Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Mrkev oloupeme na nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo a cibuli a společně s mrkví orestujeme.
K mrkvi a cibuli přidáme čočku nebo oblíbenou červenou čočku, promícháme a zalijeme vývarem. Polévku vaříme asi deset minut. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a po 10 minutách vaření je přidáme do polévky.
Polévku vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory a čočka měkké. Ochutíme ji majoránkou, kmínem, solí a pepřem. Přidáme také lisovaný česnek.
Jakmile je polévka téměř hotová, uděláme si jíšku. Máslo rozpustíme a vmícháme do něj mouku. Mícháme tak dlouho, dokud není jíška pěkně hladká. Jíšku za stálého míchání přidáme do polévky.
Polévku ještě povaříme, aby se zahustila, a ochutíme ji nadrobno nakrájenou petrželkou.
Pochutnali jste si? Inspirujte se dalšími recepty z čočkové polévky – čočková polévka s čerstvými rajčaty, čočková polévka bez lepku nebo bio polévka s červenou čočkou a kořenovou zeleninou.
Věděli jste, že…
Čočka je jednou z nejstarších pěstovaných potravin vůbec?
Levná, chutná, zdravá. Tak se dá definovat čočka. Neobsahuje žádný cholesterol a má nízký glykemický index. Pěstuje se již od období neolitu, cca již před 8 500 lety. Největším světovým producentem této luštěniny, o které se píše i v Bibli, je Kanada, následuje Indie. U nás se tradičně podává na Nový rok, aby se na nás lepily peníze, které čočka připomíná.