chrání před rakovinou.

Len – mletý, nebo celý?

Namletá semínka lnu neskladujte a už vůbec nekupujte. Citlivý lněný olej, který se z nich po namletí uvolní, má tendenci se rychle kazit a oxidovat. Lněné semínko namelte těsně před použitím v mlýnku na mák nebo na kávu a potom ho užívejte v množství dvou polévkových lžic třikrát denně. Zamíchejte ho do tvarohu, jogurtu, cottage apod. Vláknina, kterou len obsahuje, je schopna doslova vyčistit odpadní látky z těla. Celá semínka se hodí také do salátů, polévek, pečeného chleba nebo krekrů.

Kde všude je možné len použít?

Smoothie: Do každého smoothie přidejte 2–3 polévkové lžíce lnu nebo lněného oleje a váš oblíbený snídaňový nápoj bude ještě zdravější.

Sušenky a krekry: Z různých semínek, mezi nimiž nesmí chybět len, si můžete v kombinaci s vodou a kořením vytvořit tenké těsto a upéct z něho chutné krekry.

Jak si připravit lněné krekry?

Lněná semínka zalijte vodou a nechte je půl hodiny bokem. Vznikne vám gelová hmota, která bude krekry držet pohromadě. Mezitím si nasucho opražte ostatní semínka spolu s chilli, kmínem a kurkumou, případně jinými oblíbenými bylinkami. Dávejte pozor, abyste semínka nespálili. Všechno smíchejte s „nafouknutými“ lněnými semínky. Troubu předehřejte na 170 stupňů a celou směs rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte dozlatova, dokud nebude hmota křupavá. Vychladlý plát rozlámejte na menší krekry. Ve vzduchotěsné nádobě vám vydrží až jeden měsíc.

Náhrada za vajíčka

Ze lněných semínek si můžete vyrobit lněný sliz jako veganskou náhradu za vajíčko při pečení: 2 polévkové lžíce celého lněného semínka nechte pár hodit odstát ve sklenici vlažné vody a gel, který vám vznikne, použijte jako náhradu za vajíčko. Jedna polévková lžíce lněného gelu vám nahradí jedno vajíčko.

Zdroj: jessicagavin.com, phillyvoice.com, mayoclinic.org

Publikováno: před 2 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek