Tipy a rady Není zmrzlina jako zmrzlina: Nanuk vznikl náhodou

O zmrzlině se dá s jistotou říci, že je nejoblíbenějším letním dezertem. Ročně se jí vyprodukují miliardy litrů. Nejvíce zmrzliny slíznou Američané, pak Australané. V Evropě byste však špatně tipovali jižní národy. Prim ve spotřebě zmrzliny zde vedou Finové a Švédové. Češi utratí za zmrzlinu přes 3 miliardy korun ročně. Nejoblíbenější je vanilková a čokoládová.

Není zmrzlina jako zmrzlina

První zmrzlinou byl medem ochucený led a sníh, na kterém si pochutnávali v starověkém Egyptě i Řecku. O prvenství v její současné podobě se dohadují Mongolové, Číňané i Arabové. Nezáleží na tom, kdo zmrzlinu vyrobil první, do Evropy dorazila v 18. století. Originální zmrzlina se vyrábí z mléka, smetany, žloutků, cukru a ovoce nebo příchutí jako vanilka, kakao, karamel. Na pultech jsou i mražené krémy, při jejichž výrobě byly použity rostlinné tuky.

Zmrzlina se dělí na:

  • Mléčnou - obsahuje alespoň 2,5 % mléčného tuku a žádný rostlinný tuk
  • Smetanovou - s 8 % mléčného a žádného rostlinného tuku
  • S rostlinným tukem - ve zmrzlině je ho více než 5 %
  • Vodovou - pouze ochucená voda nebo ovocná šťáva
  • Ovocnou - obsahuje alespoň 10 % ovocné složky, je bez tuku (ovocná dřeň)
  • Sorbet - více než čtvrtinu tvoří ovoce, při citrusech a exotickém ovoci je to nejméně 15 %. Sorbet je bez tuku

Věděli jste, že ...

... první zmrzlinový kornout byl patentován v roce 1903?

Domácí borůvková zmrzlina

Potřebujete:

Postup:

  1. Omyté borůvky (nebo jakékoliv jiné ovoce) rozmixujte na hustou kaši.
  2. Přimíchejte cukr a opatrně vmíchejte vyšlehanou šlehačku.
  3. Nalijte do vhodné nádoby a během procesu mrazení zmrzlinu párkrát promíchejte.
  4. Zmrzlinu už máte, nyní si z ní udělejte zmrzlinový dort! 

Sorbet je plný ovoce

Mladší bratr klasické zmrzliny se stále více těší své oblibě pro svou lehkost a osvěžující ovocnou chuť. Sorbet vzniká smícháním ledu s ovocem a dochucením cukrem nebo medem. Sorbetem se osvěžovali už starořímské císaři, kterým ho mísily ze sněhu a citronové šťávy.

Sorbetu je podobná ledová tříšť, ta je však tekutá. V arabských zemích se můžete setkat se šerbety. V nich je již mléko a od zmrzliny se odlišuje zejména zrnitou strukturou.

Tip: Verzi sorbetu pro dospělé připravíte, pokud místo vody použijete alkohol.

Recept na domácí sorbet

Rozmixujte 500 g libovolného ovoce se 100 g cukru (na sladší ovoce dejte cukru méně), 100 ml vody a šťávou z poloviny citronu. Hmotu dejte zmrazit a po hodině ji znovu promixujte. Tak zabráníte tvorbě ledových krystalů a sorbet bude nádherně jemný.

"Nanuk" je lovec medvědů

Zmrzlina se na špejli dostala v roce 1921. Nanuky se však automaticky začaly vyrábět až o 15 let později. Za "vynálezce" nanuků se považuje Američan Frank Epperson. V roce 1905 si tehdy jedenáctiletý Frank dřevěnou špejlí míchal ve sklenici sodu s vodu. Jako mají děti zvykem, pohár zapomněl venku a ten do rána zamrzl. Voilá! Nanuk byl na světě. Tehdy se mu však ještě "nanuk" neříkalo. Název pro zmrzlinu na špejli, obalenou v čokoládě, pochází z filmu Nanuk, člověk primitivní (1922), kde hlavní postava Nanuk byl eskymácký lovec. Dnes se nanuky vyrábějí po miliardách.

Věděli jste, že ...

... "nanuk" znamená po inuitské "bílý medvěd"? V inuitské mytologii je to bůh, který rozhoduje, zda lovec bílého medvěda uloví, nebo ne.

Recept na nanuky pro dospělé: Jahodové nanuky se šampaňským

Suroviny:

  • 200 g cukru
  • 200 ml vody
  • 300 g jahod
  • 50 ml šumivého sektu
  • koření nebo bylinky 

Postup:

  1. Vodu s cukrem přiveďte k varu, poté vypněte a nechte vychladnout.
  2. Přidejte podle chuti bylinky či oblíbené koření.
  3. Jahody rozmixujte na hladkou hmotu spolu se sektem a vše spolu smíchejte.
  4. Naplňte formičky na nanuky a když ztuhnou, zastrčte do nich špejli/dřívko.

Nechce se vám nanuky vyrábět? Kupte si je u nás! 

Mražený jogurt - nejmladší ze zmrzlinové rodiny

Mražený jogurt nebo anglicky frozen yougurt je u nás poměrně krátce. Jak název napovídá, vyrábí se z jogurtu a případně dalších surovin. Je lehčí než běžná zmrzlina.

Recept na domácí mražený jogurt je velmi jednoduchý. Vyšlehejte půl litru řeckého jogurtu se šťávou z poloviny citronu a dvěma lžícemi medu. Dejte zamrazit a každou hodinu promíchejte. Takto do něj zašleháte dostatek vzduchu, aby se z jogurtu nestala tvrdá kostka ledu. Tímto způsobem budete mít domácí mražený jogurt hotový asi za 4 hodiny.

Štíhlý tip: Pokud se bojíte o postavu, sáhněte po nízkotučném jogurtu.

Mimochodem - víte, kolikrát vyplazíte jazyk, než sníte celý kopeček zmrzliny

Zdroj: countryliving.com, delish.com, fresh.iprima.cz, wikipedia, style.hnonline.sk, ihned.cz, nielsen.sk, zpravy.aktualne.cz

Vytisknout stránku
Sdílet článek