Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Cibuli konzumujeme v rozličných tvarech, barvách i rozměrech. A to nemluvíme o chuti! Některé jsou šťavnaté a nasládlé, jiné se označují za výraznější, kořenisté či dokonce ostré. Jak zjistit, která cibule se nejlépe hodí přesně pro vaše recepty? Pomůžeme vám!
Zařazení cibule do jídelníčku přináší množství zdravotních benefitů. Cibule je považována za přírodní antibiotikum. S bakteriemi si dokáže poradit alicin a také vitamin C, E a vitaminy skupiny B, stejně jako síra, fosfor, hořčík nebo železo. Cibulový sirup pomáhá při vykašlávání, cibule pozitivně ovlivňuje srdce, cévy, tlak, ledviny, kůži, vlasy a poradí si i s nepříjemnými reakcemi po bodnutí hmyzem. Dokonce sa považuje za přírodní afrodiziakum, a to i navzory své nevábné vůni.
Zjistěte, jaký druh cibule se nejlépe hodí pro poctivou francouzskou cibulovou polévku
Pokud vám recept přesně nestanoví, kterou cibuli máte použít, nejbezpečnější bude využít žlutou cibuli. Výborně snáší teploty a svou pronikavou chuť dokáže bez problémů propojovat s různými typy pokrmů.
Díky své výrazné červené barvě se červená cibule skvěle hodí do salátů, hamburgrů a ostatních jídel, kde se konzumují i bez vaření. Jídlům dodávají kořenistou až pikantnější chuť, proto je nejlepší konzumovat je od března do září, kdy oplývají nejsladší chutí. Sednou si zejména se saláty jako je rukola či polníček, dokonalé jsou i pro grilování nebo je můžete také nakládat. Červená cibule chutná báječně nakládaná s malinami
Bílá cibulka se vyznačuje svou silnou chutí, která však dlouho nezanechává své podtóny v ústech. Používejte ji hlavně do salátů (třeba do bramborového či těstovinového). Kuchaři ji dovedou ocenit hlavně při přípravě jídel mexické kuchyně, kde její nasládlá chuť ladí s různými salsami, guacamole nebo s tacos. Servíruje se však i jako příloha k masovým talířům či jiným specialitám společně s kyselými okurkami nebo paprikami.
Jemnou chuť jarní cibulky si můžete užívat v receptech, kde ji uvaříte, ale také tam, kde se používá její čerstvá varianta. Svou popularitu si užívá v receptech čínské kuchyně jako součást polévek, či pečených nudlí a rýže. Je zcela na vás, zda do receptů použijete její bílou nebo zelenou část, protože obě se hodí do salátů, sendvičů nebo třeba do cibulového dipu.
Jarní cibulka skvěle vynikne v cibulovém dipu. Vyzkoušejte ho třeba s chutnými cuketovými hranolkami
Žárovkovitý tvar a delikátní chuť připomínající spojení cibule a česneku dělají ze šalotky zcela unikátní zeleninu. Hojně se využívá ve francouzské kuchyni, kde ji přidávají do omáček, sauté, polévek a také na dozdobení steaků. Pokud si recepty vyžadují použití šalotky, ale u vás doma jste žádnou nenašli, jednoduše ji můžete nahradit i jiným typem cibule (nejlépe žlutou). Na vašem jídle to však bude trochu znát.
Sbíhají se vám na cibuli slinky? Dejte si cibulový koláč s chlebovou drobenkou
Při krájení cibule poškozujeme její buňky a způsobíme tak uvolňování enzýmu zvaného allináza. Ten produkuje chemikácie (jinak dodávající cibuli specifickou chuť), které se při této reakci změní na slzotvorný faktor. Malými kapičkami vzduchu se nám dostane do očí no a ve snaze tento faktor vyplavit se u nás spouští reflexní slzení. „Cibulové slzy“ mají jiné chemické složení, než slzy smutku, ve kterých je například více bílkovin.
Zdroje: medicalnewstoday.com, tasteofhome.com, finedininglovers.com, sciencealert.com