Recepty Polévky Krémová bramborovo-česneková polévka s houbami

Ingredience

2 hlávky česneku (větší hlavičky)
50 ml olivového oleje
1 kg brambor (Tesco Brambor konzumních pozdních - varný typ B)
700 ml zeleninového vývaru
120 ml sójové smetany
6 lžic lahůdkového droždí
2 lžičky mleté sušené cibule
1 lžička tymiánu (sušeného)
2 lžičky soli
1 lžička pepře
2 l vody (a 1 polévková lžička soli na vaření brambor)
Houby:
1 lžíce olivového oleje
200 g hlívy ústřičné (Tesco hlívy ústřičné, žampiónů, případně jiných sezónních hub podle dostupnosti)
½ lžičky tymiánu (sušeného)
30 ml bílého vína
1 špetka soli
1 špetka pepře
Ozdobení:
4 lžíce dýňového oleje
4 lžičky čerstvého tymiánu (nasekaného)

Postup přípravy

1

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Do menší zapékací mísy dáme oloupané stroužky česneku, pokapeme je olivovým olejem a posypeme trochou soli. Pečeme 15–20 minut dozlatova a doměkka. Po upečení necháme česnek trochu vychladnout.

2

Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky. Na mírném ohni je v osolené vodě uvaříme doměkka. Po uvaření brambory scedíme a vrátíme do hrnce.

3

Přidáme k nim opečené stroužky česneku, zeleninový vývar, sójovou smetanu, lahůdkové droždí, mletou sušenou cibuli a sušený tymián. Dochutíme pepřem a zbytkem soli a rozmixujeme na hladký krém. Přivedeme k varu a povaříme 5 minut. Odstavíme.

4

Připravíme si houby. Očistíme je a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi si rozpálíme olivový olej, přidáme houby, tymián, sůl a mletý pepř. Restujeme asi 10–15 minut, dokud se nevypaří voda. Podlijeme bílým vínem a dozlatova restujeme zhruba 5 minut.

5

Polévku rozdělíme do misek, ozdobíme dýňovým olejem, přidáme orestované houby a posypeme čerstvým tymiánem. Podáváme teplé.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3