Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Chléb v určité podobě je světu známý již 22 tisíc let. Nejdříve se zrnka obilí drtila kameny a když se přidala voda, obilná kaše kvasila a na ohni tak vznikly nadýchané placky. Nejstarší pec na pečení chleba byla objevena v Bylanech u Olomouce. Postavena byla zhruba kolem 4800–4600 let před naším letopočtem. V českých zemích se pekaři objevili v 11. století, postupně jejich prestiž stoupala a oni nabývali majetku. V roce 1387 bylo v Praze 159 pekařů. V době vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dokonce až 12 druhů chleba: žemlový, žitný, nakyslý, mazancový, ječný, prosný, žaludový, jáhlový, pohankový, rýžový, perníkový a koláčový.
V současnosti se u nás v Čechách peče chléb v 700 pekárnách. Nejoblíbenějším chlebem je klasický pšenično-žitný chleba, který v obchodech najdeme pod názvem konzumní nebo chléb Šumava. V České republice se dokonce každoročně koná slavnost pekařů – Dny chleba a soutěží se o cenu Chléb roku. Odborníci hodnotí vzhled, tvar a objem chleba, kůrku, střídku, vůni, a zejména chuť.
Bezlepkový jáhlový chléb chutná trochu jinak než klasická pšenično-žitná varianta a těsto z jáhlové mouky voní velmi atypicky až nepříjemně. Přesto dejte tomuto chlebu šanci a nejen proto, že je lehce stravitelný. Jáhlová mouka obsahuje draslík, hořčík, fosfor, měď, zinek a vitamín B. Vzhledem k tomu, že jsou jáhly zásaditou obilovinou, hodí se ke konzumaci při žaludečních potížích.
1. Psyllium smíchejte s 200 ml vody a počkejte až nabobtná do gelové konzistence. Díky tomu se nebude výsledný chléb drobit.
2. Zbylých 300 ml vody nalijte do misky a pomocí šlehače smíchejte se žloutky, tvarohem, rozdrceným kmínem.
3. Postupně přidávejte do směsi sypké ingredience – mouky, jedlou sodu a ½ lžičky soli. Až bude vše dobře promíchané, přidejte gel z psyllia.
4. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně zapracujte do těsta.
5. Těsto nalijte do formy na chléb, vystlané pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C.
6. Po deseti minutách snižte teplotu na 180 °C a pečte zhruba půl hodiny.
7. Po upečení nechte vychladnout.
Skvělou kombinací k jáhlovému chlebu je tvarohová pomazánka s karamelizovanou cibulkou
Netradiční žaludová mouka je bohatá na draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor a vlákniny. Je zdrojem vitamínů skupiny B, má větší výživovou hodnotu než klasická bílá mouka a voní po kávě. Chleba z žaludové mouky bude tmavý a vzhledem k tomu, že je bez lepku, mohou ho i celiaci. Žaludovou mouku seženete v obchodech se zdravou výživou.
1. Dva hrnky mléka svařte a vmíchejte do něj olej, med a sůl.
2. Směs přelijte do misky a nechte vychladnout.
3. Když je směs vlažná, přidejte kvasnice a postupně vmíchejte žaludovou mouka.
4. Misku přikryjte a nechte kynout při pokojové teplotě asi hodinu.
5. Dalších 10 minut těsto hněťte a pak ho vyválejte do tloušťky listového těsta. Těsto pak srolujte a vytvořte z něj dva bochníky.
6. Vložte je do vymaštěných forem na chleba a opět nechte přikryté těsto kynout cca 2 hodiny.
7. Předehřejte troubu na 190 °C a dejte chleby péct na půl hodiny.
Zkuste tvarůžkovou pomazánku!
Český tradiční světlý pšenično-žitný chléb se označuje jako Šumava, konzumní nebo kmínový.
1. Smíchejte žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Nechte přes noc kynout v přikryté nádobě.
2. Druhý den ráno přidejte pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl a kmín.
3. Těsto zadělejte, na vále prohněťte a nechte ještě 3 hodiny kynout.
4. Po 3 hodinách opět prohněťte a vytvarujte požadovaný tvar. Nechte ještě hodinu kynout.
5. Předehřejte troubu na 250 °C a na plech s pečicím papírem dejte péct chléb. Dospodu trouby vložte ještě jeden plech s vodou
6. Na 250 °C pečte 5 minut. Poté snižte teplotu trouby na 200 °C. Pečte asi 45–50 minut.
Jak na kvásek: Troufnete si doma založit kvásek?
Tradiční český, slovenský a polský tmavý žitný chléb mohou do jídelníčku zařadit ti, kteří chtějí upravit stravování a hubnout. Žitná mouka má pozitivní vliv na zažívání, působí proti zácpě, hemoroidům a prospívá celé cévní soustavě. Obsahuje vlákninu, draslík, fosfor, železo, fluor a vitamíny skupiny B.
1. Ve velké míse smíchejte kvásek, vodu, žitnou chlebovou mouku, ovesné vločky, slunečnicová i lněná semínka, medu a sůl.
2. Vypracujte těsto. Těsto na žitný chléb nepotřebuje dlouhé hnětení, proto se nemusíte nijak namáhat.
3. Máslem vymažte formu na chleba a těsto do ní vložte.
4. Přikryjte těsto utěrkou a nechte kynout 3 hodiny. Jednou za hodinu ho pokropte vodou.
5. Nakynuté těsto posypte semínky na ozdobu a pro chuť.
6. Předehřejte troubu na 250 °C a vložte formu s chlebem.
7. Po 10 minutách snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 30 minut.
Na žitný chléb namažte jablečno-medovou pomazánku s ořechy
Když se vám doma nakupil chléb a víte, že ho nestihnete sníst čerstvý, oblíbeným řešením je chleba ve vajíčku. Tato ne moc zdravá pochoutka, chleba ve vajíčku, se dá připravit o něco zdravěji. Použijte celozrnný chléb, který obsahuje více vlákniny. Oleje na smažení dejte na pánev jen nepatrně. Použít můžete řepkový, který se jen tak nepřepálí. Pokud chlebík potíráte hořčicí, vybírejte jen tu kvalitní – na obalu hledejte informaci, že nebyla chemicky konzervována. Nejlepším řešením je si připravit domácí hořčici. Ozdoba v podobě syrové cibule je skvělým přírodním antibiotikem.
1. Ušlehejte vejce s trochou soli a namáčejte v něm plátky chleba.
2. Na pánev přidejte trochu oleje a na rozpálený olej pak pokládejte obalené plátky chleba.
3. Chleba potřete hořčicí a položte na něj kolečka čerstvé cibule.
Ingredience na jakýkoli chléb si můžete nechat dovézt až domů
Zdroj: vitalia.cz, recepty.vareni.cz, cs.wikipedia.org, kitchenette.cz, blog.kitchenaid.cz, chlebnasvezdejsi.cz, varilamysicka.cz