Tipy a rady Pečená kachna, husa a bramborové placky – dopřejte si domácí hody

K hodům kromě pečené kachny či husy patří bramborové placky, které se podávají jako příloha nebo naplněné husími játry jako předkrm. Jako zeleninová příloha se hodí nakládané feferonky, čerstvé kysané zelí nebo stále oblíbenější červené zelí. Místo dezertu si můžete dopřát placky nasladko.

Kde se vzala tradice husích hodů?

Kachní a husí hody jsou přípravou na syté vánoční svátky. Po lehkých a osvěžujících jídlech, která jsme jedli v létě, přicházejí na řadu teplá a sytá jídla, jež zahřívají organismus. Vynikající jsou také studené alternativy, jako například paštika z husích jater.

Naši předkové husy tradičně konzumovali na svatého Martina 11. listopadu, proto se hovoří právě o svatomartinských husách.

Svatý Martin Tourský se narodil v roce 316 ve městě Sabaria, které je dnes známé pod jménem Szombathely a leží na západním okraji Maďarska. Byl synem římského vojenského důstojníka. Otec mu dal jméno po římském bohu války a naplánoval mu skvělou vojenskou kariéru. Jak už to však bývá, tak měl syn docela jinou představu o svém životě. Poté co jako mladík strávil několik let ve vojenské službě, nabral jeho život jiný směr – stal se mnichem a později biskupem.

A proč je právě s touto historickou osobností spojena tradice husích hodů? Legenda praví, že sv. Martin se mezi husami v mládí často skrýval před vojáky svého otce, který ho chtěl přivést zpět do tábora. Husy ho však svým kejháním prozradily, a tak vojáci Martina nalezli a ten následně putoval do vězení. Vesničané, kteří Martina pomáhali ukrývat, pak husy za trest hodili na pekáč. 

Ať už tomu věříte, či nikoliv, nic to nemění na tom, že se jedná o velmi chutnou tradici. Listopad je obdobím, kdy husy nabírají na tuku, jejich maso je tak chutnější a křupavější. Samozřejmě je důležité vědět, jak je správně připravit.

Pokud chcete své hosty potěšit, poradíme vám, jaké základní kroky je potřeba dodržet, aby byla vaše husí a kachní oslava dokonalá.

Pečená kachna

Základní recept je alfou a omegou. Kachnu 24 hodin před pečením nasolíme i zevnitř  a necháme odležet na chladném místě. Před pečením ji opláchneme, dáme do pekáče a pomalu pečeme zakrytou zhruba dvě hodiny. Každou půlhodinu ji obrátíme, popícháme a sléváme omastek. Po dvou hodinách pekáč odkryjeme. Pečená kachna je hotová ve chvíli, kdy je křupavá. Pečeme ji minimálně 4 hodiny při nízké teplotě, cca 120 °C.

Vyzkoušejte také verzi s nádivkou. Na tradiční nádivku potřebujete 5–6 rohlíků, mléko, 1 cibuli, 250 g kuřecích jater, 2 vejce, majoránku, černý mletý pepř, sůl a petrželovou nať. Kachnu naplňte nádivkou z obou stran a uzavřete. Pečenou kachnu s nádivkou připravte stejně jako v základním receptu.

Kachní tipy a triky

  • Pokud pečete kachnu bez nádivky, dejte do ní aspoň pomerančovou kůru smíchanou s anýzem. Dodá jí to krásnou vůni a chuť.
  • Pokud chcete, aby měla kachna křupavou kůži, tak ji před pečením utřete dosucha kuchyňskou utěrkou a posypte trochou soli.
  • Nebojte se připravit kachnu den předem. Kachna se velmi dobře opětovně zahřívá. Stačí ji zlehka potřít olivovým olejem.
  • Pečená kachna nebo husa by měla po upečení odpočívat, aby se šťáva dobře usadila. Také se vám s ní bude lépe manipulovat.
  • Pokud plánujete připravit k masu omáčku, použijte místo vody pomerančovou šťávu. Omáčka bude mít intenzivnější vůni a chuť.
  • Vypečený kachní tuk nevyhazujte. Poslouží vám při pečení brambor nebo zeleniny a v lednici vydrží velmi dlouho.


Pečená husa

Dokřupava pečené huse těžko málokdo odolá. Husa pečená na cibuli, staročeská husa, husa v šouletě, na jablkách, na bramborách, s medovou krustou či klasická pečená – možností je spousta. Chutná husa nemusí být podávána jen se zelím a bramborovými plackami. Překvapte svoje hosty svatomartinskou husou nadívanou jablky a cibulí

Pokud ctíte tradice, zkuste staročeský recept, na který budete potřebovat jen česnek, sůl, kmín a mletý zázvor. Husu rozčtvrťte, nožem udělejte otvory do prsou a stehen a vložte do nich stroužky česneku. Osolte, posypte kmínem, mletým zázvorem, podlijte vodou a pozvolna pečte pod poklicí, aby změkla, a potom ji dopékejte odkrytou. Během pečení ji podlévejte vodou a šťávou, aby byla kůže křupavá.

TIP: Husu pečeme při nižší teplotě okolo 150 °C, aby maso zůstalo šťavnaté a křehké. Doba pečení se odhaduje na 3 hodiny.

Dušené zelí

Máme pro vás jen jeden tip, protože lepší dušené zelí neexistuje: jemné sladkokyselé dušené zelí s jablky, brusinkami a skořicí – zajímavá příloha k pečené kachně nebo huse.

Co na to potřebujeme:

Hlávku zelí opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a překrojíme na čtvrtiny. Zelí nakrájíme na tenké proužky. Jablka oloupeme, umyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme nasekané zelí, sůl, kmín a pepř. Podlijeme vodou, promícháme, zakryjeme a dusíme 10 až 15 minut. Přidáme jablka, podle potřeby podlijeme vodou, posypeme skořicí a přisypeme umyté sušené brusinky. Zamícháme a všechno společně dusíme asi 10 minut, dokud jablka nezměknou. Dochutíme balsamikem a citronovou šťávou.

Bramborové placky

Placky, které byli zvyklí připravovat naši předkové, jsou z mezinárodního hlediska neznámým pojmem. Jedná se o pokrm, který lze nalézt v německých kuchařkách nebo mezi rakouskými recepty. U nás se placky jedí ke kyselé fazolové polévce anebo plněné kachními, husími či kuřecími játry.

A jak na bramborové placky? Z kilogramu brambor a přibližně stejného množství hladké mouky upečete kolem 70 velkých placek. Bramborové placky se nejlépe připravují ze starých brambor. Nové brambory totiž obsahují víc vody a nejsou na jejich přípravu vhodné.

Lahodná husí pečínka

Jedná se o velmi jednoduchý recept. Do husího sádla ponoříme játra. Přidáme česnek a vaříme na mírném ohni asi hodinu. Následně husí játra vyndáme a necháme vychladnout. Na pánev nalijeme olej, přidáme cukr a uděláme karamel. Přidáme na kolečka nakrájenou šalotku. Pečínku osmažíme na mírném ohni. Hotovou husí pečínku servírujeme se šalotkou a karamelem.

A co na to potřebujeme:

  • 250 g šalotky
  • 5 stroužků česneku
  • 500 g husích jater
  • 50 g cukru
  • 1/2 dl oleje
  • husí sádlo

TIPY: Je pravda, že kachní maso se vyznačuje vyšším obsahem tuku a cholesterolu. Jenže na druhou stranu se na tento tuk vážou vitamíny E a A, tedy významné antioxidanty. Kachní maso – samozřejmě jako každé jiné – dodá tělu plnohodnotné bílkoviny. Je však nutné ho konzumovat s rozumem a bez knedlíků.

Nezapomeňte na pitný režim

K pečené kachně a huse se hodí bílé i červené víno. Obecně platí, že k světlému masu se hodí výhradně bílé a k tmavému červené. Víno by však mělo ladit nejen se samotným jídlem, ale mělo by vám také chutnat. Pokud preferujete bílé víno, potom k pečené huse určitě oceníte svěží Ryzlink rýnský. Může být suchý či polosuchý. Dáváte-li přednost červeným vínům, doporučujeme vám vína z odrůdy Rulandské modré, která se k naší pečené huse též výborně hodí.

Zdroj: bidfood.sk, penzion-karolina.sk, svetvomne.sk, luvaduck.com.au

Publikováno: před 2 týdny
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7