Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Dříve byl chléb velmi vzácný a lidé si ho doma pečlivě uchovávali, aby jim vydržel co nejdéle, protože nový se pekl jen jednou za 2–3 týdny. S chlebem se pojilo mnoho pověr. Předtím, než se chléb ukrojil, se nad ním udělali tři křížky jako požehnání a chléb se nesměl nikdy vyhazovat. Krájení chleba rovně přinášelo pořádek do domu a kdo do chleba bodl, mohl čekat bolest hlavy a zubů.
Igelit nebo papírový sáček? V čem skladovat chleba
V papírovém sáčku si sice uchová svou křupavou kůrku, ale bude velmi rychle tvrdý. Aby si chléb zachoval svou přirozenou vlhkost a rychle neztvrdl, volte raději alobal nebo igelitový sáček.
Podle pekařů je však nejvhodnější chléb nejdříve zabalit do látkové utěrky a pak do igelitového sáčku nebo ho zavřít do chlebníku. Látkovou utěrku ale nezapomeňte každé 3 dny měnit. Místo utěrky si můžete pořídit i stylový plátěný pytlík na chleba, který lze nahoře stáhnout šňůrkou.
Pokud si pečete chléb doma nebo si ho z obchodu přinesete ještě teplý, nejdříve ho nechte vychladnout na vzdušném místě. Teprve pak ho můžete zabalit do utěrky a igelitu. Skladujte ho při teplotách 20–25 °C. Takto by vám měl vydržet minimálně týden.
5 tipů, jak zužitkovat zbytky chleba a jiného pečiva
Patří chleba do mrazáku?
Chléb můžete uchovat i delší dobu než týden to tak, že ho zmrazíte v mrazáku při teplotě pod 18 °C. Tak zastavíte rekrystalizaci chlebového škrobu. Ideálně zamrazujte jednotlivé plátky chleba, abyste pak mohli rozmrazit vždy jen tolik, kolik bude potřeba.
Při teplotách od 0 do 10 °C se chleba velmi rychle ztratí na elastičnosti a začne se drobit. Proto ho nikdy neuchovávejte v lednici.
Na zamrazování chleba jsou vhodné plastové sáčky (musejí být vhodné do mrazáku). Na každý sáček si raději označte datum zmrazení, ať máte přehled, co a jak dlouho máte v mrazáku. Takto vám chléb vydrží několik týdnů až měsíců.
Při rozmrazování z chleba odstraňte obal a nechte ho při pokojové teplotě odstát. Poté ho můžete dát na pár minut do trouby a topinkovač, aby byl zase křupavý.
Chlebové recepty
I z obyčejného chleba vykouzlíte výborné pohoštění nebo dokonce celé jídlo. Inspirujte se na Hello Tesco
Zdroj: chleboradce.cz, regiony.rozhlas.cz, wikihow.cz