Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Pórek je poklad v naší kuchyni. Je to blízký příbuzný cibuli a česneku, proto je jemně štiplavý a má mírně nasládlou chuť. Je to léčivá superpotravina, která obsahuje velké množství antioxidantů, vitamíny A, C, E či kyselinu listovou. Najdete v něm také vápník, fosfor, zinek, mangan či selen.

Vybrat kvalitní a pěkný pórek je snadné. Můžete si ho pěkně prohlédnout, než ho vložíte do košíku. Základem je sledovat špičky pórku, které musí být čerstvé a pevné. Přednost dejte menším kouskům, které jsou křehčí. Špičky a bílá část musí být světlé a bez skvrn.
Obecně lze říci, že menší a tenčí kousky pórku jsou jemnější, ale mají mírnější chuť. Silnější a větší kousky jsou tužší a jejich příprava může být obtížnější.

Nejdůležitější je odstranit všechny nečistoty, které se často hromadí mezi jeho listy.
Nejprve odřízneme vlasové kořínky na konci bílé části pórku. Prohlédněte si vrchní list pórku. Pokud je povadlý, stáhněte ho a vyhoďte. Dále odřízneme zelenou část pórku.
Řez proveďte asi 5 cm nad bílou částí. Zelené listy podélně rozkrojíme. Právě tady se usazuje nejvíce nečistot, a proto je potřeba zelenou část důkladně omýt. Rozevřete naříznuté listy pod tekoucí studenou vodou a pečlivě je propláchněte. Voda se tak dostane do všech záhybů, kde se skrývá hlína a písek.

Každý pórek se skládá z tmavé a světlé části. Světlá část se hodí k masu, takže z ní můžete připravit například kuřecí stehna s pórkem nebo ji přidat do čínské restované zeleniny. Tmavou část nevyhazujte, protože obsahuje více vitamínů než bílá část, a skvěle se hodí do různých polévek; můžete ji přidat i do masových pokrmů.
Koupili jste pórku více než spotřebujete? Žádný problém. Správné uskladnění pórku zajistí, že si svou čerstvost udrží dlouho.
Máte rádi pórek? A jaké recepty z něj připravujete?