Tipy a rady Úžasné recepty na těstoviny, které musíte ochutnat

Jídla z těstovin tvoří základ jídelníčku každého Itala, v italské kuchyni jsou zkrátka nenahraditelné a mnohem více zastoupeny než například rýže či u nás populární brambory. Jsou dostupné, levné a také na domácí výrobu nenáročné – stačí vám mouka, vejce, případně voda, sůl.

Historii těstovin začali psát Číňané

Díky své různorodosti se těstoviny vaří po celém světě. Přestože se spojují s Itálii, jejich původ je třeba hledat v Číně. Zde znali těstoviny už tři tisíce let před naším letopočtem. O rozšíření na slunci vysušených a pak uvařených kousků z jednoduchého těsta se měl postarat cestovatel Marco Polo, který je přivezl ze svých cest do Evropy. No a jelikož byl Ital, stalo se právě Itálie zemí, o které si všichni myslíme, že je kolébkou těstovin. Jiné prameny však tvrdí, že těstoviny byly v Evropě dávno předtím. V roce 1740 vznikla v Benátkách první manufaktura na výrobu těstovin. Z luxusního jídla se tak stala potravina dostupná pro všechny.

Věděli jste, že ...

... nudle vymysleli Němci v 13. století?

Recept: Penne s brokolicovým pestem

Jak uvařit těstoviny? Přece „al dente“

Využití těstovin v kuchyni je všestranné. Můžete je podávat jako:

  • Zavářky do polévek
  • Hlavní jídlo
  • Přílohu
  • Zapékané
  • Vařené
  • Smažené
  • SlanéSladké

První strojek na těstoviny spatřil světlo světa v roce 1833.

Italové preferují těstoviny čerstvé, které si připraví sami doma. Těstoviny se vaří takzvaně „al dente“, tedy na skus. Znamená to, že když těstoviny prokousat, uvnitř cítíte tvrdší „jádro“. Rozhodně by těstoviny neměly být rozvařené či úplně měkké. V poslední době jsou populární až vyloženě tvrdé těstoviny, takové však mohou být těžko stravitelné. Těstoviny se vždy vaří v osolené vodě a doba vaření se mění podle jednotlivých druhů.

Nejchutnější těstoviny prý pocházejí z oblasti kolem Neapole.

Recept: Tagliatelle aglio olio

Zásady správného vaření těstovin

  • Na jednu porci počítejte 80 – 100 g těstovin.
  • Vyberte dostatečně velký hrnec. Těstoviny po uvaření zvětší svůj tvar až dvojnásobně. Na 100 g těstovin budete potřebovat 1 - 1,5 litru vody.
  • Vydržte, dokud voda pořádně sevře. Tehdy ji osolte, nasypte do ní těstoviny a odspodu je zamíchejte, aby se nepřilepily na dno. Olej do vody k těstovinám nepatří.
  • Špagety, makaróny a jiné dlouhé těstovin postavte ve vroucí vodě do středu hrnce a pusťte. Rovnoměrně se rozloží a neslepí se.
  • Teplotu vody snižte až poté, co s těstovinami opět sevře. Než se uvaří, párkrát je ještě odspodu promíchejte.
  • Těstoviny po uvaření ještě trochu měknou, proto pokud je chcete mít opravdu „al dente“, doporučený čas vaření zkraťte o 2 minuty.
  • Uvařené těstoviny slijte přes síto bez proplachování a nechte krátce okapat. Pokud je nebudete podávat okamžitě, v míse je pokapejte trochou oleje a promíchejte, aby se neslepily. Počítejte však s tím, že na mastné, kluzké těstoviny se omáčka bude chytat hůř.

Stanice BBC zveřejnila 1. dubna 1957 dokument o stromech, na kterých rostou špagety. Na aprílový žert se nachytalo množství Britů.

Recept: Špagety s masovými koulemi

Druhy těstovin

Těstoviny jsou velmi variabilní. Známe klasické moučné i rýžové, barevné, plněné, polévkové, rovné, svinuté, ...

Těstoviny můžeme dělit na několik skupin:

Podle obsahu vlhkosti:

  • Čerstvé (pasta fresca)
  • Sušené (pasta Secca)

Podle délky:

  • Dlouhé
  • Střední
  • Krátké
  • Svitky

Podle obsahu vajec:

  • Bezvaječné
  • Vaječné - jedno-, dvou-, více vaječné

Podle mouky:

  • Celozrnné
  • Pšeničné
  • Kukuřičné
  • Rýžové
  • Pohankové
  • Špaldové
  • Žitné
  • Luštěninové – sójové, čočkové, fazolové ...
  • Semolinové

Semolinové těstoviny se vyrábějí ze semolinové mouky, tedy semoliny. Někdy bývají označené jako „durum“. Semolina je namletá z kvalitní tvrdozrnné pšenice. Má nižší glykemický index, vyšší nutriční hodnoty a obsahuje více přírodního barviva, proto jsou semolinové těstoviny přirozeně žlutší než ty, které jsou vyrobeny z bílé mouky. Semolinové (durum) těstoviny se nerozvaří.

Semolina obsahuje vyšší množství lepku, proto výrobky z ní nejsou vhodné pro osoby citlivé na lepek.

Podle přidané potraviny – barevné a ochucené

  • Špenátové – těstoviny zelené barvy
  • Rajčatové – mají oranžovou barvu
  • Řepné – těstoviny červené barvy
  • S medvědím česnekem
  • S bazalkou
  • S lanýži
  • S chilli ...

Nejvíce těstovin se vyrobí ve Španělsku, nejvíce se jich sní v Itálii – až 23 kilo na osobu. Po Itálii se nejvíce těstovin sní v Tunisu a ve Venezuele.

Druhy těstovin podle tvaru

Praví mistři italské kuchyně zohledňují tvary těstovin k určitým typům omáček. Může to být dost fuška, protože těstovin je kolem tří set druhů a díky regionálním rozdílům mají přes tisíce pojmenování. Zatímco laik vidí nudle, mašličky, vrtulky, kolínka, znalec rozlišuje pappardelle, linguine, farfalle, fusilli, tortellini, conchiglie ... Nelamte si s tím hlavu. V obchodě je rozeznáte pohledem a v restauraci vám řeknou, jaký tvar se za italským názvem skrývá

Podívejme se na ty nejznámější druhy těstovin, které se iv našich kuchyních už cítí jako doma.

Největší mísu těstovin navařilo v Polsku v roce 2015 40 kuchařů za 19 hodin.

Recept: Zapékané farfalle bolognese – tedy v překladu Boloňské motýlky

Špagety

Špagetami se obecně zvyknou označovat všechny dlouhé těstoviny. Nejznámějšími druhy špaget jsou:

Spaghetti – klasické špagety
Bucatini – hrubé duté špagety (někdy se zaměňují s makaróny)
Spaghettini – tenké špagety
Linguine – ploché špagety

Nejlépe chutnají s masovo-zeleninovými omáčkami.

Tip: Špagety s kečupem a sýrem jsou oblíbené jídlo všech uspěchaných, studentů i malých dětí. My pro vás máme chutnější a přitom stejně jednoduchý a rychlý tip: Na špagety nebo makarony použijte rajčatovou omáčku na špagety. Než se těstoviny uvaří, omáčka se prohřeje a pak už jen stačí servírovat.

K jídlu špaget se používá pouze vidlička a ne vidlička s lžící.

Těstoviny ve tvaru nudlí

Mohly by to být obyčejné nudle, jaké vám máma dělala s mákem nebo tvarohem, ale to by nesměli mít množství variací, každou s vlastním jménem.

Lasagne - jsou tak široké, že klasické nudle už ani nepřipomínají
Pappardelle – o šířce 2–3 cm jsou to nejširší nudle
Tagliatelle – 6,5–10 mm široké nudle v „hnízdech“
Fettuccine – široké jsou asi 6,5 mm
Tripoline – dlouhé široké těstoviny, z jedné strany zvlněné
Vermicelli – velmi tenké nudle do polévek, vermicelli

25. října je Světový den těstovin.

Recept: Gnocchi s italskou šunkou, paprikou a červenou cibulí

Jak připravovat tyto druhy těstovin a s čím je podávat?

Pappardelle, tagliatelle, fettuccine i tripoline se nejvíce hodí ke smetanovým omáčkám. Dají se zapékat, můžete je podávat i na sladko. Lasagne jsou kategorie sama o sobě, ty se zapékají s masem i se zeleninou, bešamelem a rajčatovou omáčkou. Před takovou přípravou je nemusíte vařit.

Vermicelli jsou vhodné do polévek.

Těstoviny ve tvaru trubek

Nejznámější „rourkovité“ těstoviny jsou jednoznačně penne. Znáte další?

Rigatoni – na rozdíl od šikmo seříznutých penne jsou seříznuté kolmo
Pennoni rigate – jsou o něco větší a více seříznuté než penne
Maccheronikrátké ohnuté trubičky, známé také jako „kolínka“
Corallina – malé krátké trubky, připomínající korálky
Cannelloni – největší z rourkovitých těstovin, vhodné na zapékání
Casarecche – asi 5 cm dlouhé trubky, z obou stran svinuté do středu

Nejpopulárnějšími těstovinami jsou penne, po nich špagety a makaróny (kolínka)

Recept: Zapékané těstoviny cannelloni plněné kuřecím masem

S čím chutnají těstoviny jako penne nejlépe?

Trubky jsou ideální k masovým nebo zeleninovým jídlům v rajčatové omáčce, s různými druhy pesta. Jsou jako stvořené pro přípravu receptů na zapékané těstoviny.

Plněné těstoviny

Ravioli – většinou čtverce, ale mohou být i kolečka, plněné sýrem, masem, zeleninou
Tortellini, Cappelletti – malé naplněné „taštičky“, na jedné straně spojené
Tortelloni – větší tortellini

Nejdelší pás těstoviny, vyrobené za minutu, se podařil světoznámému Gordonovi Ramsaymu. Měřil 144,78 cm.

Jak vařit plněné těstoviny?

Plněné těstoviny dostanete již hotové v obchodech, což je velká výhoda, neboť jejich domácí příprava vyžaduje o něco více času a také dovedností. Plněné těstoviny z chladicího pultu stačí už jen uvařit, posypat sýrem nebo zalít omáčkou a chutné teplé jídlo máte na stole. Doporučujeme jako tip pro rodiče teenagerů. Ravioli nebo tortellini si zvládnou připravit i sami.

Název „makaron“ pochází ze sicilského slova pro tradiční hnětení těsta. To se kdysi mísilo nohama.

Recept: Penne s kuřecím masem a rajčatovou omáčkou

Další tvary těstovin

Conchiglioni – velké mušle
Conchiglie – mušličky
Margheritine – malinké mušličky do polévky
Spirály – větší spirálky, připomínající vlnovku
Fusilli – tenké spirály, vřetena
Rotini – typ těstoviny ve tvaru spirály nebo vývrtky
Dischi volantu – těstoviny ve tvaru koleček
Gnocchi – noky z bramborového těsta
Farfalle – motýlky
Tarhoňa – malinké kuličky

Zapékané nebo s omáčkou

Těstoviny ve tvaru větších mušlí jsou určeny na zapékání. Vložte do nich náplň z masa nebo zeleniny, poklaďte do zapékací nádoby, zalijte omáčkou a vše strčte do vyhřáté trouby asi na půl hodiny.

Malé mušličky slouží jako zavářka do polévky.

Spirálky jako fusilli nebo spirály, nebo i farfalle či volanti jsou efektní v těstovinových salátech.

Gnocchi se podávají se slanými nebo sladkými omáčkami.

Poznejte další rozmanité tvary těstovin!

Celozrnné těstoviny jsou zdravější, ale nejsou bezlepkové

Nejzdravější formou těstovin jsou rozhodně těstoviny celozrnné, semolinové. Tedy takové, které byly vyrobeny z celozrnné pšeničné krupice – semoliny. Celozrnné těstoviny obsahují kromě sacharidů také:

  • rostlinné bílkoviny,
  • vitaminy skupiny B,
  • vitamín E,
  • vápník,
  • železo.

Obsahují však také lepek, takže na rozdíl od pohankových či rýžových těstovin, nejsou vhodné pro bezlepkovou dietu.

Jedení těstovin nás dělá šťastnými.

Sacharidy v těstovinách zvyšují produkci serotoninu – „hormonu štěstí".

Recept: Lehký těstovinový salát s penne, zeleninou a krůtím masem

Těstoviny si můžete dovolit i při dietě

Po těstovinách nepřiberete, pokud je správně připravíte a doplníte zeleninou. Vysvětluje odbornice na zdravé hubnutí Zuzana Pavelková Šafářová:

„Těstoviny lze konzumovat i při redukční dietě. Jen se vyhněte smetanovým a sýrovým omáčkám, volte raději těstoviny plněné či doplněné bílým masem, se zeleninovým pyré a tepelně upravenou či syrovou zeleninou. Nikdy těstoviny nerozvařte, budete mít brzy opět hlad a opravdu byste mohli začít přibírat na váze. Avšak každodenní konzumaci těstovin bych i tak nedoporučila."

Nejjednodušší cesta k těstovinám je objednat si je z Tesca

Recept na domácí těstoviny

Kupované těstoviny jsou velmi vděčná potravina. Máte je hotové za pár minut a doma je můžete mít prakticky stále, protože mají dlouhou dobu trvanlivosti. Pokud si však přece jen chcete zkusit výrobu domácích těstovin, máme pro vás recept jak na klasické, tak na bezlepkové těstoviny.

Při výrobě tradičních vaječných těstovin počítejte se 100 g mouky na 1 vejce

Domácí cestoviny

Podle tohoto receptu na jednoduché domácí těstoviny vykouzlíte třeba nudle, nebo i šátečky na ravioli.

Budete potřebovat pouze 1 vejce a 100 g hladké mouky. Na desku prosejte mouku, vyhlubte do ní jamku. Do jamky vklepněte vajíčko a z místa s moukou na hladké těsto. Pokud se drolí, přidejte trochu vlažné vody. Vypracujte hladké těsto a nechte ho přikryté půl hodiny odpočívat. Potom ho vyválejte na požadovanou tloušťku a tvarujte těstoviny, na jaké máte právě chuť.

Recept na domácí bezlepkové těstoviny

Zdroj: wikipedia, bbcgoodfood.com, foodnetwork.ca, italiannotes.com, justfunfacts.com, dobrarada.sk, pastafits.org

Publikováno: před 9 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7