Tipy a rady Omáčky na těstoviny: 7 TOP receptů, které nezklamou

Těstoviny jsou mimořádně vděčné jídlo. Nabízejí nekonečné možnosti kombinací tvarů a chutí. Odteď už nikdy více těstoviny s kečupem! Rajčatovou, smetanovou nebo sýrovou omáčku dokážete z našich receptů navařit i když se s hrnci a sporákem příliš nekamarádíte. Jsou tak jednoduché a přitom chutné, že na ně můžete směle pozvat i hosty.

Rajčatová omáčka na těstoviny

Rajčatová omáčka Marinara je jedním ze základních receptů těstovinových omáček. Hotovou ji máte, než se špagety dovaří a s těstovinami chutná lépe, než jen obyčejný kečup.

Potřebujeme:
1 plechovku loupaných rajčat
1 mrkev
1 středně velkou cibuli
2 stroužky česneku
1 lžičku soli
½ lžičky sušeného oregana
½ lžičky sušeného tymiánu
Olej

Postup:
Na rozehřátém oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, na kostičky nakrájenou mrkev. Přidejte bylinky, rajčata a osolte. Za občasného míchání vařte 15 minut, pak rozmixujte ručním mixérem.

Tip: Masové kuličky v rajčatové omáčce

Když už zmiňujeme rajskou omáčku, nemůžeme vynechat ani masové kuličky. Ty připravíte z 500 g mletého hovězího masa, 1 nadrobno nakrájené malé cibule, vejce, 50 g strouhanky, soli a pepře. Vše spolu smíchejte a vytvarujte malé kuličky. Masové kuličky na těstoviny můžete smažit nebo péct v troubě při 200 °C asi 15 minut.

Zkusit můžete i vegetariánský recept na kulky v tomatové omáčce. Ty naše jsou z lilku a chutnají famózně!

Boloňská omáčka na špagety

Spaghetti bolognese jsou jedním z nejznámějších receptů s těstovinami. A to i přesto, že italští kuchaři podávají rajčatové omáčky spíše s hrubšími těstovinami jako například penne, na kterých omáčka lépe drží.

Potřebujeme:
250 g mletého hovězího masa
250 g mletého vepřového masa
75 g slaniny
1 konzervu loupaných rajčat
1 cibuli
1 mrkev
¼ celeru
½ ČL tymiánu
½ ČL oregana
Vývar nebo vodu
Olej
Sůl
Koření

Postup:
Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme maso a na malé kostičky nakrájenou slaninu. Orestujeme. Přidáme nastrouhanou mrkev, celer a rajčata i se šťávou. Podlijeme trochou vývaru nebo vody, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Za častého míchání vaříme asi 30 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem nebo vodou.

Omáčka Arrabbiata

Nenechte se zmýlit zněním tohoto slova. Rajčatová omáčka s chilli nemá s Arábii nic společného. Její název je odvozen od italského slova "arrabbiato", což znamená "rozzlobený".

Potřebujeme:
250 g rajčat
200 g oliv
1 cibuli
2 stroužky česneku
½ červené papriky
2 lžíce olivového oleje
50 ml bílého octa
1 lžičku cukru
1 lžíci rajčatového protlaku
Sůl

Postup:
Nadrobno nasekanou cibuli a česnek spolu s na kostičky nakrájenou očištěnou paprikou osmažte na oleji do změknutí. Přidejte cukr a ocet a vařte, dokud se tekutina neodpaří. Přidejte nakrájená rajčata a olivy smíchané s rajčatovým protlakem a pod pokličkou vařte asi 10 minut, dokud se rajčata neuvaří. Podle chuti osolte.

Smetanovo-sýrová omáčka na těstoviny

Naši sýrovou omáčku na těstoviny připravíte i bez mouky. Zahustí ji smetana a parmezán.

Těstoviny se smetanovo-sýrovou omáčkou

Hříbková omáčka na těstoviny

Omáčka z hřibů, bylinek a smetany je jako stvořená pro kombinaci se širokými těstovinami jako tagliatelle

Potřebujeme:
100 ml vody nebo vývaru
200 ml sladké smetany
½ cibule
5 čerstvých žampionů
1 ČL oleje
1 ČL tymiánu
1 ČL oregana
1 ČL sušené bazalky
Sůl

Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme na proužky nakrájené houby a osmažíme. Zalijeme vodou a smetanou, osolíme, přidáme bylinky a vaříme, dokud se šťáva nezredukuje na polovinu.

Sýrová omáčka Carbonara

Pasta Carbonara nejsou těstoviny se slaninou a sýrem. Skutečná Carbonara se dělá z vajec, sýra a slaniny.

Potřebujeme:
100 g prorostlé slaniny
100 g tvrdého strouhaného sýra (parmazán)
3 velká vejce
1 stroužek česneku
1 PL oleje
Sůl a pepř

Postup:
Na oleji v hlubší pánvi osmažíme nakrájenou slaninu spolu s rozmačkaným stroužkem česneku. Ten pak vyhodíme. Tři čtvrtiny sýru smícháme s rozšlehanými vejci a trochou soli. Do pánve přidáme horké těstoviny, stáhneme z plamene a na těstoviny přidáme sýrovo-vaječnou směs. Pořádně promícháme. Vejce na horkých těstovinách ztuhnou, ale nesrazí se. Posypeme zbylým sýrem a opepříme.

Špenátové pesto na těstoviny

Nechtějí vaše děti jíst špenát? Naservírujte jim ho na špagetách a uvidíte tu rychlost, s jakou ho snědí!

Potřebujeme:
500 g špenátu
1 stroužek česneku (nemusí být)
150 g tvrdého strouhaného sýra (parmazán, či mozzarella)
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce kešu ořechů
Sůl a pepř

Postup:
Na zahřátém olivovém oleji v hlubší pánvi orestujte rozmačkaný česnek, přidejte špenát a míchejte, dokud listy nezměknou. Osolte, opepřete. Spolu se sýrem a ořechy vložte do mixéru a rozmixujte. Pokud je to potřeba, přilijte trochu vody z těstovin. Smíchejte s těstovinami a posypte sýrem.

Náš tip na podávání: Špenátová omáčka chutná dobře i s těstovinami jako penne nebo pappardelle.

Brokolicové pesto na těstoviny

Výhodou pesta je, že z něj lze připravit i omáčku. Brokolicovou omáčku na těstoviny připravíte povařením pesta a smetany.

Omáčky na těstoviny: 7 TOP receptů, které nezklamouTěstoviny s brokolicovým pestem

Více receptů nejenom na těstoviny najdete na Hello Tesco!

Zdroje: Tesco.co.uk, apetitonline.cz, frommybow.com

Vytisknout stránku
Sdílet článek