Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Než se na náš stůl na Štědrý den dostal bramborový salát, pochutnávali si naši předci na čočkových nebo hrachových kaších, různých nákypech s houbami či jablky nebo ořechy. Jednalo se o jídla bez masa. Bramborový salát si dopřávaly nejprve bohaté měšťanské rodiny, pro které byla čočka a hrách jídlo pro chudé.
Historie bramborového salátu
Protože se k masu začaly přílohy podávat až v 19.století, můžeme se domnívat, že bramborový salát a recept na něj vznikl až tehdy. Zmínku o podobném salátu lze dohledat v kuchařce z roku 1946, ovšem bez kořenové zeleniny, avšak už tehdy s majonézou.
Není však úplně jasné, kde se vzal a jak vznikl recept, podle kterého děláme bramborový salát dnes. Existuje více teorií. Podle jedné k nám recept na bramborový salát přišel z Ruska, respektive jsme ho odkoukali od Rusů a jejich šéfkuchaře belgického původu. Druhou možností je to, že původní recept na bramborový salát pochází z Vídně. Nyní je bramborový salát v různých variantách podáván v mnoha zemích světa, například v Německu, USA, Polsku, Rusku a Británii.
Bramborový salát bez majonézy: Nahraďte ji jogurtem
Květákový salát
Místo brambor můžete do salátu použít například květák. Potřebovat budete jeden menší květák, 2 vajíčka natvrdo, 100 g anglické slaniny kelímek zakysané smetany, citronovou šťávu, 1 lžíci nasekané petrželky,sůl a pepř .
Květák dejte do osolené vody a uvařte do poloměkka. Až vychladne, rozdělte ho na malé růžičky. Slaninu opečte do křupava na pánvi. Vajíčka natvrdo nakrájejte na malé kostičky a smíchejte s květákem a vychladlou slaninou. Vše zalijte zálivkou ze zakysané smetany s bylinkami, citronovou šťávou a pepřem a solí.
Z květáku připravíte i raw kuskus s cherry rajčátky a olivami
Salát z červené řepy
Červená řepa je plná betakarotenu, vitamínů B1, B2, B2 a vitamínu E. Také je zdrojem vápníku, železa, hořčíku, jódu a selenu. Tak proč si z ní neudělat na Vánoce výborný salát? Potřebovat budete 300 g červené řepy, 150 g jablek , 150 g mrkve, 30 g křenu, olej, citron a dochutíte solí, pepřem a cukrem .
Syrovou řepu, jablka, mrkev i křen najemno nastrouhejte. Do nastrouhané směsi přilijte zhruba 3 lžíce slunečnicového oleje. Vše pak zakápněte citronem, osolte, opepřete a přidejte i cukr. Stačí pak už jen důkladně promíchat, aby se všechny chutě spojily. Salát nechte odležet v lednici.
Vaječný salát
Tento jednoduchý vaječný salát se bude výborně hodit ke smaženému kaprovi či řízku. Postačí vám na něj 6 vajec, 1 cibule, 5 sterilovaných okurek a lák z nich, 250 ml majonézy a samozřejmě sůl a pepř
Vajíčka uvařte natvrdo a spolu s okurkami pokrájejte na malé kostičky. Přidejte najemno nakrájenou cibulku. Vše posolte, opepřete, smíchejte s majonézou a dle chuti přilijte pár lžic láku z okurek.
Salát s quinoou
Quinoa je oblíbenou potravinou veganů i vegetariánů. Je přirozeně bezlepková a má vysoký obsah bílkovin i vitamínů. Chuťově se přizpůsobí ostatním ingrediencím, připravte z ní tedy i vánoční salát. Potřebovat budete 300 g quinoy , 1 l zeleninového vývaru, 2 limetky, olivový olej, piniové oříšky , 2 granátová jablka, 3 šalotky a hrst sušených meruněk a mátových listů
Quinou uvařte v zeleninovém vývaru. Mezitím prošlehejte šťávu ze 2 limetek a asi 8 lžic olivového oleje. Na pánvi bez tuku opražte piniové oříšky a přisypte je do uvařené quinoy spolu s granátovými jadérky, meruňkami. Mátové listy nasekejte nadrobno a přidejte je do salátu. Vše zalijte zálivkou z limetky a olivového oleje.
Dejte si quinou i v salátu s pečenou dýní, brusinkami a pekanovými oříšky
Zelný salát coleslaw s parmazánem
Všechny druhy zelí mají prokazatelně protizánětlivé a protirakovinné účinky. Obsažené látky regulují krevní tlak, chrání srdce a přispívají k dobré kondici cév. Dopřejte si tedy tuhle skvělou zeleninu i v salátu. Ingredience na tento recept jsou: půl kila bílého zelí, 2 mrkve, 3 řapíky celeru, 2 jarní cibulky, 1 bílá cibule, 225 g majonézy, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce třtinového cukru, po 1 lžíci jablečného octu a citronové šťávy , nastrouhaný parmezán a samozřejmě pepř a sůl.
Nejdříve v míse vyšlehejte majonézu, hořčici, cukr, ocet a citronovou šťávu. Posolte a opepřete. Do směsi přidejte zelí a mrkev nakrájené na tenké nudličky, řapíkatý celer nakrájený na plátky, jarní cibulku a bílou cibuli na kolečka. Pečlivě smíchejte a na konec posypte hoblinkami parmezánu.
Zdroj: cs.wikipedia.org, blesk.cz, lidovky.cz, cervenarepa.eu, prozeny.blesk.cz, apetitonline.cz