Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Grilovat maso bez marinády je pro vyznavače BBQ téměř smrtelný hřích. Pravda, pokud nemluvíme o milovnících nefalšovaných steaků, kteří mají steak nejraději jen sám se sebou. Marinády dodají masu nejen svou charakteristickou chuť podle surovin, z nichž jsou vyrobeny, ale dokážou také změnit strukturu masa. Výsledkem pak může být křehké a křupavé maso, jaké jste ještě nejedli.
Příprava domácí marinády je jednoduchá. Všechny ingredience smíchejte, aby se dobře propojily.
Základem každé dobré marinády jsou tři přísady. Přečtěte si, které to jsou.
Zbytky marinád nevyhazujte! Přelijte je do zavařovací sklenice, dejte do mrazáku a když zmrznou, sklenici zavřete. Dobře poslouží i uzavíratelné igelitové sáčky.
Možná máte v zásobě své oblíbené marinády z Tesca, věřte nám, že stojí za to vyzkoušet i některou z těch, které se proslavily ve své domovině natolik, že spolu s gurmánskými turisty překročili její hranice a rozšířily se po celém světě .
Sladkokyselá marináda
Čínská marináda se nejlépe hodí kuřecímu masu.
Potřebujeme:
¼ očištěného ananasu
šťávu z ½ citrónu
4 PL sójové omáčky
2 PL olivového oleje
1 PL kokosového nebo třtinového cukru
½ PL strouhaného zázvoru
½ ČL sušeného česneku
Thajská kari marináda
V chladných dnech vás zahřeje vepřovice nebo buřičů v této marinádě.
Potřebujeme:
125 ml kokosového mléka
1,5 PL kari pasty
1,5 PL rybí omáčky
1 ČL třtinového cukru
Špetka sušeného chilli
Teriyaki marináda
Asijské trio završí marináda z Japonska, která je nejlepší na lososa. Teriyaki marinádu můžete koupit (GHS, if is it possible), ale uděláte ji i jednoduše doma.
Potřebujeme:
125 ml sójové omáčky
2 PL bílého vinného octa
1 PL cukru
1 PL nastrouhaného zázvoru
Bylinková marináda
Marinádu ze sluneční Sicílie doporučujeme zkusit na ryby.
Potřebujeme:
3 PL olivového oleje
2 PL citronové šťávy
1 ČL rozmarýnu
1 ČL tymiánu
0,5 ČL papriky
pepř
Řecká marináda
Na slunci u moře ještě chvíli zůstaneme. Marináda z řecká ochutí kuřecí i vepřové maso.
Náš tip: Přimíchejte trochu z ní do mletého masa na grilování!
Potřebujeme:
100 ml olivového oleje Tesco Finest
2 prolisované stroužky česneku
2 PL hořčice
2 PL řeckého jogurtu
1 PL medu
1 ČL tymiánu
1 ČL oregana
1 ČL petrželky
1 ČL citronové šťávy
Mexická marináda
Máte pocit, že to bude horké? Bude! A nejlépe s vepřovým masem.
Potřebujeme:
5 PL olivového oleje
Šťávu z 1 limety
2 prolisované stroužky česneku
5 PL nasekané koriandrové natě
1 ČL sušených chilli papriček (kdo si troufá, může dát více)
½ ČL kmínu
½ ČL soli
¼ ČL pepře
Chimichurri marináda
Marináda s tímto exotickým názvem pochází z Argentiny. Není to náhoda, protože z Argentiny jsou i ty nejlepší hovězí steaky. Právě na ně je chimichurri určena.
Potřebujeme
2 PL extra panenského oleje Tesco Finest
4 PL červeného vinného octa
1 ČL sušeného nebo čerstvého koriandru
1 ČL sušené nebo čerstvé petrželky
1 ČL kmínu
Medově-hořčicová marináda
Francouzi si na dobré jídlo potrpí. Dejte namísto obyčejně dijonské hořčice a použijte na kuře nebo vepřové.
2 PL panenského olivového oleje Tesco Finest
2 PL hořčice
2 PL medu
Naše nabídka ještě nekončí!
Zkuste dalších 10 receptů na nejlepší marinády na maso i zeleninu!