Zdravý životní styl Moderní a fit strava Rajčata: Je zdravější rajčatová polévka nebo šťáva?

Rajčata pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky a do Evropy je jako okrasnou rostlinu přivezl Kryštof Kolumbus. Zpočátku se pěstovala jako okrasné rostliny, na evropských stolech se rajčata definitivně zdomácněla počátkem minulého století. Rajčata patří do čeledi lilkovité, podobně jako například brambor nebo petúnie a jejich oficiální název je rajče jedlé. Plody rajčete jsou v závislosti na odrůdy velké 1,5 - 10 cm, většinou kulaté a uvnitř rozdělené na komory, jejichž tvar a počet se podle odrůdy liší.

Jsou rajčata ovoce nebo zelenina?

Spory o tom, zda jsou rajčata ovoce nebo zelenina, se vedou již roky. Začaly v USA poté, co jistý dovozce odmítl za rajčata zaplatit clo za dovoz zeleniny a vyhlásil rajče za ovoce. Nejvyšší soud Spojených států rozhodl, že rajčata jsou zelenina. Za ovoce je prohlásila směrnice EU č. 113/2001, kde se píše: "Pro účely této směrnice se rajčata, jedlé části lodyh rebarbory, mrkev a sladké brambory, okurky, dýně, melouny a melouny vodní pokládají za ovoce."

Rajče je tedy ovoce, obvykle ho však řadíme do kategorie zeleniny, stejně jako okurku, lilek či fazole.

Zdravotní účinky rajčat nelze spochybnit

O účincích rajčat na zdraví není nutné vůbec pochybovat. Rajčata jsou výborným zdrojem vitamínu C, D, E, B, K ale i draslíku, kyseliny listové, vápníku, železa, zinku, mědi, manganu či selenu. Jedno rajče denně pokryje asi 28 % denní doporučené dávky vitamínu C. Navíc 95 % tvoří voda a obsahuje pouze 22 kalorií.

Rajčata obsahují antioxidanty zeaxantin a lutein, které chrání oči před poškozením vnějšími vlivy, jakož i před vznikem například šedého zákalu. Navíc jsou zdrojem silného antioxidantu lykopenu, který se však uvolňuje při tepelném zpracování. Proto je zdravá  rajčatová polévka i rajská omáčka. Rajčata svým složením snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu, podporují funkci prostaty, trávení, chrání organismus před vznikem nádorových onemocnění a kůži před UV zářením, proto byste je měli pravidelně jíst zejména na jaře a v létě. Pozor však na histaminovou intoleranci, tehdy se musíte zříci rajčat ve všech formách.

Z odrůd rajčat si vyberete tu svou

Rajčata jsou mimořádně různorodá. Jejich odrůd a poddruhů je na světě kolem 7500. Tvarem je rostlina tyčková, keříčková, polokeříčková, převislá. Přestože rajčata ve zralém stavu nejčastěji znáte v červené barvě, stejně chutná jsou i bílá, žlutá, oranžová, zelená, fialová či dokonce černá, jednobarevná, žebrovaná. Tvarem plodů mohou rajčata připomínat rybíz, třešně, hrozny, datle, hrušku, jablko, papriku. Klasickou velikost asi jako jablko střídají rajčata koktejlová, cherry (třešňová), datlová, ale i obrovská masitá rajčata, jejichž plody někdy váží i půl kila.

Pozor! Nepleťte si nedozrálé rajče se speciální zelenou odrůdou, může to mít nepříjemné zdravotní následky.

Jak pěstovat rajčata? Jsou náročná na zálivku a teplo

Rajčata patří k teplomilným druhům, proto se s jejich vysazováním nespěchejte. Ideálním obdobím je druhá polovina května, v době, kdy už nehrozí mrazy. V našich podmínkách se nejčastěji rajčata pěstují z sazenic. Vysazujte je do písmene V, asi 40 cm od sebe. Potřebují dostatek tepla, světla, živin, na které jsou náročná a pravidelnou zálivku, aby nepraskala. Tyčková rajčata budou potřebovat asi dvoumetrovou oporu na dlouhé stonky. Rajčata dopěstujete i na slunečném balkoně. Postačí vám větší květináč nebo pevný igelitový pytel a substrát na rajčata.

Sklízejte plody co nejtmavší barvy podle odrůdy - červené, žluté, černé či zelené. Pozor však na zelené plody jiné odrůdy než zelené, protože nedozrálá rajčata obsahují jedovatý solanin. Na konci sezóny můžete nechat nedozrálá rajčata dozrát na slunném parapetu.

Rajčata zpracujete všemi způsoby

Rajčata jsou všestranně využitelná v teplé i studené kuchyni. Rajčata zpracujete:

Rajčata neskladujte v lednici - zastavíte jejich zrání a ztratí chuť.

Rajčatová dieta je hazard se zdravím

Pokud chcete zhubnout, rajčata budou vašimi velkými kamarády. Dokážou totiž zahnat hlad, a to i ten nejhorší - vlčí hlad, když jíte vše, co vám přijde pod ruku. Jednostranná rajčatová dieta je hazard se zdravím, raději rajčata přidávejte do salátů, vařených jídel a den začněte a končete sklenicí rajčatové šťávy s kapkou olivového oleje.

Kdykoliv vám přijde vhod i dietní rajčatová polévka: Umytá rajčata nakrájejte, poduste na lžíci oleje, zalijte vodou podle toho, jak hustou polévku chcete, osolte trochou soli, přidejte hřebíček a povařte 10 minut. Rozmixujte, přidejte bazalku, pár kapek olivového oleje, případně trochu nastrouhané mozzarelly.

Speciální chuť polévce dodá provensálské koření, česnek, piniové oříšky nebo chilli papričky, které nastartují metabolismus. Extra recepty z rajčat: Z našich rajčatových receptů jsme vybrali 5, které podle nás stojí za to vyzkoušet:

Zdroj: healthline.com, grow-it-organically.com, floridatomatoes.org, fitshaker.sk, izahradkar.sk, hnonline.sk

Publikováno: před 7 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6